Plasman i cena maline u 2018 godini

Jevt

Konacno nesto smisleno od tebe.Sprema se veliki krah.Bojim se da se u tom smislu i priprema novi rat.

Pojasni ovo?

Hjad da pođemo od ovoga

између осталог имам и плантажу шљива(чачанска лепотица), плантажу леске, мању плантажу купина..
Šta zoveš plantažom?
Kolike su to površine?
Ja npr imam oko 5 ha pod šljivom i nikad to nisam nazvao plantažom, malo mi je to da bi se tako zvalo.
Kao što svaka štala i svaki svinjac nisu farme, tako ni svaki voćnjak nije plantaža.
Šta se cilja ovakvim, pogrešnim, pretencioznim, izborom termina?
Samouveravanje, ili pokušaj uveravanja drugih da smo veliki, uspešni?
Tome verovatno služi i ovo
улагање у 1х плантаже малина до првог брања је од 25.000е до 35.000е, може и више.
Dobra priča za kafanu, znaš, ja imam PLANTAŽU od hektar maline, a za hektar treba uložiti triespetiljada evra, znači ja imam trisespetiljada evra, dakle baja sam.
Kakvih crnih trideset pet hiljada evra.
Al dobro, to mi je bila samo tema za razmišljanje.

Ovo

кукуруз захтевнија култура - смешно.
ćemo vrlo lako proveriti, sad, ovde.

Da li se malina može komercijalno gajiti svuda gde se gaji kukuruz?
Može.
Da li se kukuruz može komercijalno uzgajati svuda gde se uzgaja malina?
Ne može.
Dakle malina može bilo gde, kukuruz ne može.
Šta je zahtevnije?

- - - - - - - - - -

@ZPG

Nije za ovu temu,da ne trolujemo.

- - - - - - - - - -

@Limeni

Posto se slabo razumete u ekonomiju,evo jedan kratak tekst da Vam pojasni neke stvari:

http://poljoinfo.com/entry.php?121-Zbog-cega-se-subvencionise-poljoprivreda
Kliknuo sam da vidim o čemu se radi, vidim da je priča o logici subvencionisanja poljoprivrede.
Ne zanm šta piše tu, nije neka referenca da bih se bavio iščitavanjem, ne mogu da čitam baš svaki tekstuljak, jasno je šta je osnova sibvencija i da te osnove više nema, dakle ekonomska i politička logika kažu da ih treba ukuniti, a pošto to nije tema, ne bih da i to raspredmo ovde.

Hjad da pođemo od ovoga

Šta zoveš plantažom?
Kolike su to površine?
Ja npr imam oko 5 ha pod šljivom i nikad to nisam nazvao plantažom, malo mi je to da bi se tako zvalo.
Kao što svaka štala i svaki svinjac nisu farme, tako ni svaki voćnjak nije plantaža.
Dobra priča za kafanu, znaš, ja imam PLANTAŽU od hektar maline, a za hektar treba uložiti triespetiljada evra, znači ja imam trisespetiljada evra, dakle baja sam.

Ovo

Može.
Ne može.
Šta je zahtevnije?

- - - - - - - - - -

Kliknuo sam da vidim o čemu se radi, vidim da je priča o logici subvencionisanja poljoprivrede.
Ne zanm šta piše tu, nije neka referenca da bih se bavio iščitavanjem, ne mogu da čitam baš svaki tekstuljak, jasno je šta je osnova sibvencija i da te osnove više nema, dakle ekonomska i politička logika kažu da ih treba ukuniti, a pošto to nije tema, ne bih da i to raspredmo ovde.

Pa non-stop pricate o ekonomiji poljoprivrede.Verujem da kao ogorceni protivnik subvencionisanja ne uzimate subvencije koje Vam sleduju.
Steta je da takav velikan ekonomske misli ostaje nezapazen u referentnim krugovima u EU i SAD,koliko bi milijardi evra i dolara ustede godisnje donela Vasa ideja izlozena samo u dve recii:UKINUTI SUBVENCIJE.
Zaista ti primitvci iz zaostalih plemena na zapadu nisu mogli da se dosete te vrhunske ekonomske formule!

- - - - - - - - - -

@ Limeni

Kamo puste srece da Vas nekako mozemo ubaciti u vrh vlasti na zapadu.Vi bi ste ih efikasnije razbili nego Gorbacov Ruse.POSTALI BI STE HEROJ CITAVOG SLOBODARSKOG SVETA I DOBILI BI SPOMENIKE U MOSKVI I PEKINGU,CAK MOZDA I MAUZOLEJ PORED LENJINA.:haha:

Verujem da kao ogorceni protivnik subvencionisanja ne uzimate subvencije koje Vam sleduju.

Uzimam, zato što principijelnost nije isto što i durenje.
Ozbiljni ljudi se vode principima i za njih se zalažu, neozbiljni se dure.
Šta bih postigao odbijanjem?
Isto ono što i onaj što se naljutio na selo pa sebi odsekao.
A sve i da ih se odreknem, tih par stotina evra godišnje stvarno ne bi ništa bitno promenilo.

Zaista ti primitvci iz zaostalih plemena na zapadu
E ako je na zapadu tako onda mora da je mnogo pametno:)

Prvo, logika, na zapadu je = dobro je, izvini, nezrela.
Sa takvom logikom ne vredi polemisati, ne zaslužuje, a moglo bi se veoma lako.
Počelo bi se time što bi se navodilo milion primera kojekakvih gluposti koje su potekle i opstaju na zapadu.

Drugo, subvencije i jesu potekle otud, i to iz veoma jasnih i opravdanih razloga, ali ona opsanost koja je subvencijama otklanjana tamo, ovde ne preti niti je ikad pretila.
Nisu isti uslovi, nije ista ekonomska situacija, glupo je prepisivati.

A tebi baš stalo da o tome pričamo?
Ja mogu, ali obrisaće gazde, pa uzalud trud svirači.

Hjad da pođemo od ovoga

Šta zoveš plantažom?
Kolike su to površine?

Ovo

Može.
Ne može.
Šta je zahtevnije?

- - - - - - - - - -

Naziv "plantaza"nema veze sa povrsinom.
Koliko kosta sistem protiv gradne mreze za 1ha zasada malina?
Busenje bunara?
Pumpa?
Sistem za navodnjavanje(kap po kap)?
Sistem za orosavanje?
Sadni materijal?
Agrotehnicke mere priprema zemljista za sadnju?
Podizanje naslona?
Hemijska zastita?
Troskovi goriva?
Radne snage?
Sve to do prvog branja...
A da li ja imama ili nemam 35.000e...
Zanimljivo razmisljanje, ali dobro Robaje, ako se ne varam?
I natpis na divljoj deponiji, mozda imate i fotografiju?
1 covek godisnje "potrosi" od 3 do 5 dnevnica na 1ha kukuruza.
Na 1 ha malina (vilamet,miker...) potrebno je od 500 do 600 (i vise) dnevnica.
Sta je zahtevnije?

Послато са S60 уз помоћ Тапатока

I ja sad prvi put cujem.....

Imaš vremena u ponedeljak ako poraniš i staneš u red u trezoru tražiš potvrdu o poljoprivrednoj kulturi to jest da se na papiru vidi koliku površinu si maline uveo da obrađuješ prošle godine. U ponedeljak podnosiš zahtev a papir ti izdaju u utorak. Ako budeš imao sreće možeš u utorak taj papir da odneseš u udruženje Vilamet na autobuskoj stanici. Dalje će mo biti obavešteni.

Ovo koliko sam upoznat važi samo za zapadnu Srbiju to jest Arilje, Kosijerić, Požegu, Ivanjicu .......deo Užica ( zašto deo neznam).

Uzimam, zato što principijelnost nije isto što i durenje.
Ozbiljni ljudi se vode principima i za njih se zalažu, neozbiljni se dure.
Šta bih postigao odbijanjem?
Isto ono što i onaj što se naljutio na selo pa sebi odsekao.

Cista zamena teza,principijelan covek ne bi nikada uzeo subvencije,jer to nema veze sa ljutnjom.Zasto bi Vi bili ljuti na druge sto uzimaju subvencije,Vi treba. da budete srecni jer imate PRAVO da ne uzmete subvenciju,niko Vas ne prisiljava.Cak treba da budete srecni jer su oni srecni jer uzimaju subvencije.:ppozdrav:
Vi ste farisej....
Znate,prvi hriscani su poceli da upraznjavaju post u vreme kad je hrana bila luksuz,oni su se tako de facto namerno izlagali gladi,ali su bili srecni da ih niko ne dira u njihovom gladovanju.I nije ih uopste doticalo to sto neznabosci jedu sve sto stignu.Medjutim neznabosci su osetili da je to nesto opasno,pa i pored toga sto im je ostajalo vise hrane poceli su da muce i ubijaju hriscane,Hriscni nisu popustili - e to su PRINCIPI.

Obrati pažnju na podvučeno, i....uči bre malo.

Plantaža je danas obično velika površina poljoprivrednog zemljišta na kojoj se uzgaja neka monokultura.

Riječ plantaža je u hrvatskosrpski došla od engleske riječi plantation a ona je u engleski došla iz latinskog od glagola plantare = saditi[SUP][3][/SUP] Ta se riječ oko 1610. upotrebljavala za osnivanje kolonije u novoj zemlji[SUP][4][/SUP], a kao imenica za veliku poljoprivrednu farm

Plantaža, (njem. plantage od lat. planta – biljka) velika poljoprivredna ili šumskapovršina na kojoj se uzgaja samo jedna poljoprivredna ili šumska kultura.

Zanimljivo razmisljanje, ali dobro Robaje, ako se ne varam?
I natpis na divljoj deponiji, mozda imate i fotografiju?

Imam, ono rak pojeo onoga..... :)

Vidim iz ovih si krajeva, super, raspitaj se u Robajama za šljivu, i proveri na koga će te uputiti.
I da, uči, bre, malo, ne pomaže mnogo nabrajanje operacija, to se čas iksopira negde na netu, ali nije to zanje, uči.
I drugo i da, protiv i gradno, se piše sastavljeno
Uči.

- - - - - - - - - -

Cista zamena teza,principijelan covek ne bi nikada uzeo subvencije,jer to nema veze sa ljutnjom.
Jevto, durenje i ljutnja nije isto.
A da bi se razumelo ono gore mora da se zna razlika između toga.
Tako da, jbg, šta da ti kažem.

@ Lmeni

Naravno da ne znate sta da kazete,Vi ste ljubomorni na malinare jer se ipak koliko-toliko bore i izbore,zato stalno trolujete.

@ironman

Ucim dok sam ziv...
Vidim guglalo se!
"Velika povrsina" je relativno. Za neku kulturu je velika povrsina 0,2ha, a za neku drugu je i 200ha malo, tako da...
Nisam blizu Vas, a nisam ni mnogo daleko.
Dosta putujem, posao.
Taj natpis mi ostao u pamcenju, mnogo "govori" o mentalitetu ljudi.
Pravopisne greske- telefon sam "ispravlja" reci.
Nisam nabrajao, pitao sam vas koliko kosta sve navadeno, ako se ne varam na kraju svake recenice je bio znak pitanja!?
Vi, kao iskusan vocar, bi trebali znati koliko kosta sve sto sam naveo!?
Napisite iznos, moze i minimalan.

Послато са S60 уз помоћ Тапатока

Vidim guglalo se!
Sa sve znakom uzvika :)
A pre guglanja, šta se desilo pre?
To da je neko rekao
A posle
"Velika povrsina" je relativno.
Što je važno da li je relativno šta je velika površina ako površina i plantaža nisu ni u kakvom odnosu?
:)
Ne vadi se nikad, vađenje je opasnije od kockanja, toliko valjda znaš.

Taj natpis mi ostao u pamcenju, mnogo "govori" o mentalitetu ljudi
.
Kojih ljudi, mojih Robajaca?
Ne verujem da je i jedan tu bacio đubre, prolazni put, biće da baca neko drugi, oni što dosta putuju, zbog posla.

Sa sve znakom uzvika :)
A pre guglanja, šta se desilo pre?
To da je neko rekao

A posle

Što je važno da li je relativno šta je velika površina ako površina i plantaža nisu ni u kakvom odnosu?
:)
Ne vadi se nikad, vađenje je opasnije od kockanja, toliko valjda znaš.

.
[/COLOR]Kojih ljudi, mojih Robajaca?
Ne verujem da je i jedan tu bacio đubre, prolazni put, biće da baca neko drugi, oni što dosta putuju, zbog posla.
Mentalitetu onoga ko je napisao.
Ne bih vise, zatrpavamo temu nebitnim stvarima.
Iznos?
Ne vidim...
Ili niste napisali!?
Niste odgovorili na pitanje direktno vezano za temu. Ulaganje utice na formiranje cene, ako se ne varam!?

Poslednja izmena:
Gotov si! S ovim se vidi da si prolupo ko otvoren prozor....? Od onakog Pametnjakovica, nacitanog.. kakvog sam Vas cenio ispocetka... a ovake gluposti i gadosti lupati...neeee mogu da veeerujeem..!!!....
.....Ako smem da zamolim @ jefto,dado 74,srb1n,milos,sokia,vilamet.. snezana,deki VR,.....I drugi pravi malinari ,nek mi oproste sto ih ne nabrojah.

Da do cvetanja ,(kad se 90% moze odrediti potencijal berbe) NEE KOMENTARISEMOOO NISTA n a ovoj temi.

Neka pp prica sam sa sobom? a imaa aacee limene, kamene , marke...?.....

Misliš da ostanu samo botovi na lajni?

Imaš vremena u ponedeljak ako poraniš i staneš u red u trezoru tražiš potvrdu o poljoprivrednoj kulturi to jest da se na papiru vidi koliku površinu si maline uveo da obrađuješ prošle godine. U ponedeljak podnosiš zahtev a papir ti izdaju u utorak. Ako budeš imao sreće možeš u utorak taj papir da odneseš u udruženje Vilamet na autobuskoj stanici. Dalje će mo biti obavešteni.

Ovo koliko sam upoznat važi samo za zapadnu Srbiju to jest Arilje, Kosijerić, Požegu, Ivanjicu .......deo Užica ( zašto deo neznam).
Da nije to neka prevara tog idruzenja da sakupe sto veci broj clanova????
Zasto oni organizuju,gde su tu institucije ciji je to posao,do sada se za podsticaje predavalo agrarnim placanjima?Ako nije neka njihova prevara,onda ce to znaciti

Da nije to neka prevara tog idruzenja da sakupe sto veci broj clanova????
Zasto oni organizuju,gde su tu institucije ciji je to posao,do sada se za podsticaje predavalo agrarnim placanjima?Ako nije neka njihova prevara,onda ce to znaciti

Ne znam da li se sećaš da smo pre nekoliko godina imali isto ovakvu podelu besplatnog đubriva i isto smo imali tri dana da podnesemo zahteve i predamo. Gužva je velika u trezoru da je i službenicima teško da rade. Da li je prevara videćemo ubrzo. Ništa te ne košta da podneseš zahtev. Ja sam prilično siguran da je ovo sigurno.

Ako je cilj da se prikupi što veći broj članova, priznaćeš da ukoliko od ovoga ništa ne bude ni to udruženje više neće imati kredibilitet da postoi.

Šta je provaljivanje u banku, u odnosu na osnivanje banke?

@ZPG

Mislis na ovo?

https://www.bankofengland.co.uk/-/m...2014/money-creation-in-the-modern-economy.pdf

Ali moras znati engleski i baratati strucnim terminima da bi razumeo proces.Vidis,sve je javno,ovo je zvanican dokument verovatno najrenomiranije finansijske institucije u svetu.Centralne banke Velike Britanije - Bank of England !

Obrati paznju na pasus:

Money creation in reality
Lending creates deposits — broad money
determination at the aggregate level
As explained in ‘Money in the modern economy: an
introduction’, broad money is a measure of the total amount
of money held by households and companies in the economy.
Broad money is made up of bank deposits — which are
essentially IOUs from commercial banks to households and
companies — and currency — mostly IOUs from the central
bank.(4)(5) Of the two types of broad money, bank deposits
make up the vast majority — 97% of the amount currently in
circulation.(6) And in the modern economy, those bank
deposits are mostly created by commercial banks
themselves.

Dakle,97% novca u opticaju su depoziti koje su stvorile komercijalne banke kroz proces tzv. stvaranja novca iz vazduha.Samo 3 % emituju centralne banke kao primarnu emisiju - stampaju.Zbog velike "rupe" ECB stampa 60 milijardi evra mesecno (godisnji budzet Srbije 10 milijardi evra) i ubrizgava komecijalnim bankama.!Citav sistem je na steroidima i ubrzano se zagreva.
Ovo je ozbiljna tema i zahteva dug tekst koji treba procitati bar dva puta da bi se razumeo mehanizam

Oprostite na off topic-u,ZPG je poput corave koke pogodio zrno.:haha:

Poslednja izmena:
U prevodu, koja je razlika opljackati banku ili je ostaviti da ona pljacka nas?
Igra reci.
Manipulacija nama,malinom,trzistem.

Operacija Milosrdni Andjeo je ok i drustveno prihvatljiva,nema veze sto je 100 000 ljudi umrlo od raka od bombardovanja,bitno je da je naziv te operacije pitak. Da je Operacija Crni Djavo ne bi bilo pitko i prihvatljivm.

Konkluzija: pazite za cije se reci hvatate,pazite koga slusate.

U svetu glasi poslovica tri puta meri,jednom seci.
U srbiji,kakav smo sendvicarski narod,ovo glasi trista puta meri,jednom seci

Nazad
Vrh