Ja vec radim organsku malinu,ali mi se cini da dosta vas malo brka loncice u prici sa organskom.Mnogo malinara nije ni svesno da ucestvuju u velikoj prevari hladnjacara sa organskom malinom.Kako?Hladnjacar dodje kod tebe i kaze ti koji preparatima da prskas od proleca i on to zove organska,odnosno izvozi je kao organsku,sto je prevara gora nego miksovanje sa poljskom malinom.On plati proizvodjacu par dinara vise,a malinu izveze kao da je organska po izuzetno visokim cenama.Takav nacin rada dugorocno nije odrziv,jer svaka prevara izadje na videlo na kraju,a posledice su jako lose po sve nas.Nije da neće ići, nego je neće ni biti. Povadices je sam ili ces preći na organsku proizvodnju.
E onda moraš da molis boga da ne zapati neku bolestinu, grinje, itd, ne smes da koristiš hemiju a organski proizvodi slabo pomazu.
I tako dve tri godine i malinjaka nema..... I gde si ti tu u celoj toj priči, nigde.
E onda se zapitaj da li glupost ili ne .
Ok, možda sam preterao sa rokom ali to nas ceka sigurno ako se nešto radikalno ne promeni.
Lepo nas teraju cenom da radimo kako njima odgovara. E sad tebi ako se isplati da radiš malinu po 50-100 din to je druga stvar.
Njima je svejedno, oni će zaraditi.
Slično i sa kupinom. Kad je godina dobra, niču zasadi, loša godina sve se vadi a razlika u radu, količini, i berbi je ogromna.
Da remiziramo:
1.Ukoliko nisi spreman da predjes period konverzije od 3 godine,
2.Ukoliko si spreman da svake godine platis od 1200-1500 eur za sertifikaciju (to moze da se uradi i preko hladnjace,ali si onda njihov rob i vazal),
3.Ako si spreman da ti prinosi budu oko 30-40% manji,
4.Ako si spreman da angazujes drasticno vise radne snage i da imas drasticno vece troskove proizvodnje,
5.Ako si spreman da postujes stroga pravila organske proizvodnje,odnosno ako razmisljas organski,
onda mozes reci da si "zapoceo" sa organskpm proizvodnjom.
Sve ostalo su velike prevare u organizaciji hladnjacara u kojima i sami ucestvujete i koje ce samo napraviti ogromnu stetu pravim organskim proizvodjacima,a i onima koji to nisu.
PS.Mozda ovo sto sam napisao nije za ovu temu,ali mora da se zna i da se napise ljudima...