Mislim da mlatite praznu slamu i pricate samo da se nesto napise. Trziste maline je kompleksno kao i svake druge poljoprivredne kulture i zavisi od ukupne svjetske proizvodnje i potraznje za malinom. Ove godine je malina podbacila kod vecine evropskih najvecih proizvodjaca pa je Srbija: 2015.-110.000t 2016.-85.000t, Poljska 2015.-127.000t 2016.-100.000t, SAD izvoz: 2015. 42.500t 2016.-72.000t. itd...
Ovo sto pisete da Poljska malina kad se proda onda ce Srpska da krene nema blage veze sa zivotom.... Srbija preko 90% izveze zamrznute maline na evropsko trziste, dok Poljska najveci deo svoj maline prodaje u svezem stanju i ona je vec zavrsila na trzistu. Iza Srbije po izvozu zamrznute maline u EU je Cile!!!! Manjak na evropskom trzistu se popunjava iz BiH koja je za 50% uvecala proizvodnju i sad izvozi oko 5.100t, iz Kine oko 6.500t.. itd... Mene tu najvise sekira Kina, jer ako oni namirisu priliku.. donijece malinu po 0,5 eura.
U zadnje dve godine EU ima zahtjeve za povecanjem od 45% za potrosnjom zamrznute maline... te je zbog toga ona i dostigla ovu rekordnu cenu koja po meni i nije bas realna, pa ukoliko se malo i smanji, (mada ne verujem) nece biti propast...
Osim EU kao najveceg potrosaca, povecanje potraznje za malinom je i u Japanu, Kini, Australiji i drugim aziskim zemljama... tako da... nema potrebe za brigom...
E sad ima tu i novih igraca koji se guraju na trzistu proizvodjaca malina: Meksiko, Cile.... itd... al mislim da se situacija nece znacajno promeniti narednih godina.
Znaci sto se tice trenutne ponuda-potraznja stanja na trzistu, nema razloga za brigu, al na to kao i na sve moze da utice opstepoliticka situacija, berze itd... jer to smo vidjeli na nafti, da cene menjaju za po nekoliko desetina procenata bez ikakvog opravdanog ekonomskog razloga.
Ono sto vise moze da utice na cenu kod nas je bahatost hladnjacara... mada i njih se sada namnozilo dosta, tako da su konkurencija jedni drugima, te zbog potrebe da otkupe sto vise robe, nemogu puno da obaraju cene!!!!