stada zlatibora
Kolega Mirko slazem se sa vama,kao i sa kolegom Ovcarom!
Nekada je Zlatibor i okolina bila preplavljena belim stadima pramenki.Gde god biste se okrenuli ugledali biste stado i cobanina,I to bas pravo stado,od 50kom pa do nekoliko stotina.Toga sada nema!Nema stada,a najgore nema ljudi!Za 30god.90% sela sa Zlatibora bice pusta,izumrla ili na samrti.Ovo odgovorno tvrdim,jer cesto obilazim neka mesta,a i moje malo stado obitava u jednom od sela koja donekle pripadaju Zlatiborskom kraju,ili bar se granice.
Poznajem i veliki broj prekupaca iz okoline kao i onih koji su odavde poreklom a zive u Bg i sl.Oni prvo kupuju najeftiniju robu,kvalitet nije bitan,to su uglavnom sitna jagnjad,neuhranjena do 25kg starosti,uglavnom i bolesna vise ili manje,ucenjuju stare i iznemogle ljude itd.Kada se to pokupi,onda dodju kod mene i jos nekolicine ljudi koji imaju ekstra klasu i tada moraju platiti trzisnu cenu.Tu onda nastupa cenjkanje i ubedjuvanje o kvalitetu.Kako zaboga moje jagnje od 41kg i 95 dana je prestarilo i preraslo(kakva budalastina?) a ona od 25 i tri meseca su ok!?A ja im onda kazem da smem da se kladim u 500eura da vise pecenja ima od jednog mog od 40kg,nego od njihova 2 po 25.I naravno da ne smeju da se klade...I sve tako...
Samo velika je sreca sto ovi Beogradjani i Novosadjani nemaju pojma sta je jagnjetina pa im cesto podvale i sitne zakrzljale i mrasave ovce stare i 2-3god,prodju kao jagnjad.Ja sam ovo doziveo u jednoj kafani na putu prema Zlatiboru,kada smo svratili na veceru ja i par drugara iz Cacka.Tu onda izbije incident,malo sam jos i popio,ali sve se dobro zavrsilo.A najace je ubedjivanje gazde samnom kako sam ja u zabludi,idiot jedan.
Sto se tice govedjeg mesa toga na Zlatiboru nema ili ima ali manje od 5%.Sve ostalo je uvoz Juzna Amerika.Znate za onu foru koji je glavni grad Brazila?Pa Mackat!
Dakle savrseno mi je jasno odakle govedje meso,ali jos nisam provali gde nabavljaju jagnjad?
Konkretno u mom komsiluku ima dvadesetak domacinstava i ukupno 3 krave.Ljudi vec odavno dobavljaju sir i kajmak sa pijace ili udaljenih sela.Ovace imamo ja i dvojica komsija po 15-ak komada,i jos par kuca po 5-6,to je za sopstvene potrebe.Manje vise tako je i u svim okolnim selima koja sam obilazio.
A sad pazite ovo,covek koji otkupljuje od mene jagnjad od 31 decembra do 7maja je ukupno plasirao 700kom samo jaganjaca,bez ovaca,ovnova i sl.Pitam se gde ih je sve kupio?Od jeseni kaze da ce mu trebati jos oko 500kom.Znam da snadbeva Bg,zatim Priboj,Prijepolje,nesto cak i u Bosni.
I da dodam da ce se stocni fond sigurno smanjivati,narocito ove godine jer je susa,sena nema i zito nije nest

vaca ce jos nekako i biti,jer se oko njih kod nas najmanje brine pa to mogu i stari da rade,puste ih i dovidjenja a sto se goveda tice broj grla se smanjio i to nepovratno.Sa ovcama ce se to desavati postepeno sa izumiranjem velikog broja starackih domacinstava,koja nemaju nikoga da nastavi sa tim.A onda boze zdravlja kolega Miro ce biti 100% u pravu!
Puno pozdrava za sve kolege ovcare!