Plasman zamrznute maline

Pitam iz razloga sto cena originala zavisi od potraznje i potreba nasih tj domacih velikih preradjivaca i izvoznika, dali se slazete samnom da ako mogu da kupe original na 160 nece ga platiti 300 sve dok ne budu morali, a ja vam pouzdano kazem da se malina iz ugovora povlaci i to dobrim tempom

cena

Trenutno ovde prodaju original od 150 do 160.
To je jedina istina.
A da li ce biti bolje videcemo.
Merkantor ovde kod nas nema trgovine oni koji nude nude za 230 dinara orginal niko ne kupuje na tu cenu ali niko i ne prodaje nize ( gde to ima za 150 dinara orginal i kakv je to kvalitet za tako male pare) je li to polka i polana ?

Poznanik mi prica o malini juce dok smo tovarili krompir (ne bavim se malinom, samo mi je zanimljivo da cujem sta se desava, nakanjujem se dve godine da podignem do 30 ari sto bih sam mogao opsluziti sa porodicom :)) kako je hladnjaca od 12 vagona u problemu jer za malinu moze da dobije 180 dinara od veceg skladistara trenutno. Zaboravio sam iz kog je kraja. Ovde kod nas u Macvi maline se sade i levo i desno, istina, ne cesto na hektare, ali ima i toga. Pitam se, da li ce hladnjace pratiti ovaj trend koji se razvija zadnje dve godine, sledece godine mnogi zasadi dolaze na berbu, a 2018. mislim da ce Macva imati tri puta vise malina nego pre tri-cetiri godine. Vec ove godine bio je problem sa radnicima, a sledece ce biti bogami veci. Meni se cini da ako sledeca godina bude rodna ode cena u ambis bez obzira na stanje u lageru?

Na ovoj temi jedni pišu, i to su samo na njoj... Nema ih ni na jednoj drugoj... Baš se pitam zašto... Čast izuzecima

Sent from my SM-J500FN using Tapatalk

Na ovoj temi jedni pišu, i to su samo na njoj... Nema ih ni na jednoj drugoj... Baš se pitam zašto... Čast izuzecima

Ne razumem vas post najbolje... Ovde su ljudi koji žele da razmenjuju svoje ideje, razmišljanja, da iznose stavove, predvidjanja, nauče nesto novo, jednom rečju da rade sve ono za šta je forum i predvidjen... A to da li neko piše na jednoj ili na više tema totalno je nebitno i nevažno... Kupite i novine pa ne čitate sve tekstove u njima već čitate ono što želite ili što vam se u datom trenutku učini zanimljivo.

- - - - - - - - - -

Poznanik mi prica o malini juce dok smo tovarili krompir (ne bavim se malinom, samo mi je zanimljivo da cujem sta se desava, nakanjujem se dve godine da podignem do 30 ari sto bih sam mogao opsluziti sa porodicom :)) kako je hladnjaca od 12 vagona u problemu jer za malinu moze da dobije 180 dinara od veceg skladistara trenutno. Zaboravio sam iz kog je kraja. Ovde kod nas u Macvi maline se sade i levo i desno, istina, ne cesto na hektare, ali ima i toga. Pitam se, da li ce hladnjace pratiti ovaj trend koji se razvija zadnje dve godine, sledece godine mnogi zasadi dolaze na berbu, a 2018. mislim da ce Macva imati tri puta vise malina nego pre tri-cetiri godine. Vec ove godine bio je problem sa radnicima, a sledece ce biti bogami veci. Meni se cini da ako sledeca godina bude rodna ode cena u ambis bez obzira na stanje u lageru?

U problemu je sigurno i ne samo ta hladnjača već i mnoge druge... Poučeni iskustvom od prethodnih godina kada se dobro zaradjivalo na originalu pošto bi se sačekalo da prodje par meseci od otkupa mnogi su mislili da će to biti i ove godine a doživeli su upravo suprotno. Da bude veće zlo u celoj ovoj priči, ima ljudi koji su ušli u posao sa ovakvom strategijom, uložili ozbiljne novce često zaradjene u drugim branšama a sada se hvataju za glavu i misle se žašto im je to sve trebalo...

Mi kao država nemamo nikakvu strategiju ni u jednoj oblasti pa tako i sa malinom, svako može da radi šta hoće i kako hoće, ceh za takvu neodgovornost platiće pojedinci ove godine a mnogi sledećih godina kada će cena zaista otići u ambiss osim ako ne dodje do nekih drastičnih vremenskih neprilika koje mogu uticati na značajno manji rod.

Oni koji se nisu oznojili niti ruke isprljali, a na žalost,verovatno, na neki način, odlučuju o sudbini mnogih ovde na forumu. Ja nisam siguran o kome se radi, ali prepoznace se...

Ja sam pisao o tome kako i na koji način ljudi mogu da se udruže kako bi samostalno odlučivali o svojoj sudbini, kako bi sami izvozili svoju malinu i sami gradili budućnost za sebe i svoje porodice... Mnogi su me tada napadali i ismevali svašta pisali... Izgleda da većina voli kada drugi odlučuju o njihovoj sudbini... Takav smo nažalost narod sta da se radi, moraće još puno vremena da prodje da nam se mentalitet u nekim stvarima promeni na bolje.

Poverenje

Ja sam pisao o tome kako i na koji način ljudi mogu da se udruže kako bi samostalno odlučivali o svojoj sudbini, kako bi sami izvozili svoju malinu i sami gradili budućnost za sebe i svoje porodice... Mnogi su me tada napadali i ismevali svašta pisali... Izgleda da većina voli kada drugi odlučuju o njihovoj sudbini... Takav smo nažalost narod sta da se radi, moraće još puno vremena da prodje da nam se mentalitet u nekim stvarima promeni na bolje.
Poznavalac prilika zaista nemas kome da se pravdas ovo je otvoreno mesto za sve koji imaju nesto da kazu za zadatu temu.. To je sloboda ili kako drugi to zovu demokratija zato nastavi da pises i dajes svoje misljenje... Pisao si o udruzivanju novim prijektima i finalizaciji od maline ( a ne samo izvoz sirovine) svojski si se trudio da nas urazumis... Medjutim napaljeni cenom koja je iz godine u godinu rasla nismo te slusali ( punili smo djepove da li smo gajili vozili preprodavali zamrzavali bili hladnjacari izvoznici prodavci vestackog djubreta prodavci preparata svi zaista,svi,smo punili djepove) sada kada smo pred zidom i kada se nas balon priprema da pukne ( kao 2008 saprime sa stanovima po svetu) sad se prisecamo tvojih saveta i "mrzimo te" jer si bio u pravu... Malinarski napumpani balon je pukao (spekulacije da ce cena jos porasti i da se malina cuva bice kobna za mnoge pogotovo nove biznis'malinare- proizvodjace koje su preko preprodaje dosli do svojih hladnjac)a mi to jos necemo da vidimo priznamo zato mnogi nevole da im pises na ovom forumu jer ... Govorio si i govoris najteze da se cuje a to je ISTINA ....ja ti se na istoj zahvaljujem...jer sam obazrivo radio u berbi 2016 i prodao na vreme odmah u toku berbe svoju robu citajuci tvoje savete....kada joj je cena bila 260 dinara orginal vilameta i 290 cenaza miker Hvala jos jednom

Pre 20 dana prijatelj prodao svoj original za 257 din a isto toliko sad imaju ponudu vlasnici hladnjače kojoj sam ja predavao. Kaže drugar na tih 257 din je oko 5 din na gubitku u odnosu na otkupnu cenu od 230.

Pre 20 dana prijatelj prodao svoj original za 257 din a isto toliko sad imaju ponudu vlasnici hladnjače kojoj sam ja predavao. Kaže drugar na tih 257 din je oko 5 din na gubitku u odnosu na otkupnu cenu od 230.
Da je tvoj drugar otkupio od mene po 175 koliko mi je bio prosek bio bi u zaradi oko 50 dinara.Ja imam polanu a koliko to utice na cenu to je vec drugo pitanje.

a koja je to hladnjaca

Ne razumem pitanje. Misliš koja hladnjača nudi otkup originala. Ne znam. Kojoj ja hladnjači predajem nije bitno. Moj hladnjačar se bavi zamrzavanjem i prodajom originala a ne otkupljuje original. Njegov problem što je i ako je na gubitku. Pre dva dana mi reče da ima ponudu od 257 a dal će prodati ne znam. A drugi prijatelj kaže da je pre 20 dana prodao po 257 svoju malinu koju je zamrzavao kod drugog hladnjačara. Ovo meni govori da stvari nisu tako crne kao što pričaju. Kojoj hladnjači je prodao ovaj drugi neznam ali pitaj Pegija sa pumpe. On je prodao po toj ceni.

Uzgred evo i poruka koja mi je stigla privatno preko ovog foruma;

Markonator;

sTVARNO JE ZALOSNO STO OVAKO JAVNO PLASIRAS LAZI,ALI TO VISE GOVORI O TEBI NEGO O FORUMU.
AJDE PRONADJI DA PRODAMO ORIGINAL WILAMET PO 230 DINARA,I JA CU TI SUTRA OBEZBEDITI 300 TONA.
BRUKO SMRDLJIVA I LAZLJIVA

Već sam ranije pisao da nisam zamrzavao svoju malinu i nemam originala niti imam hladnjaču niti imam interes da lažem već samo prenosim priču iz prve ruke. Dal su ovo neki prijateljski dilovi ili je realno stanje ne znam. Voleo bih da Jonini proveri pošto je iz arilja. Nek pita Pegija sa pumpe koga svi znaju pošto je prodao original i kome i nek objavi ovde na forumu.

Dobro je ako je ta cena ili da ode roba iz hladnjaca. Ja mislim da ta cena nije za vecu kolicinu otkupa.to je neko prodao 10/50t i to mu je neko uzeo al niko ga nije pitao dal je u obavezi da sledece god istom da robu po ceni sveze +0,2e ili tako neka matematika. Realno je da cenu pisu oni koji imaju malinu i koji dobiju neku ponudu,ostalo je bzv. Nadamo se da ce sva roba da ode bez gubitka.

- - - - - - - - - -

I te male hladnjace i prodju nekako. Vece su bitne da izguraju situaciju koja je losa.stranci ne povlace ni ugovorenu robu.ima i tu poteskoca. Lepo je to kad neko proda na 3e neku kolicinu ali dal veci tom cenom trenutno idu u minus a zato sledece god da peglaju taj minus. I svako ko radi mrzlu robu zna kako je nekad nemoguce da se izgura iz minusa.to sto je markonator napisao u PP je tacno i nije fer da pp idu javno.

- - - - - - - - - -

to sto je markonator napisao u PP je tacno i nije fer da pp idu javno.

Nije tačno da lažem. I nije lepo ovako pisati čak ni u privatnoj poruci. Ako smatrate da ne treba da pišem na ovoj temi zato što nemam zaleđen original ok. Količina koju je moj drugar prodao je 6 tona. Ima li to veze sa statistikom neznam. Ima ovde na forumu Ariljaca koi znaju čoveka o kome sam pisao pa nek provere i objave.

Tacno je to sto je napisao da ima da ti nadje jeftinije od 250. I stvarno ne razumete trziste. Verujem da je taj prodao po toj ceni koja ne utice ni na njega da je prodao na jeftinije.to su 6t samo. 60t pa nije preterana kolicina.dobro je kad dosta malih proda a zatim i veci da prodaju a ne po sleper nedeljno.vec da to ide

- - - - - - - - - -

I nema sta da provere.vecina ti veruje jer si sad dao kolicinu. To dal ce mu neko plati 0,5e gore,dole pa to je 3000e. Para je to ali i nije za poslednje 2god. I kad cujeswda su par malih dali istom hladnjacaru to nije prodajna cena za sve vec njima da lepu cenu jer tom vecem zafalilo malo robe.

- - - - - - - - - -

Ali ja nisam poznavalac prilika i da kazem bice losa cena sledece god. Nemam malinu ali imam kupinu. Kazu baci je. A njima aj sto je stala kupina vec i malina. Voleo bi da krene ali tesko.i neznam cemu vi koji nikad niste zamrzavali ili jednom samo, pisete na ovu temu. Sta meni znaci da neko napise da je prodao po 80din npr. Nista,verujem da jeste ali mi nista ne znaci jer treba svi da je damo od 0,5 pa na vise.e onda bi to bila prodaja.prodala vecina.

Ne bih da ulazim u raspravke u prethodnim postovima,ali moram reci sledece,malinu jeste kupovala jedna hladnjaca u Arilju po 257 dinara,ali pre 2 meseca i kupovala je na gazdinstva.Covek je imao ugovorenu kolicinu i kupio je onoliko koliko mu je trebalo da ispostuje ugovor.Trenutno u Arilju niko ne kupuje i retko ko prodaje malinu,tako da je suvisno pricati o cenama kada nema trgovine.Oni koji su pokusali da prodaju dobijali su oko 200 dinara prema informacijama koje ja imam.Malina masovno ide u izvoz,ali s obzirom da izvoznici imaju dosta slobodne maline na lageru to se jos uvek nije odrazilo na prodaju maline na lokalnom trzistu.To je cinjenicno stanje u Arilju,za druge krajeve ne mogu da komentarisem.

Posto moderatori verovatno nisu videli da premeste temu, evo ja cu da iskopiram...
Mislim da mlatite praznu slamu i pricate samo da se nesto napise. Trziste maline je kompleksno kao i svake druge poljoprivredne kulture i zavisi od ukupne svjetske proizvodnje i potraznje za malinom. Ove godine je malina podbacila kod vecine evropskih najvecih proizvodjaca pa je Srbija: 2015.-110.000t 2016.-85.000t, Poljska 2015.-127.000t 2016.-100.000t, SAD izvoz: 2015. 42.500t 2016.-72.000t. itd...
Ovo sto pisete da Poljska malina kad se proda onda ce Srpska da krene nema blage veze sa zivotom.... Srbija preko 90% izveze zamrznute maline na evropsko trziste, dok Poljska najveci deo svoj maline prodaje u svezem stanju i ona je vec zavrsila na trzistu. Iza Srbije po izvozu zamrznute maline u EU je Cile!!!! Manjak na evropskom trzistu se popunjava iz BiH koja je za 50% uvecala proizvodnju i sad izvozi oko 5.100t, iz Kine oko 6.500t.. itd... Mene tu najvise sekira Kina, jer ako oni namirisu priliku.. donijece malinu po 0,5 eura. :(
U zadnje dve godine EU ima zahtjeve za povecanjem od 45% za potrosnjom zamrznute maline... te je zbog toga ona i dostigla ovu rekordnu cenu koja po meni i nije bas realna, pa ukoliko se malo i smanji, (mada ne verujem) nece biti propast...
Osim EU kao najveceg potrosaca, povecanje potraznje za malinom je i u Japanu, Kini, Australiji i drugim aziskim zemljama... tako da... nema potrebe za brigom... ;)
E sad ima tu i novih igraca koji se guraju na trzistu proizvodjaca malina: Meksiko, Cile.... itd... al mislim da se situacija nece znacajno promeniti narednih godina.
Znaci sto se tice trenutne ponuda-potraznja stanja na trzistu, nema razloga za brigu, al na to kao i na sve moze da utice opstepoliticka situacija, berze itd... jer to smo vidjeli na nafti, da cene menjaju za po nekoliko desetina procenata bez ikakvog opravdanog ekonomskog razloga.
Ono sto vise moze da utice na cenu kod nas je bahatost hladnjacara... mada i njih se sada namnozilo dosta, tako da su konkurencija jedni drugima, te zbog potrebe da otkupe sto vise robe, nemogu puno da obaraju cene!!!! ;)

Posto moderatori verovatno nisu videli da premeste temu, evo ja cu da iskopiram...

Zanimljivi podaci,ali mi se cini da nisu bas najtacniji.Produkciju maline po drzavama mozete proveriti na sledecem sajtu http://www.internationalraspberry.net/home.
Poljska je prosle godine podbacila sa rodom koji je iznosio oko 80.000 tona sto je dovelo do skoka cene nase maline.Ove godine Polljska je proizvela od 120-130.000 tona sto je dovelo do smanjenja traznje za nasom malinom,koje je ove godine bilo prema nekim procenama oko 90.000 tona.Poljska izvozi mnogo zamrznute maline,pogotovo griza,sto je dovelo do smanjene traznje za grizom iz Srbije.Ne znam da li si upoznat da nasi veliki izvoznici vec godinama uvoze zamrznutu malinu iz Poljske i miksaju je sa nasom?Srpski izvoznici vide sansu u izvozu rolenda gde smo svakako jaci od Poljaka....

Zanimljivi podaci,ali mi se cini da nisu bas najtacniji.
Neznam po cemu zakljucujes da podatci nisu tacni, te zasto mislis da su podatci sa sajta koji si ti dao tacni. Pogotovo zato sto tvoj sajt nema uopste podatke za ovu godinu. Ja sam vecinu podataka preuzeo sa http://www.octofrost.com/news-room/h...rket-look-like te uporedivsi sa jos nekim sajtovima, mislim i tvrdim da su dosta relevantni!!!!

Poljska izvozi mnogo zamrznute maline,pogotovo griza,sto je dovelo do smanjene traznje za grizom iz Srbije.
>To nije tacno!!! Poljska je smanjila izvoz zamrznute meline, jer je vecinu svoga roda prodala u svjezem stanju!!! Samo kad pogledas strukturu sorti malina zasadjenih u poljskoj i srbiji vidjeces da grijesis... jer poljska proizvodnja se zasniva na polki i polani, koje su konzumne maline i vecina se prodaju u svezem stanju zbog povecanje traznje. Srbija je u 90% zastupljana vilameteom koji se skoro sav zamrznut izvoizi u EU. Zato srbija i drzi prvo mesto u svetu po izvozu "ZAMRZNUTE" maline.
Ovo sto kazes da nasi uvoze poljsku malinu pa je onda izvoze za EU.... nemam mi neke logike niti racunice all ajd ako ti kazes.....

Mislim da bez ikakvih dokaza i cinjenica iznosite lazne tvrdnje i bezveze stvarate napetost ovde na forumu. Brinete brige koje nisu vase, odnosno brige hladnjacara....
a svi ste i ove godine prodali malinu po super ceni. Cuo sam da neki bas nisu zadovoljni bili sa ovogodisnjom cenom, al to je tvrdim zbog toga sto ih je hladnjacar "nategao", a ne zbog ovog sto ste pisali u ovoj temi. Jos nijednog hladnjacara ili izvoznika nisam cuo da je kukao kako ne ide malina, nego su se bar kod mene vec rastrcali da dogovore otkup za sledecu sezonu, a sva ovogodisnja je otkupljena izmedju 1,5 i 1,8 eura u proseku.

Nazad
Vrh