@Srb1n
Ne znam da li sam u zabludi ili nisam ali znam da je to o cemu se pise utopija. Ako bi mi zabranili uvoz bilo kog proizvoda usledile bi kontra mere druge strane. Jedina greska drzave je sto subvencijama ne pomogne ovu proizvodnju. Drugo sta znaci izvozi se pod nasim ''brendom''? Po cemu je to malina brend, za bas jeste ali tamo negde preko??? Da li je taj brend zasticen, imamo li zig? Po cemu se razlikuje nasa malina od druge? Da li nas Willamette ima ikakvu razliku u odnosu na neke druge maline Willamette iz okruzenja? Tolike strane firme u Srbiji pa valjda su oni same sebi konkurenti i valjda iz toga proizilazi da se na trzistu bore a ne dogovaraju kako neki misle?
Oko kontrole na Noro Virus tu su pravila EU jasna i ne vidim zasto bi Crops ili bilo ko drugi bio izuzet od toga??
Drugo standarde koje ima Crops imaju i neke domace...
Malo vise logike a malo manje pristrasnosti.
Bice bolje cene kad se trziste ponovo uravnotezi i kad traznja bude veca od ponude sada je obratno i maline ima svuda, Kosovo, Bosna, Ukrajina, Srbija, Bugarska, Poljska... Svi proizvode svi nude svi prodaju a mi smo bezglavo jurnuli u podizanje povrsina posle dve godine dobrih cena.
Sad se vrtimo u krug..niko nije ni trazio da se "zabrani uvoz" nego da se pri reexportu uvezene maline oznaci stvarna zemlja porekla..
Tu ti ne treba "zig" ili "zastita brenda" isto kao sto ni jabuka, kruska, breskva.. nisu srpski brend, nemaju zig pa Rusi lako razlikuju nasu od uvozne koja se reexportuje pa nam "zavrnu slavinu" dok ne resimo problem..
Znaci radi se o klasicnom dovodjenju u zabludu kupca i krajnjeg potrosaca( sto je kriminal i kaznjivo je i sadasnjim zakonom) jer uvoznu, jeftiniju i nekvalitetniju robu prodajes kao "Product of Serbia" pri tom urusavajuci domacu proizvodnju zarad te razlike u ceni.
Pa zar i ti kad kupujes neku robu ne pogledas pre toga zemlju porekla?
Da li bi pre kupio kineski ili nemacki proizvod?
A onda zamisli da prodavac na kineski, nekvalitetniji i jeftiniji proizvod stavi oznaku "Made in Germany" i taj isti proizvod ti naplati 2-3x skuplje?
Zar to nije kriminal?
Da se ne ponavljamo mnogo oko "bezglavog podizanja povrsina" ako prelistas ovu temu malo unazad naci ces podatke drzavnih organa o povrsinama i kolicinama pa ces videti da to nije bas tako kako si napisao.
A sto se logike tice ja bih bas voleo da mi se objasni KAKO ce se to trziste uravnoteziti kad se kod nas smanje povrsine i ponuda ako je pri tome dozvoljen nekontrolisani uvoz?
Tacno je da se malina gaji i na KiM, BiH, Ukrajini, bugarskoj, Poljskoj, CG ali je takodje tacno da Srbija UVOZI malinu iz svih tih zemalja pa imas i podatak cileanskog ministarstva poljoprivrede gde se vidi da se izvoz malina u Srbiju povecao za 467%!
"Neverovatno, ali istinito je da u Srbiji završi skoro polovina malina proizvedenih u Bosni i Hercegovini. Dalje, zapanjujući je podatak da je uvoz malina iz Čilea, recimo, od 2006. do 2018. godine, prema podacima čileanskog ministarstva poljoprivrede, porastao čak za - 467 odsto!"
ZASTO se uvoze tolike kolicine ako su hladnjace u Srbiji pune malina, ako se svake godine prenese 30-40.000t, kako kaze Ljubojevic, ako je Srbija izgubila trziste, ako je izvoz stao..?
Gde je tu ta logika o kojoj pricas?
I naravno da ima razlike izmedju nase i maline iz okruzenja i to se lako utvrdjuje(ako se zeli), ima razlike i u kolicini rolenda jer se kod nas bere rucno a ne masinski..
"- Poljska nema sortiment maline da nama konkuriše, nema tržišta kao mi - Francusku, Nemačku, Skandinavske zemlje, Japan, Kanadu, Ameriku.
Njihova malina je najbliža našem boljem originalu. Sadržaj šećera po briksu im je 8,3 odsto za razliku od ariljske koja ima 13,5 odsto."
"- Tačno je da je malina u kojoj je prošle godine primećeno prisustvo norovirusa uvezena iz Srbije, iz hladnjače u Srbiji. Ali, stvarno poreklo nije bila naša zemlja.
To se lako može utvrditi metodama za utvrđivanjem identiteta, jer, garantujem da nijedna malina na svetu nije tako dobrog kvaliteta kao naša, domaća - kazao nam je dr Leposavić.
..od 2014. godine primetan je konstantan pad u količini proizvedenih malina u Srbiji. Tako je 2016. godine u Srbiji proizvedeno 83.000 tona, a lane 56.000 tona."
Samo cinjenice pa da se uporedi..ne ocekujem ja da ce Ljubojevic sad da otvori dusu pa da kaze stvarno stanje, i to je "normalno" za ovaj evropski Banglades zvani Srbija, jer on kupuje i preprodaje robu pa mu je u interesu da laze i maze kako zna i ume ne bi li tu robu platio sto jeftinije ali ocekujem, i bilo bi u interesu diskusije, da kada se ovde vec iznose neke tvrdnje i "cinjenice" da se iste potkrepe nekim argumentom a ne da "dokaz" hiperprodukcije bude to sto se "kod mene u selu zasadilo maline"..Znaci zvanicni podatak..povrsine, kolicine, izvoz, uvoz bez pristrasnosti, samo cinjenice.