Plasman i cena maline u 2018 godini

Zarado po hektaru od 3500 eura je u odnosu na druge kuktute vise nego dobra. Koliko po hektaru bi moglo da ostane od psenize, zita, sljive ili bilo koje druge kulture... Odnos ulozeno-dobijeno je odlican problem su nasa prevelika ocekivanja.

Ovo je apsolutna glupost. Ja se stvarno izvinjavam zbog ove reci svima ostalima na ovom forumu, ali ja drugacije nisam umeo da kazem ono sto mislim o ovoj izjavi, jer ovo veze sa vezama nema a i uvrdljivo je za sve postene proizvodjace da ih neko na ovakav nacin j..e u zdrav mozak

Zarado po hektaru od 3500 eura je u odnosu na druge kuktute vise nego dobra. Koliko po hektaru bi moglo da ostane od psenize, zita, sljive ili bilo koje druge kulture... Odnos ulozeno-dobijeno je odlican problem su nasa prevelika ocekivanja.
Koliko smo puta ovde komentarisali da je to nemoguće porediti. Jedan hektar maline zahteva više uloženog rada nego 5h krompira nego 20h pšenice, nego 20h kukuruza,..... Moglo bi se jedino porediti sa jedan hektar plastenika recimo paradaiza ili nečeg drugog. Misliš da bi neko radio jedan hektar plastenika za 3500eur zarade. Teško

Gotov si! S ovim se vidi da si prolupo ko otvoren prozor....? Od onakog Pametnjakovica, nacitanog.. kakvog sam Vas cenio ispocetka... a ovake gluposti i gadosti lupati...neeee mogu da veeerujeem..!!!

Pokri se breee po usima..!??

Ako smem da zamolim @ jefto,dado 74,srb1n,milos,sokia,vilamet.. snezana,deki VR,.....I drugi pravi malinari ,nek mi oproste sto ih ne nabrojah.

Da do cvetanja ,(kad se 90% moze odrediti potencijal berbe) NEE KOMENTARISEMOOO NISTA n a ovoj temi.

Neka pp prica sam sa sobom? a imaa aacee limene, kamene , marke...?

Neke se info pojavljuju iz centra..? bice nekih obracuna...ne smem o tome? ..moze da se desi da ne bude sve bas tako crno??

A ako ipak bas sumljate, evo jos jedan dokaz.
Da li je ovo slučajnost ili .?. :sta:

SumLJam da je pocela sa radom druga smena,onaj prvi nije gresio u kucanju..:osmeh:

p.s.@pole kasno videh tvoj post,ali evo ja do cvetanja necu vise nista komentarisati.:ppozdrav:

Pa ako je malo 3500€ po hektaru a ima negde vise ne znam zasto se radi malina, zasto ne radite nesto drugo onda...? Meni je to logicno, nisam zadovoljan sa malinom radici sljivu, visnju, kupinu bilo sta drugo gde ima bolja zarada. Ovako vi se licemerno ponasate, nezadovoljni ste koliko god da zaradite od maline a nesto drugo necete da probate. @ironman je to najbolje opisao, problem su velika ocekivanja. Bilo 1-2 godine izuzetno unosno i kraj ne moze uvek a sad sto neki uvek ocekuju da bude... Nije realno a ne bi bilo ni normalno. Pricamo o malini i radu, od zavrsetka berbe pa evo sve do sada nije moralo da se ulazi uopste u zasade ili ja mozda gresim? Problem je branje sve ostalo moze da se uradi i sa manje ljudi... Budimo realni i iskreni.

Poslednja izmena:
Koliko smo puta ovde komentarisali da je to nemoguće porediti. Jedan hektar maline zahteva više uloženog rada nego 5h krompira nego 20h pšenice, nego 20h kukuruza,.
E ovo je jedan od problema koji sprečava da se stvari razjasne. Nije baš da imam tu ambiciju, nije mi baš previše stalo da razjašnjavam okolo, ali ovolike omaške privuku pažnju.
A šta je to što sprečava razumevanje?
Pa nepoznavanje najoscnovnijih principa iz oblasti o kojima bi kao da se raspravlja, da se kao ima mišljenje.

Ako se govori o zaradi po hektaru, onda sve o čemu ti pričaš, težak rad, mnogo rada, prestaje da bude važno, jer zarada kao ekonomska kategorija, podrazumeva da su sva ulagannja, kolika god da su, uračunata, da su sva "plaćena" i na kraju ostaje zarada.

Zarada od 3500 evra jeste solidna.
Uporedi sa bilo čime, prosečnom platom, potrošačkom korpom, zaradom u drugim granama poljoprivrede, bilo čime drugim, i videće se da se radi o korektnoj zaradi.

I nije tačno da proizvodnja malina ima samo otežavajuće okolnosti (težak rad i mnogo rada) ima i dosta olakšavajućih.

Olakćavajući su to što se proizvodnja može organizovati sa veoma malim ulaganjima, sa skromnom ili čak nikavom opremom, na malim parcelama i parcelama na kojima je druge kulture nemoguće profitabilno uzgajati, da se za organizovanje proizvodnje može iskoristiti skoro bilo koja radna snaga....i slične.
Nemoguće je tu uzgajati kukuruz, on zahteva i veće površine, veća ulaganja u opremu, mehanizaciju, objekte..dakle zahtevnija je kultura.

I sad dospevamo u situaciju da se od kulture koja se može gajiti svuda, koju može gajiti bilo ko, u čiju se proizvodnju može ući sa veoma skromnim sredstvima, koja ne zahteva predug vremenski period za početak vraćanja uloženog, za takvu kulturu se očekuje ekstremno visoka zarada.

Zašto pobogu?
Zato što je mnogo posla!?
Pa nemoj raditi jbt, niko te ne tera, jedino logično što se nameće.

A šta da radimo, ima li više smisla u ovoj zemlji bilo šta raditi ili da se svi koji hoćemo da radimo pokupimo i odemo, a vi poznavaoci i ostali stručnjaci ostnite sami. Zašto nam ne dopustite da na miru radimo i živimo od svog rada. Jedino što hoćemo je da radimo ali tražimo da se to pošteno plati. A ne da nam ostavite mrvice a vama puni džepovi. Zar nemamo pravo da želimo da svojim radom zaradimo dovoljno da smo spokojni cele godine, a ne da se sabiramo kako ćemo spojiti naredni mesec ako ne daj Bože ovaj potrošimo nešto neplanirano- ili je to možda privilegija samo raznih poznavaoca. Da ti i tebi slični znate išta o uzgoju voća ne bi nam tek tako predlagao da vadimo maline i sadmo šljive i višnje- valjda ti zdrav razum kaže da onda 5 godina nema prihoda. A i mi bismo da živimo ako nije zabranjeno.
Malinu više ne može raditi svako, itekako se mora uložiti. Sadnice iz komšijinog malinjaka mogu dati maksimum 100-120 kg/ar a to, po ovoj ceni vodi u debeli minus. Moraju se dakle saditi sertifikovane koje koštaju puno. Da ne govorim o djubrivima, sistemu kpk, prehrani i zaštiti. A tek da sanjamo o protivgradnoj mreži, jer sve što uradimo može odneti jedno nevreme od 5min.
Ne može se malina malo raditi, pa malo ne... Životni vek takvog malinjaka je vrlo kratak a propušteno u jednoj sezoni se ne može nadkonaditi.

Zašto nam ne dopustite da na miru radimo i živimo od svog rada.
Aman, čoveče, ko ti brani?

jedino što hoćemo je da radimo ali tražimo da se to pošteno plati.

A pošteno je samo ako se na malini zaradi makar duplo više nego na svemu drugom.
Sve ostalo je nepošteno.

Da se ti i tebi slični znate išta o uzgoju voća
Ovaj čovek, koji ti ovo piše, isključivo od voća živi.
Uzgoja i prodaje u svežem stanju.

I, na kraju, ovo je samo razgovor, iznošenje različitih viđenja, a to što neko nije sposoban da napravi razliku između različitog stava i napada, sprečavanja da se na miru radimi i živimi od svog rada, što drugačiji stav doživljava kao ugrožavanje, pokazuje generalnu sposobnost poimanja stavri.

U ovoj drzavi je luksuz ziveti od postenog rada. Od postenog rada moze se samo zivotariti. A oni kojima smo LICNO mi omogucili da nas kradu i zive i otimaju nasu muku dok to gledamo sopstvenim ocima,e bas ti mogu da uzivaju u zivotu,stanovima,vilama,parama,luksuzu itd. PAMET U GLAVU BRACO

e ovo je jedan od problema koji sprečava da se stvari razjasne. Nije baš da imam tu ambiciju, nije mi baš previše stalo da razjašnjavam okolo, ali ovolike omaške privuku pažnju.
A šta je to što sprečava razumevanje?
Pa nepoznavanje najoscnovnijih principa iz oblasti o kojima bi kao da se raspravlja, da se kao ima mišljenje.

Ako se govori o zaradi po hektaru, onda sve o čemu ti pričaš, težak rad, mnogo rada, prestaje da bude važno, jer zarada kao ekonomska kategorija, podrazumeva da su sva ulagannja, kolika god da su, uračunata, da su sva "plaćena" i na kraju ostaje zarada.

Zarada od 3500 evra jeste solidna.
Uporedi sa bilo čime, prosečnom platom, potrošačkom korpom, zaradom u drugim granama poljoprivrede, bilo čime drugim, i videće se da se radi o korektnoj zaradi.

I nije tačno da proizvodnja malina ima samo otežavajuće okolnosti (težak rad i mnogo rada) ima i dosta olakšavajućih.

Olakćavajući su to što se proizvodnja može organizovati sa veoma malim ulaganjima, sa skromnom ili čak nikavom opremom, na malim parcelama i parcelama na kojima je druge kulture nemoguće profitabilno uzgajati, da se za organizovanje proizvodnje može iskoristiti skoro bilo koja radna snaga....i slične.
Nemoguće je tu uzgajati kukuruz, on zahteva i veće površine, veća ulaganja u opremu, mehanizaciju, objekte..dakle zahtevnija je kultura.

I sad dospevamo u situaciju da se od kulture koja se može gajiti svuda, koju može gajiti bilo ko, u čiju se proizvodnju može ući sa veoma skromnim sredstvima, koja ne zahteva predug vremenski period za početak vraćanja uloženog, za takvu kulturu se očekuje ekstremno visoka zarada.

Zašto pobogu?
Zato što je mnogo posla!?
Pa nemoj raditi jbt, niko te ne tera, jedino logično što se nameće.
улагање у 1х плантаже малина до првог брања је од 25.000е до 35.000е, може и више...
улаже се 18 месеци до прве зараде.
такође, и теорија о заради не држи воду.
процентуално улагању, зарада на било којој ратарској или воћарској врсти је, мање или више, у оквиру од 15% до 40% годишњег улагања (плус у воћарству амортизација за подизање засада подељена на 5 или 10 година).
у цитираном посту се потенцира: на малим почетним улагањима-нетачно; скромном или никаквом опремом- нетачно; било која радна снага- нетачно; на малим парцелама- нетачно(смешно).
сваку културу је могуће профитабилно узгајати и на малим парцелама. профит= зарада, зарада на 10 ари кукуруза је процентуално једнака заради на 1хектару. 10 пута мања али ипак зарада. толико о вашем предавању о заради.
ангажовање радне снаге је највеће у гајењу јагодастог и бобичастог воћа.
за било коју озбиљну плантажу потребна је и озбиљна опрема, механизација, објекти...
од 30 до 50 људи је 30ак дана у току једне сезоне, присутно у току радова, на плантажи на једном хектару малина.
за те раднике је потребно обезбедити превоз, објекат за мензу, простор за личну хигијену, тоалете, две просторије за пресвлачење и одлагање личних ствари (неко организује и смештај и храну за раднике).
култура која се може гајити свуда- не може. потребан је одговарајући квалитет и киселост земљишта за успешно гајење.
сваку културу може гајити било ко.
кукуруз захтевнија култура - смешно. озбиљно се бавим и ратарством, између осталог имам и плантажу шљива(чачанска лепотица), плантажу леске, мању плантажу купина..
цитирани пост је написан у циљу да се омаловажи производња и произвођачи малина, са циљем...

послато са s60 уз помоћ тапатока

Nisam imao namjeru osvrtati se na komentare PP ali ovaj put je nadmašio samog sebe.

@pole, @deki @vilam, i drugi su mu već sasvim dovoljno rekli a ja bi dodao:

PP ako imaš gram časti i ljudskosti banuj samog sebe bar na mjesec dana :sjasi:

@sokkia

Nema potrebe da se banujem, i opet kazem, odnos ulozeno -zaradjeno je izuzetno dobar kod maline, ne postoji kultura gde moze vise da se zaradi, ni psenica, ni kukuruz, ni sljiva ni visnja, malina je kraljica voca ali ne moze svake godine. Da ima nesto od maline bolje vi bi prelazili na druge kulture. Ostavimo licemerje po strani i budimo iskreni prema sebi samima.

Ovaj limeni opet pravi buku(čitaj lupa)Poredi neuporedivo.Kukuruz i malinu!Traktore i manuelni rad....Ja davno rekoh da nije glup nego voli da pravi buku:haha::haha:
A i PP priča o 3500 na hektar a kolika je njegova zarada kada proda prinos sa jednog hektara .Nek objasni šta je on to uložio da bi zaradio taj novac .Pa da poredimo i tu zaradu.Molim te napiši nešto novo ,umesto što od početka pisanja na forumu vrtiš istu priču.Pokušavaš da nam objasniš koliko treba rada i ulaganja u jedan ha maline....Da nije tužno bilo bi smešno:haha:

Slom globalnog tržišta bio bi traumatski događaj s nezamislivim posljedicama. Ipak, čini mi se lakše to zamisliti nego nastavak sadašnjeg režima.
George Soros

Gotov si! S ovim se vidi da si prolupo ko otvoren prozor....? Od onakog Pametnjakovica, nacitanog.. kakvog sam Vas cenio ispocetka... a ovake gluposti i gadosti lupati...neeee mogu da veeerujeem..!!!

Pokri se breee po usima..!??

Ako smem da zamolim @ jefto,dado 74,srb1n,milos,sokia,vilamet.. snezana,deki VR,.....I drugi pravi malinari ,nek mi oproste sto ih ne nabrojah.

Da do cvetanja ,(kad se 90% moze odrediti potencijal berbe) NEE KOMENTARISEMOOO NISTA n a ovoj temi.

Neka pp prica sam sa sobom? a imaa aacee limene, kamene , marke...?

Neke se info pojavljuju iz centra..? bice nekih obracuna...ne smem o tome? ..moze da se desi da ne bude sve bas tako crno??

pole ,

Vi bas idete iz krajnosti u krajnost . . . :sta:

prvo bojkot branja ( da ne bude zabune apsolutno podrzavam :bravo:) a sada bojkot pisanja , :sta:

Neobicno vas cenim , a i vremenom sam navikao na vas stil i sada . . . . . . . . . . . .sta ???

Forum je otvoreni medij , ima ovde ljudi koji nisu proizvodjaci , hladnjacari , sendvicari ili ti bot-ovi

ljudi koji zele da nauce i saznaju neke informacije od iskusnijih u ovom poslu ,

a ovde muk , bojkot reci , proizvodjaci cute a to je situacija koja bas ovim drugima ide na ruku . . .

S postovanjem :cool: i u nadi da ce te i vi a i ostali ipak promeniti odluku

p.s evo jedan komentar sa druge teme ali bi bas legao i ovde

Poslednja izmena:
I meni je zbog ovakvih komentara od strane ljudi koi se ne bave malinom dosta. Zadnji put se obraćam Poznavaocu. Zašto ne pređemo na neku drugu kulturu? U brdu i na zemlji koju ja obrađujem se ne može ništa drugo ni raditi jer je nemoguće obrađivati ratarskim traktorom. Ovde se može raditi samo voće. Ne može se tek tako promeniti voćna kultura za jednu godinu. Cena je predprošle godine bila dobra pa se nadamo da će ponovo biti.

Mi u Arilju dobijamo ovih dana besplatno đubrivo. Država nam je ponovo uvela kratak vremenski period za predaju potrebne dokumentacije. Donacija od strane države je rezultat pregovora od strane naših udruženja malinara. Danas saznajem da je potrebno podneti zahtev u trezoru za potvrdu o biljnoj kulturi. Papir dobijam u ponedeljak a zadnji dan za predaju je utorak. Država kao da želi da se što manje ljudi prijavi za besplatno đubrivo. Isto je rađeno pre par godina. Dobija se oko 900 ili 950kg šesnaestice i 400 ili 450kg Kana po hektaru malina. Od čega zavisi tačna količina neznam ali verovatno od broja prijavljenih. Ovo je ujedno poziv i drugim krajevima da se udruže i zajedno traže svoja prava. Nije nama u zapadnoj Srbiji interes da bude najskuplje plaćena malina već svuda isto upravo zbog toga što neki iz Arilja kupuju malinu u Leskovcu ili drugde.

I meni je zbog ovakvih komentara od strane ljudi koi se ne bave malinom dosta. Zadnji put se obraćam Poznavaocu. Zašto ne pređemo na neku drugu kulturu? U brdu i na zemlji koju ja obrađujem se ne može ništa drugo ni raditi jer je nemoguće obrađivati ratarskim traktorom. Ovde se može raditi samo voće. Ne može se tek tako promeniti voćna kultura za jednu godinu. Cena je predprošle godine bila dobra pa se nadamo da će ponovo biti.

Mi u Arilju dobijamo ovih dana besplatno đubrivo. Država nam je ponovo uvela kratak vremenski period za predaju potrebne dokumentacije. Donacija od strane države je rezultat pregovora od strane naših udruženja malinara. Danas saznajem da je potrebno podneti zahtev u trezoru za potvrdu o biljnoj kulturi. Papir dobijam u ponedeljak a zadnji dan za predaju je utorak. Država kao da želi da se što manje ljudi prijavi za besplatno đubrivo. Isto je rađeno pre par godina. Dobija se oko 900 ili 950kg šesnaestice i 400 ili 450kg Kana po hektaru malina. Od čega zavisi tačna količina neznam ali verovatno od broja prijavljenih. Ovo je ujedno poziv i drugim krajevima da se udruže i zajedno traže svoja prava. Nije nama u zapadnoj Srbiji interes da bude najskuplje plaćena malina već svuda isto upravo zbog toga što neki iz Arilja kupuju malinu u Leskovcu ili drugde.

Nista neznam u vezi tog djubriva. Je li to vazi samo za Arilje?

Slom globalnog tržišta bio bi traumatski događaj s nezamislivim posljedicama. Ipak, čini mi se lakše to zamisliti nego nastavak sadašnjeg režima.
George Soros

Konacno nesto smisleno od tebe.Sprema se veliki krah.Bojim se da se u tom smislu i priprema novi rat.

- - - - - - - - - -

Limeni je cist provokator.

Ta glupost o 3500 evra zarade na hektaru maline je smesna.Na taj nacin se moze razmisljati o masinski obradjenoj malini kao npr. u Poljskoj gde jedan proizvodjac obradjuje po desetak hektara.Vilamet i miker su sasvim druga prica i na trzistu imamo svoj deo zahvaljuci ovim sortama.

Nazad
Vrh