Zapadna Srbija ce u novu berbu preneti od 10.000 po najoptimisticnijoj proceni do preko 15.000tona po onoj manje optimisticnoj. Maline ima previse. Pojedine hladnjace smanjuju otkup, niko ne nudi avanse za ovu godinu, nema potraznje... Pojedine hladnjace cak uopste nece ni ulaziti u otkup ove godine. Bice ovo jako teska godina ako sve bude normalno, stvari mogu da se promene jedino usled neke velike elementarne nepogode. Malina je fantasticno ponela, izgleda dobro, sve za sada obecava vrhunski prinos iznad prosek.[/QUOTE]
Al ti prijatelju lupas glupost, pa ovo veze sa vezama nema. Prinos maline ove godine 20 do 30 % manji u odnosu na proslu godinu, odnosno oko 50 % u odnosu na 2014. Malina je na ogromnim povrsinama u ocajnom stanju. Rodni lastari kratki i krecu visoko iznad zemlje, prerano cvetaju. Jaka susa jos sad. Znatno umanjena ulaganja, sto ce pa tek da se oseti u narednoj sezoni. Ispred nas su teska vremena. Posebno za nas radnike i seljake. Ne trpi ovaj novi svetski poredak jakog i finansijski nezavisnog, sto znaci i slobodnog, radnika i seljaka. Hoce gazda da gazduje, da radis za njega i si na njegovom kazanu. U oci da nesmes da ga gledas dok ti on odredjuje koliko ces danas pojesti, koliko popiti a koliko mu zaraditi. Pa ako je dobre volje dobices vise, ako je nesto ljut ostaces gladan, e to oni hoce. Da mi sad oni racunaju koliko mene kosta da proizvedem kilogram maline, i da oni odlucuju koliko da plate za moj proizvod. Pa ako je raspolozan da plati 150 a ako je mrzovoljan dosta mi je i 100. Epa necete ga vala majci, da meni placate sicu a da vi zgrcete milione. Sami proizvodite pa zaradjujte. A mi proizvodjaci moramo da trazimo cenu za nas proizvod koja nama odgovara a ostali nek se uklapaju ako umeju, ako ne umeju, pa niko i nije predodredjen da se bavi otkupom i trgovinom ako to ne ume i ako mu se to ne isplati, nek radi nesto drugo, recimo nek trabunja po forumima ko ovaj PP posto ocigledno drugo i nezna da radi