Plug - osnovna tema

Kako bi Vi podesili devetobrazni Kverneland plug bez točka?
Prema tome ne mojte pisati svašta još će neko i poverovati da je to moguće!

Spasoje, na ovom clipu se lijepo vidi sta i kako ore 539 s imt 755Nk koji ima tocak. dubina oranja, vjerovao ti meni ili ne je oko 30cm (tocak kad je dognut do kraja je na 28cm od asfalta) a ovdje se u jesen preorava u ljeto ugaren strnjak koji je samo podrljan kasnije da se brazde poravnaju. I da nema tocka, morala bi biti spera ukljucena, jer se radi o preorici...

A sto se tice da ce ici brze bez tocka, nema veze, jer u oranju nikako nije bitna brzina, vec kvaliteta rada. Od tih "Brzih oraca", nikad dobrih zemljoradnika... A da ne priam koliko je skup popravak hidraulika na zapadnim traktorima... nemas pojma sta pricas i bolje suti da se jos vise ne osramotis.

Takav me i ne zanima nemam traktor 300 hp. Ali moze jos jedna opklada da cu ovaj plug sa svoji Zetor 6045 vuci u onoj zemlji sto je Antonio neki dan orao na istoj dubini . Dali ce to biti 1 druga ili 5 spora neznam ali znam isto da ako mu stavim tocak da ce samo da omice a motor se nece udaviti.Kod velikih i teskih traktora tocak moze zato sto su oni sami odsebe jako teski.:ppozdrav:

Takav me i ne zanima nemam traktor 300 hp. Ali moze jos jedna opklada da cu ovaj plug sa svoji Zetor 6045 vuci u onoj zemlji sto je Antonio neki dan orao na istoj dubini . Dali ce to biti 1 druga ili 5 spora neznam ali znam isto da ako mu stavim tocak da ce samo da omice a motor se nece udaviti.Kod velikih i teskih traktora tocak moze zato sto su oni sami odsebe jako teski.:ppozdrav:

Koji plug?

Istina, vidio sam ns Youtube plugove sa 2, pa i 3 točka (treći je išao dole u brazdu i stajao je ukoso kako bi primao bočna opterećenja, tj. fiksirao plug na jednu širinu brazde). Prvi put čujem da točak otežava oranje tj. ima negativan uticaj na isto,.

Ovde opet neko otkriva toplu vodu i rupu na saksiji.Kome Vi nešto dokazaujete to sam ja probao još davno o čemu vi pričate a pričate stvarno nešto za dvadeseti vek u koji treba da se vratite.

Spasoje a sto Vi jednostavno ne podmazete taj tocak,mozda u tom grmu lezi zec.

NA, pusti ga, vidis da ne zna sto prica...

Zombie, na natjecanju oraca su dozboljena tri tocka, a nisam siguran da li smiju imati taj u brazdi koji u biti ima ulogu plaza. to ni nije pravi tocak, vec disk... Ako mislimo na istu stvar.

@panonstib

A zašto umnožavaš ljude odmah. Pa samo spasoje tvrdi da netreba točak. Tko to oni dokazuju ?!

kod nas ko ore sa IMT traktorom niko ne koristi točak...ali to su mahom dvobrazdni plugovi
iz iskustva mislim da za duže plugove sa 3 i 4 brazde točak bi bio preporučljiv,
ne bitno što je precizna hidraulika na IMT-u dubina oranja će varirati naročito pri većoj przini kretanja
tražim da kupim četvorobrazdni plug i obavezno ću mu namestiti točak....
a o plugovima sa 5,6 i više brazdi glupo je i komentarisati o oranju bez točka....

Kod mene su svi pobacali tockove sa plugova,a posto je najvise rakovica onda vam je sve jasno kakvo je to oranje.Kao stace mi to,to je neka budala u fabrici smislio i te gluposti.IMT traktori mogu bez tocka kvalitetno orati,a rakovica isto moze ali da ti pukne vrat i desna ruka non stop na hidrauliku.Tocak samo moze pomoci, mozda gresim!

Antonio JD ne odnosi se na Vas, taj se pronašao na koga se odnosi!
Svi su pobacali točkove, crtala i pretplužnjake, nije da to ne treba nego neznaju da podese, a to nesmeju da kažu pa onda je izgovor ovo ne trreva!

@panonstib nemorate mi govoriti Vi jer ja sam običan dječak kojem će tek 16 godina, ali ipak razumijem nešto, a to je da puno bolje ide sa točkom :osmeh:

Gospodine Panonstib vidim uvek znate ono sto napisete,sada ste nesto napisali pa bih Vas zamolio da mi kazete GDE su pobacali te tockove,pretpluznjake i ostalo ?? :osmeh:

Ja se ni sa kim ne takmicim niti me zanimaju ti sto oru ko baje.Ja samo orem od 1979 god.a sada 600 dunuma radim sa bratom.I to obavezno sa crtalima koliko glava toliko crtala i to da seku do vrha lemesa.
28w00vr.jpg
2gt0zdu.jpg
xfe2wj.jpg
Ko nije znao svako crtalo stedi do 5 hp.pogotovo u teskim zemljama i zilavim koje se cepaju.Na Rabewerku imam tocak i koristim ga samo kod ljustenja strnika i ako orem soju za psenicu.Zimi rupe vagasi od kombaja od prikolica pregrtan kukuruz malo malo pa tocak propadne i plug podubi.:zli:Od ovih "savremenih "oranja izrazito i samo postojem predplužnjake, cine bas ono sto mene zaj.. skidaju čokote kukuruzovine i bacaju ih na pravo mesto da ih brazda sahrani ali ja jos nemam traktor za to, jer tu treba nesto vise konja.Ovih dana pripremili crtala za zimsko.:haha:

Nazad
Vrh