Pioneer hibridi

Pa jasno je , svake godine idemo u prvi razred...

@ Sandor Zar stvarno mislis da sve zavisi od djubrenja? Mislio sam da se malo dublje razumes u poljoprivredu!!!

Nisam rekao da zavisi od đubriva nego od " dobrog đubriva " prosek u selo je 1.5 kj klipa na zmajevku sa normalnom agrotehnikom , međutim ja sam đubrio sa Eurofertil đubrivom ( ovo je već 3. godina na nekim parcelama ) i ja napunim zmajevku sa16 redi tojest sa 0.75 kj . Kiša je svuda padala isto i isti dan , ajde mi sad Ti reci zašto imam ja toliko više kukuruza ??

@oldtajmer P1114 sam imao na 2.5 kj za probu predusev bila soja na jesen sam zaorao ( nekad sam lud po pitanju đubrenja ali volim da se experimentišem ) 400 kg Eurofertila Pre setve 300 kg Eurofertila 400 kg uree i sa spartanjem 250 kg an-a i posejao P1114 na 21 cm . Dao mi 3 zmajevke i jednu 5-o tonku klipa skroz punu .

- - - - - - - - - -

Pioneeri poređeni :osmeh: . Prošle godine iz ovog ambara izkrunio 14 vagona sad ima + na betonu , stavljeno 32 kj .

121s5ft.jpg

- - - - - - - - - -

5waiv.jpg

- - - - - - - - - -

Dole po mojoj proceni ima oko 3 vagona , tu sam stavljao i zrno što sam pokupovao ispod elevatora .

Napuniću skroz šupu pa mi je u planu da okrunim posle berbe ( u novembru - decembru ) za 32 - 35 din

Dobro je djubrivo uglavnom svo,samo je problem ove godine mnogo drugih faktora!Ja sam prethodne 3 godine bacao Azohemovo djubrivo da ne kazem "djubre" posto tako izgleda i baca se,pa sam 2010-te imao 6250 kg prosek po k.j a 2011-te isto tako ako ne i malo vise.Ove godine ista agrotehnika,ali prinos oko 3700-3800 ce biti do kraja.Vas teren je nizi,Debeljaca je u odnosu na Crepaju dosta niza.Ja u doljama na 2 njive imam extra kukuruz,kao i prethodne 2 godine a gde je normalno tu je vec losiji,tako da mislim da nije presudno djubrivo - mada se slazem da ima veoma bitnu ulogu,mozda i kljucnu ali ove godine je bilo pocev od setve,do paklenih vrucina u fazi oplodnje,i jos 100 cuda koja su se zadesila!Svaka cast na prinosu,ima i kod nas pojedinacnih slucajeva da rodi ljudima ove godine i preko 50 meteri,ali kada se izvuce prosek to je oko 3,5-4 tone i kraj!

Šandore ako sam dobro razumeo 700 kg si ukupno rasturio eurofertila po lancu ili ha?Samo NPK ili i azotno eurofertilovo?

Kod nas je palo oko 7 litara krajem jula. Pre toga je palo, mislim nesto sitno pocetkom juna. Do tog pocetka juna, usevi su bili skoro izuzetni. Cenim da nije losa agrotehnika ako se baci oko 600 kg/ha vestaka, nema korova, i uradi dva folijarna (urea i eurofertil). Rok setve kod mene barem i nije igrao neku ulogu jer mi je isti hibrid, a sejan 15.4 (najgore vreme) rodio duplo bolje na boljoj zemlji, od tog hibrida sejanog 8.4 na losijoj zemlji. Dakle, ako bih redjao faktore po uticaju: 1. kisa, 2. temperatura, 3. kvalitet zemljista 4. djubrivo, 5. hibrid 6. nacin obrade 7. rok setve. Ove godine sam pravio razne eksperimente, i imao prilike da vidim razlicite uslove na sopstvenom primeru. Takodje sejao i na tanjirano, i taj mi je najbolji, cak i na ovakvoj godini. Na istoj njivi, tanjirano, a dva razlicita hibrida, ko nebo i zemlja. Ma svasta sam probao. Sto bi se reklo, izigrao sam se za sve pare.

Slažem se donekle sa Markom o rangiranju faktora . Sigurno su tip zemljišta i vremenske prilike noseći faktori , a ostali ih prate. U stvari sve to što radimo , dal po iskustvu , dal po preporukama je ustvari jedan sistem gdje sve faktore treba uklopiti a ne zamišljati da je jedna stvar (npr hibrid) presudna. Da bi bilo još komplikovanije , faktori su u medjusobnoj zavisnosti i ako se samo jedan promijeni , npr vremenske prilike , sve drugo dotad dobro uradjeno može se pokazati suprotno.
Još smo srećom zaboravili zadnjih godina na još jedan jak faktor , a to je cijena . Da je cijena niska kao prije par godina onda bi mnoge stvari bile drugačije , npr djubrenje i drugo često nebi bilo ekonomski opravdano . Sve u svemu nije nimalo jednostavno kao što neki početnici (zalutali biznismeni) misle , pa pitaju : koji je hibrid najrodniji ili kolko se zaradi sa hektara ?

Konkretno,kakvi su bili prinosi nekog hibrida u zavisnosti od sistema obrade ?
3381, na tanjiranom, na boljoj parceli, ista agrotehnika, kasnije sejan, i jos kukurz na kukuruz, skoro tri puta bolji od tog istog 3381 na oranom, ali na losijoj zemlji. Po meni ocigledan uticaj boljeg zemljista, kao i manji uticaj roka setve. Takodje taj 3381, duplo bolji, od LG 3330, sejani istog dana, na istom kvalitetu zemljista, 3381 na tanjiranom, a 3330 na oranom, a LG posle repice, a 3381 posle kukruza, ista agrotethnika. Po meni cist uticaj samog hibrida. Da je uticaj hibrida u pitanju moze se videti na ta dva hibrida, samo na losijoj zemlji, gde je 3381 opet duplo bolji od 3330, oba na oranom.

Odlicni prinosi Sandore nema sta!!! Ali trebas imati u obzir da ti atari Debeljace, Padine i Kovacice su Bog za Lokvanski atar. U nasem okruzenju samo Jermenovacki i atar V. Grede su jako dobri i rodni sto se i pokazalo ove godine. Na moju zalost u tim atarima nisam posejao ni zrno kukuruza, sve je bilo pod sojom i rezultati su bili odlicni.
Sto se tice djubrenja i dalje verujem da nije bilo presudno po rodu to koliko je bio datum setve odnosno oplodnja u mom slucaju po jakom vrucem vetru, susa i tip zemljista. Ne vidim drugi razlog zbog cega prosle god. sam imao do 6500 kg/kj kukuruza isto sa 150 kg do 200 kg / kj 3x16 i 150 do 200 kg/kj San-a ili An-a a ove god. katastrofa, (jos uvek nisam krenuo u vrsidbu, al sam dobro razgledao sve kukuruze).

U nasem okruzenju samo Jermenovacki i atar V. Grede su jako dobri i rodni sto se i pokazalo ove godine. Na moju zalost u tim atarima nisam posejao ni zrno kukuruza, sve je bilo pod sojom i rezultati su bili odlicni.
Da nisi napravio lapsus ovde. Pa zar soja nije najprofitabilnija ove godine?

Zadnjih 4-5 godina koliko pamtim, nikad soja nije mogla da parira kukuruzu. 2010 je bilo jednako, u ostalim slucajevima je kukuruz pobedio.
Imao sam njivu f73 gde je 5ti put bio kukuruz. Sirak ga je opasno zakacio, ali finansijski je opet bio bolji od soje. Diabrotike je biln 5 posto, ali je svaka biljka povaljena imala ok klip.

Možda su fizičke osobine i stanje zemljišta presudnije od hemijskih , a sve nadoknadi i presudi :

[video=youtube_share;Ftu5ZpAk8dM]http://youtu.be/Ftu5ZpAk8dM[/video]

Da nisi napravio lapsus ovde. Pa zar soja nije najprofitabilnija ove godine?

Kod mene je mnogo profitabilnija soja nego kukuruz ove god. Prosek soje oko 1700 kg/kj a sto se tice kukuruza ne verujem da cu imati ni 1500 kg/kj. Da sam znao da cu tako proci ne bi posejao vise od 5 kj kukuruza. Do 1 Juna racunao sam na nekih 170-180 t na 30kj pa onda je krenulo sve u p. m.!!!

Za susnu godinu,sasvim ok prinosi.
Zar je taj p1114 toliko superiorniji od ostatka?
Promoteri kazu da da.
img0791.jpg

Vidim da je P 1114 u ogledima u Požarevcu,Bečeju i kod nas dao najbolji rezultat.
Tri različita lokaliteta i svagde na prvom mestu.
Čujem od promotera da je prošle godine u Italiji bio ubedljivo najbolji.
Obećava.

Nazad
Vrh