Bio sam u pravu jedna velika ariljska firma juce potpisala ugovor za 1500 tona rolenda -proverena informacija a ariljci znaju vise pa neka se jave.... Malina rolend se trazi... (Vilamet) bez mesanja sa ostalim sortama o ceni necu jer sam obecao to mom izvoru ... Koji je prisustvovao sastanku.... Sto se tice isplate nisu sve hladnjace isplatile po ivanjici ... A ni zatvoril cenu... Male hladnjace nemaju para cekaju da prodaju robu pa da plate (i to ove novo otvorene koje su obecavale po 10 dinara vise od svih samo da dobiju robu) sada se dave u svojim obecanjima .... Sledi selekcija pravih i dobrih hladnjacara sa tradicijom i ovih novokomponovanih kojima je neko napunio usi da ce ovim poslom biti brzo i lako zaraditi pare.... Ova godina je za takve surov pocetak a i jos suroviji kraj..uostalom po novom zakonu o hrani koji stupa na snagu iduce godine hladnjace koje nebudu imale sertifikate i hasap nece moci svoju robu staviti u promet ta mera ce sigurno urediti stvari i eliminisatîsve one "sklepane podrume sa opremom za zamrzavanje " u kojima se bez ikakve higijene i kontrole zamrzava nase crveno zlato
Ili vas izvor nije dobar pa vam salje pogresne informacije ili vi svesno sve nas zelite da ubedite da je stanje bolje nego sto jeste....
Vasa informacije je totalno netacna, nikakav ugovor od 1500 tona nije potpisan, jer roba ne ide...
Hajdemo logicki da razmisljamo, da ste vi kupac da li biste sada u Srbiji potpisali ugovor na 1500 tona robe a pri tome imate sledece parametre, znate da je rod u Poljskoj dobar, znate koliko je malina placena u Srbiji, znate koliko je malo robe izaslo od pocetka otkupa do danas, koliko je robe ugovoreno itd itd.. Vi pokusavate ovde da spinujete informacije i ljudima sa foruma da prodate pricu kako je toboze malina krenula kako ce sada svi poceti da ugovaraju nasu malinu itd itd... Pa slicna prica je bila i sredinom otkupa, kao u Arilje dolazi jedan veliki kupac kod najveceg dole sa firmom iz BGa preko koje rade i na kraju, kao potpisali se ugovori itd itd. Nije se potpisalo nista ili se potpisalo znacajno manje nego inace jer svaba nije lud da plati nesto skupo ako ne moraju. Sad ce neko reci kako znam, pa znam, i siguran sam jer roba ne ide, jer dnevno dobijam po 5 poziva hajde urgiraj, zovi, pokusaj, znas ovoga znas onoga itd itd, znam sve ali kada sam govorio pojedinci nisu hteli da slusaju sada sami snose posledice. Druga indicija, pa da roba ide i da su ugovori ozbiljni potpisani original bi bio na ceni a original niti je na ceni niti ga neko trazi... Male hladnjace su pune...
Svaka velika a i manja firma ima svoje ljude u Srbiji koji ih dnevno obavestavaju o vremenskim prilikama, cenama, kolicinama, generalno o informacijama sa trzista. Na osnovu toga donose kasnije odluke kako ce da rade, naravno sva roba se nabavlja preko njihovih ljudi i to svi znaju koji se iole razumeju u posao....
Mozda zastupate interes nekog hladnjacara koji nije racunao da ce ovako lose biti, malo se preinvestirao, ponestalo para a narod polako pritiska jer cuje da prodaja ne ide pa se u narodu stvara i mala doza nepoverenja, jer malina nije isplacena pa ljude pocinje da hvata i mala panika jer cuju sta se desava, plus mnogi imaju nekoga ko radi negde u hladnjaci pa cuje od tih ljudi da sada ne rade prebiranje i pakovanje maline vec su na odmorima ili rade neke skroz leve stvari da se stvori utisak da se nesto radi....
Ako ce se negde "lomiti koplja" i ako ce biti ugovora bice ih za vreme i posle sajma u Parizu koji ce biti odrzan od 16-20 Oktobra a to je uskoro, do tada ja ne vidim da ce se situacija promeniti koliko god se neki trudili da to prikazu drugacije...
Situacija u zapadnoj Srbiji, Ivanjica i Arilje, Pozega itd , hladnjace polako ali sigurno ulaze u probleme.... Ko ce iz toga uspeti da se izvuce to cemo videti, mozda problema i ne bude... Trziste ce nam samo dati odgovor na sva nasa pitanja....