Peet
Član
Koliko sam shvatio jedini uslov da neko placa PIO je da ima neko zemljiste u vlasnistvu,Otac je nosilac gazdinstva i sad u Maju ide u penziju,majka i ja smo clanovi i ne placamo pio stim da otac osigurava zdravstveno majku.Po odlasku oca u penziju ja cu biti noslilac gazdinstva i necu placati Pio jel nemam u vlasnistvu nista bar je tako bilo do sad al me muci kako cu da dobijem subvencije
E bas tako! Jedini problem mogu da ti budu subvencije ako traze uslov PIO i drugi problem, tvoj licni problem je zdravstveno koje ne mozes imati a nisi ni mogao zadnjih godina jer ti ne mozes preko drugog poljoprivrednog osiguranika ostvariti pravo na zdravstveno. Jedino ako imas drugo zdrav. osiguranje.
Isti slucaj je bio i kod mene iako sam imao otvoreno gazdinstvo svo vreme nisu me ubacili u sistem PIO do 2011 kad je otac stekao pravo na penziju tad sam se ja prijavio na PIO.
- - - - - - - - - -
Pet dobro sam informisan posto je to prijateljica moje mame,jednostavno nikad je nisu ni obavestili da je pio obaveznik, ni ti neko zaduzenje da su poslali niti je nekad otvarala gazdinstvo ni slicno,a ta zemlja cak nije ni u nasoj opstini,jednostavno zena nasledila i dala bratu da radi,.Njina je greska sto je nisu obavestili da su je ubacili u pio,al oni svoje greske ne priznaju.
Razumem te u potpunosti ali opet tvrdim da su je uveli u sistem PIO pre nego sto je stekla pravo na penziju a to sto je nisu obavestili je sasvim druga stvar. Zena nije imala potrebe da ide da se raspita jer je znala da nije u sistemu ali ispostavilo se na kraju da ima dug. Da je neka normalna drzava ne bi do toga doslo vec bi joj poslali iz opstine da ce biti primorani da je uvedu u sistem PIO jer je stekla zemlje u vlasnistvu, bez obzira dali je kupljena zemlja ili je nasledstvo.
- - - - - - - - - -
Burazer kad je usao u sistem PDV-a 2011 morao je i na PIO da se prijavi (do tad je bio na birou i nema zemlje na sebe) a gazdinstvo ima otvoreno od 2008god. i sad oni mu zaracunali kao dug od kad mu je otvoreno gazdinstvo!
Dal hoce da izvacare ili ima neke veze zbog pdv-a, al u ovom slucaju gledaju na gazdinstvo, on to nece da im plati e sad sta ce biti ne znam! DA i zdraztveno hoce te tri godine da mu naplate retroaktivno a bila mu overena knjizica preko biroa, bem ti lodake!!!
Da nije usao u sistem PDV-a ne bi ga terali da plati PIO. Dobro je prosao jer su mu racunali samo od onda od kad ima otvoreno poljop. gazdinstvo. U mom slucaju iz starta su me zaduzili sa sumom od 300.000 din od 1986 do 2011 kad sam usao u sistem PIO dobrovoljno. Na taj iznos sam napravio zalbu i sve je to djabe a potom sam napravio jedan zahtev za mirovanje tog novca, odnosno da vise ne ide kamata toj sumi. U svakom slucaju ako stignem do penzije to zaduzenje me ceka. Jedino ako ih inflacija ne grize skroz.
Ali kako ide ovoj zemlji i koliko je stabilan ovaj dinar nadam se da do tada nece ostati duga!