Pilići kao brojleri

Eh, izvini, nisam pogledao...
Pa, ja mislim da imaš u Kontaktimpeksu (ako još postoji), ali kod Gebija u Čantaviru ima sigurno. Oni su, čini mi se, i uvoznici...
 
Gebi sirovine ne prodaje,kod farmkomerca se snabdevam. U selu se prica da je ustvari to bivsi Dr.farmer,pa nemam poverenja, a svakako se nalazi preko puta :zli:
 
Ivanhoe, kako misliš kada kažeš da Gebi ne prodaje sirovine?Ja kod njih sve kupim pa sam pravim koncentrat. Znači, soju,suncokret (sačmu), kredu,kalcijum, so , premiks.Za ćurke sam kupovao saplement u kantici od tri kg. gde se doda samo prekrupa i sačma , ostalo je sve spakovano.
 
I kako ti se pokazala ta kombinacija za ćurke?

Da, i odgovor na Jovanovo pianje: MKF nabavljam u Rumi.
 
U ishrani u poslednje vreme uglavnom sam koristio Gebi hranu . Pokazala se sigurna i dobra. Samo prvih mesec dana kupujem gotov koncentrat, kasnije sam pravim. Ćurke vi[e ne držim jer sem belog mesa nešto nema prođu. rekord je ćuran od 31 kg. ,mada se takav tov ne isplati jer je velika potrošnja hrane.
 
Imam pitanje za one iskusne odgaivače pilića:u poslednjoj turi koju sam imao bilo je mnogo uginuća,koristio sam koncentrat ,,BAFI,,ranije sam koristio koncentrat,,GEBI,,izmeđo ove sve ture koristio sam ,,MEN MAT,,tu je bilo dobro.Interesovao sam se od prodavca koji ima završenu veterinarsku školu šta tu može da bude u pitanju on kaže da je problem u samim pilićima a ne u hrani.Kao apoteke poruče piliće sa velikih farmi ali pošto ovi nemaju uvek dovoljan broj pilića onda oni uzimaju i od onih koji su privatnici (manje farme)i da oni nisu adekvatno zaštićeni (pelcovani).Uginu kada pređu težinu od 1-1,5kg (da čovek poludi) progao sam par njih otvoriti i primetio sam da oko creva imaju puno vode a i džigerive su im uvećane.Ne bavim se nekom velikom proizvodnjom,samo za ličnu upotrebu pa uzimam po 50 komada.Ako neko može da odgovori možda bi time pomogao i mnogo više njih koji imaju ovakav problem. :ppozdrav:
 
Slična priča i kod mene prošle godine (post od 10.decembra) - 14% uginuća , a i ostali nisu imali nikakav napredak . Prvi mesec koristio hranu VTI (cenim da oni imaju valjda neku kontrolu proizvodnje).Piliće nisam otvarao , al i meni su rekli da je to do lošeg jata.
Planiram da dogodine poslušam Branka i promenim dobavljača
 
zarkodj je napisao(la):
U ishrani u poslednje vreme uglavnom sam koristio Gebi hranu . Pokazala se sigurna i dobra. Samo prvih mesec dana kupujem gotov koncentrat, kasnije sam pravim. Ćurke vi[e ne držim jer sem belog mesa nešto nema prođu. rekord je ćuran od 31 kg. ,mada se takav tov ne isplati jer je velika potrošnja hrane.
Kod koga su nabavljeni ćurići od kojih je taj mališa narasto na 31kg. Ja bi dogodine kupio 5kom za sebe , a ovo mi primamljivo zvuči :D
 
Ne znam tačno čiji su bili ćurići ali to nije ništa novo. Bilo je čak i konkursa od strane proizvođača hrane za najtežu ćurku , tako da znam da je bilo i težih ćurana.Interesantno je da tu na grudi ide oko 30% pa tako težuina belog mesa ide i do 10 kg.
 
Hvala , prijatelju.
Ako Bog da možda se i ja javim sa nekom bar dvo-trećinskom cifrom :cao:
 
Slovakbre, pilići koji ne valjaju uginu prvih nekoliko dana. Sav mortalitet posle petog dana starosti je uglavnom rezultat loše hrane, ili lošeg ambijenta.
Naravno, moguća je i greška dobavljača, mada retko. To uglavnom bude zato što pilići nisu adekvatno transportovani, tj u hladnim vozilima pa pilići zahladne, ili transport traje previše dugo po toplom vremenu pa pilići dehidriraju. Još ako kod prodavca u apoteci budu dugo, takođe u lošim uslovima, to je problem koji ostavlja na piliće dugotrajne posledice. Ovo je najčešći razlog "loših pilića".
Piliće koji nisu hibridni, nego "domaći", najčešće mešaju prodavci po apotekama a ne inkubatorske stanice, mada ima i toga.
Ne bi trebao da menjaš koncentrat stalno. Možda bolje da sam zamešaš hranu, jer ti je to jeftinije a i sigurnije.
Piliće traži od Vranića iz Kaća. Godinama sa njima sarađujem i nemam problema.

Ti tvoji pilići, kakav su imali izmet? Vodnjikav?


E da, jedna zanimljiva priča u vezi kvaliteta pilića:
Kada se legu pilići za proizvodnju koka nosilja onda muški pilići nisu korisni, tj. čim se izlegu oni se odvajaju od ženskih pilića i bacaju, tj. uništavaju. Roditelji kod tih hibrida budu crveni petlovi a bele kokoške, dok pilići budu obrnuto: beli pilići su muški a crveni ženski. Prodaju se samo crveni, ženski pilići, za odgoj nosilja.
Međutim, ima veštih trgovaca pilićima, a to su najčešće oni što piliće prodaju na pijaci, koji "otkupe" te petliće pa ih prodaju kao bele tovne piliće. Naravno prosečnom kupcu je nemoguće da shvati prevaru kada su pilići tako maleni. Sve bi to bilo u redu da takvi pilići sporo ne napreduju, pa sa dva meseca imaju jedva malo više od pola kile... A jedu li jedu skupu hranu.
Ima dosta ljudi koji su naseli na takve štosove. Kupi na pijaci "orginal" tovne piliće a - jeftinije nego u apoteci...
Jednom mi se sa takvom mukom javio neki čovek iz Boljevaca. Tovio je 200 komada takvih petlića. Puk'o k'o zvečka. A još kad su petlićima proradili hormoni pa su počeli da se tuku među sobom... :haha:
 
zarkodj je napisao(la):
Ivanhoe, kako misliš kada kažeš da Gebi ne prodaje sirovine?
Sta se ovde desava ,na ovo sam 1om vec odgovorio?
Pre ~3-4 g. posle rasprave telefonom na kvalitet zecjeg koncentrata (2/3 je bilo praskasto u sve 4 vrece) su izjavili da ne prodaju komponente
Branko ove trkace (kako ih ja zovem) je lako prepoznati po nogama imaju tanke dugacke
Jano slicne muke sam imao ko pocetnik :zli: Dezinfekcija je bitna :bravo:
Branko pilici flickaju i od jake hrane :udri:
 
Ivanhoe, naravno. Međutim, pošto su to sve gotovi koncentrati - teško da su "prejaki".

To pitam zato što se može desiti i to da se dobije nedovoljno promešana hranu, pa bude veći procenat soli, mada se to retko dešava...

Trkače je lako prepoznati, potpuno se slažem, ali za tebe i mene, koji imamo iskustvo u tome...
 
Što se tiče dezinfekcije to uradim uvek pre nove ture,moguće je onda da bude do hrane a ubuduće uzimaću piliće iz Vranić farme iz Kaća moram da se raspitam gde oni vrše prodaju.Oni donose kod nas u selo ali plašim se onih mućki koje postoje.Uostalom zahvaljujem se za odgovore Branku i Ivanhoe. :ppozdrav: :cool:
 
Ivanhoe :ppozdrav:.

Slovakbre, isto su dobri pilići od firme Pileprom iz Kovilja. Gazde iz Kaća i Kovilja su bliski rođaci...

Uostalom zovi direktno u Kać.
 
na podnom sistemu tj slobodno idu 15 do 18 komada po kvadratu ali ti sve zavisi od sistema hranjenja i pojenja :cool:
_________________________________________________Post je spojen: [time]1234893544[/time]_________________________________________________
a neka mi neko kaze koji sistem grejanja je najpovoljiniji i najisplativiji
 
Bubnjara.
Al' uvek rizikuješ da se nešto upali.

Moj drugar ima farmu od 10000 pilića i greje isključivo gasom.
 
Nazad
Vrh