MOMOSARIC
Član
Najvažnija je sječka na "vretenima" , "trnovima" hedera kako ih već zovete , koju stariji kombajni nemaju .
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Prvo kupi lekision pa tek onda plug i biće savršenoKolege da vas zamolim za savet. Koji plug kupiti ? Treba mi 4-brazdni obrtac. Ali zelim da zaoravam kukuruz bez tanjiranja. Dao bi maksimalno do 5500e. Moze i ravnjak,samo da zaorava kako treba.
Nisam mogao a da ne odgovorim na vaše konstatacije, ja radim sa Regentom i juče sam orao parcelu gde je u jednom delu kukuruz bran ručno zbog mekanog terena - bilo vode kad sam krunio, stabla nisu sečena samo je obran kukuruz šteta što nisam uslikao da vidiš ali mislim da bi rekao kada bi video njivu da je tu bila pšenica a ne kukuruz pa vidi kako zaorava Regent ni jednom nisam stao bez obzira na visinu stabla, po meni onaj koji sedi u traktoru je odgovoran kako plug radi, i u pravu si da pojedini plugovi to nerade dobro zbog samog oblika daske ali tu su polemike duge drugom prilikom više ako vas interesuje.Bojčeticu isto kao i kod nas koliko vidim samo Vogeli mogu uspešno da zaoravaju kukurzovinu,sa pravilno podešenim predplužnjacima. Bilo koji domaći proizvođač Olt,IMT Leopard ,to ne mogu kao ni Regent , za ostale strane ne znam jel ih nisam gledao u radu a imao sam IMT (Kverneland daske) i znam da nije mogao da zaorava tu masu
Po pitanju rucno obranog kukuruza: Godinama smo rucno brali kukuruze u basci da ne zezamo majstora sa 8-10 kratkih redova. Uspravne stabljike je zaoravao IMT 539 u kombinaciji sa 755.20NK plugom.
Kako dukej kaze, problem nastaje kad masa nije vezana za zemlju pa kad se poprijeci na deflektor ili pretpluznjak, pa jedna, druga i eto ga zagusenje dok kazes "keks". kad je masa vezana za zemlju, zaores korjen kukuruza i zemlja zagrce stabljiku samo tako posto joj korijen ne da da se vuce za plugom.
Iza beraca uredno orem kukuruzovinu i iza kombajna s geringhoff PC hederom. Iza zmaja bez sjecke sam morao tarupitari, nije bilo moguce ni krenuti orati...
To je vaše mišljenje i viđenje i polemika je velika, ja trenutno radim sa novim treću sezonu Regentom 3+1 vario novi tip dasaka itd. i nemam probleme a sigurno bi ih imao da koristim neke plugove strnjikaše gde je nominalna radne dubina do 15 cm. Dali su plugovi što ih spominjete imali istu opremu ?.Ne može ni jedan Regent da se poredi sa Vogelom u đžombištu.Gledao sam i Pluto i Saturne kako rade,jeste da je lepše i sitnije oranje ali u zaoravanju Vogel je mamara.