Pioneer hibridi

Valjda bi trebalo to posmatrati kao ciljani prinos . Mora se poznavati svoja zemlja . Ako imaš laku zemlju nerealno je imati ciljni prinos 10-12t/ha , nego 7-8t/ha . U tom slučaju gustine rjedje od 21 cm mogu da povećaju prinos . Na teškoj zemlji se može sve prilagoditi i očekivati veći prinos i tu će gustine rjedje od 21 rijetko kada dati veći prinos . To preko 25cm prvi put čujem , pa nećemo se vraćati u prošlost.
Čak i prošle godine , koju treba zaboraviti jer je bila nezapamćena u istoriji , i netreba izvlačiti pravila iz nje, čak je i lani diskutabilno da je svagdje manji sklop dao veći prinos , često jeste ali ne uvjek. Treba razgraničiti šta je bio razlog malog prinosa : jel mali klip , ili veći ali slabo oplodjen tj sa malo zrna na njemu ili nije bilo klipa nikako ,...
Al opet uzimati za pravilo prošlu godinu znači smatrati da je takva prosječna godina .

Ja ne znam sta da radim, posto sejem sve iskljucivo pioneer seme,prosle godine sam sejao mahom od 20-22cm sve hibride,da sam sejao redje na nekim parcelama bolje bi proso,ali ono sto je bilo prosle godine ne verujem da ce se ponoviti ove,tako da razmisljam da li da povecam na 23cm ili na 25 cm razmaka za svaki slucaj,ali blizi sam varijanti na 23.

Као што има огледа из прошле године, где је на свим доказано да повећање размака доводи до повећања приноса, негде у мањем, а негде у већем проценту, исто тако имамо огледе из година са добрим падавинама где је показанао да смањење размака до оптималног, доводи до повећања приноса. Чињеница је да на лошијим земљиштима, екстремни услови доводе до још већих разлика у приносима са променом размака.

Као што има огледа из прошле године, где је на свим доказано да повећање размака доводи до повећања приноса, негде у мањем, а негде у већем проценту, исто тако имамо огледе из година са добрим падавинама где је показанао да смањење размака до оптималног, доводи до повећања приноса. Чињеница је да на лошијим земљиштима, екстремни услови доводе до још већих разлика у приносима са променом размака.
Sta je na kraju ovde tvoj zakljucak?:sta:

Meni se čini da se u ekstremno sušnoj godini više smanji prinos zbog gustine nego što se u dobroj poveća.
Kod komšije je prošle godine na jednoj parceli Pioneer bio 90% jalov. Klip su imale samo one biljke gde je sklop bio ređi.

Ja mislim da v52 nije za nasu zemlju prosle godine na losim zemljama se nije pokazao kod mene, jedino na jednoj njjivi gde je peskovita zemlja bilo 2900kg \k.j sve zavisi kakva ce godina ova biti... n01 i f73 su prosle godine lepo pokazali.

Ja sutra mijenjam k67 za f58 i A79 (fao 200...) , a grupu 600 koje sam bio poručio sam "nominovao " još ranije . Volim grupe 500 i 600 ali sila boga ne moli . Od "kasnijih " ostaju samo f38 i iz DKC 5276 i 6089.

Umal ne zaboravih , ostaje i P12 jer je jedini "premium" koji sam uspio dobiti.

Za sada necu menjati nista, najkasnija grupa za vrsidbu mi je 640 , malo ce vise da se bere, sto i nije tako lose jer su se skladistari razmahali preko mere

Nazad
Vrh