Evo večeras dobih informaciju da je nuđeno odredjenim ljudima da prodaju svoj original po korektnoj ceni, to jes 257 din ili otkupna cena plus 25 centi za zamrzavanje plus doplata ako koim slučajem cena bude išla gore, ali kako kaže čovek oni nisu pristali , čekaju više. Da napomenem da cena još nije zvanična i još niko nije počeo da radi obračun u Arilju osim možda Des Kur kod koga je cena od 230 do 240. Oni su imali nekih više cena , kontrolisana, ne kontrolisana, predata do tri časa itd. Ovih dana će se početi sa obračunima. Para ima slično kao i prethodnih godina i kod većine otkupljivača je isplaćeno oko 80% na cenu od 220.
To su informacije sa terena sve drugo je nečije mišljenje
Cekaju oni vise ali da li ce dobiti vise? To je veliko znak pitanja a trenutno stanje nije dobro... Sta rade hladnjace do sada, zasto nisu uradili obracune? Pa prosli su godisnji odmori, sta se to desava? Prosto je, niko robu nije ugovorio niti moze da ugovori, one male kolicine koje su ugovorene cekaju da budu isporucene ali gro robe stoji na lagerima a hladnjacare hvata polako panika, jer su nesto platili cija je cena svaki dan sve manja i manja... Ne samo da ih to cini nervoznim, nego i podatak da se roba ne isporucuje, da nema nikakve dinamike.... To da ce se ovih dana poceti sa obracunima je prica da se dobije na vremenu, nase hladnjace trenutno nemaju nikakvu ideju, prepussteni su trzistu a na trzistu ljudi trenutno kupuju poljsku robu. Francuska firma je nesto drugo, oni imaju svoje kupce stabilne, oni imaju jedno posebno trziste koje trazi nesto drugaciju robu i spremni su tu robu skuplje da plate.
Ako vama nude pare uzimajte vi to, jer ja nisam bas siguran koliko hladnjace mogu da izdrze ovakvu situaciju.... Nisam siguran ni da mogu da prate pomenutu firmu... Bilo je dobrih godina, to ne ide uvek i ne ide vecito... Pad je neminovan...
- - - - - - - - - -
Deluju mi zabavno ovi prorociii...?
Ili su samo, mali, jadni, sitni lobisti niske otkuppne cene...?
za cunamija ...Secas li se da smo prosle god. iskopali dukoment na (cini mi se) spanjolskom jeziku ...u kojem se tvrdi od kompetentnih strucnjaka iz cile-a i (mislim) engleske .... gde tvrde da bih se zadovoljile svetske potrebe za malinom ....potrebno je kojekude zasaditi jos 16 000 ha......? Nemam vremena da ga trazim ali negde je u kompu sacuvan.
Sve ovo su samo velike igre velikih igraca...! Dobili su zadatak da grade preradjivacke pogone ,koji su veoma skupi .... i taj teret ce izneti zna se PROIZVODjACI....?
Da dodam malina je kao sex kad se jednom prestane ...nikad se vise ne pocinje...?
Potrebno je zasaditi jos xxxxx hektara da bi se svetske potrebe... Pitanje je, gde treba tolika kolicina da se zasadi? Da li je to Evropa, Azija ili neki drugi kontinent...? Ako se zasadi neka dodatna xxxxx kolicina, kolikko bi ta roba kostala? Nasa malina trenutno gledajuci, da nije placena koliko je placena sigurno bi se sada tovarila... Ali placena je malo vise nego sto moze jer su svi bili poneseni euforijom i misljenjem da na malini uvek mora da se zaradjuje a sta ako ne bude ove godine tako???
Koja je donja cena gde pocinje vasa rentabilnost a ispod koje vi ne biste pristali da je berete, ali zaista iskreno da kazete....
Ja sam od razlicitih ljudi dobio razlicita misljenja... Neki su mi cak i rekli da na cenu od 1 eura mogu nesto da zarade... Takvih ima dosta, a malina nije uvek bila preko eura... Vratite se malo unazad... Ako je svi sade i povrsine se povecavaju, da li je normalno ocekivati da cene krenu da padaju... Do onog momenta kada neko odluci da vise nema ekonomsku racunicu ili da vise nema podrsku odredjenih institucija, tada se povrsine pocinju smanjivati a cena ponovo ici gore, naravno sve ovo bez vremenskih prilika i traznje koja je manje vise ista.... Ili varira u zavisnosti od toga da li je malina kao sirovina kuplja ili jeftinija... Odredjene receptura za sokove, kolace, konditore se mogu prilagodjavati i menjati u zavisnosti od trzista sirovina...
Pogledajte kupinu, visnju, sljivu, sta da kazemo za ljude koji se bave njihovom proizvodnjom, cene ovih proizvoda su na minimumu... Oni ne da ne mogu da zarade vec idu u minus a to sa malinom jos uvek nije slucaj....