Pečurka KOMBUHA

Mozete polako da pocnete da skupljate tegle one od 2-3 litre pa da krene biznis. Inace sam i ja zainteresovan da se nesto radi ako je vecsve obezbedeno. Raspitaj se kolike tegle trebaju ili moze i ovi plasticni burici. ili mozda i to oni nabavljaju. :bravo:
 
Cekaj polako, i on se raspituje isto kao i Vi. Nista mi konkretno nije pricao, sve je to na visem nivou neko iz njihove vlade. Mislim da trenutno opipava teren, pitao me je doduse nekoliko puta kada ulazimo u EU :)
Sa Kombuhom ne mozes da propadnes nisu to nikakva ulaganja, samo fizikalija.
Do kraja meseca mi salje jednu gljivu da vidim kako to funkcionise, iako sam mu rekao da je jos davno to moja baka "cuvala" i pila.
 
Evo narode i ja sam zainteresovan za proizvodnju ::novac::
Samo da posle ne bude veliki problem
 
Cekaj rodjace o cemu ti pricas:haha: Dajes mi link prema nekom tamo prevarantu koji hoce da mi uzme pare za nesto sto svi znamo!!!
Ako vec hocete da vidite neke od prevara evo vam sajt, besplatan naravno:

http://www.prevara.info/
 
@ Dzonko i @ ganoderma

Molio bi vas da ako imate nesto da to nastavite na pp ili ce se brisati sve sto se oko ovog razvija.
 
Nema potrebe da se komplikuje razgovor, Dzonko je sa nama podelio informacije iz, verujem, sasvim dobre namere i hvala mu na tome. Stvar je zanimljiva i polako dok vidimo kako, šta, gde, nema trke i jurnjave.

U EU, samo što nismo, eto nas i pre nego što se nadaju. :D
 
Pa prvi se ja ne bih upustao u nesto, ako imam i truncak sumnje. Ja godinama saradjujem sa Maitsetseg-om i imam razloga da mu verujem
 
Naso sam kod jedne gosode Kombuha gljive i obecala mi da ce mi dati i uputiti tacno sve kako se readi pa sad od nedelje se cujem sa njom i onda ce biti malo vise informacija. Ako je to zaista tako lekovit, mislim caj onda ce mi to dosta pomoci i oko srca i vena. No kako narod kaze prvo skoci pa onda reci hop.


Kombucha čaj

O ovom napitku nisam našla ništa na cool receptima pa dijelim info s vama jer sam kombucha gljivu dobila na dar neki dan. Trud za čaj je …banalan. Probajte.
Njena terapeutska ucinkovitost zasnovana je na glukonskoj kiselini, glukuronskoj kiselini, mlijecnoj kiselini, octenoj kiselini kao i na zivotno vaznim vitaminima C i grupe B…čaj imaju antibiotske i detoksikacijske karakteristike koje igraju presudnu ulogu kod biokemijskih procesa u tijelu.




Priprema

Cajna gljiva se hrani šecerom i u zamjenu proizvodi druge vrijedne supstance koje preinacuje u pice: glukuronska kiselina, mlijecna kiselina, vitamini, aminokiseline, antibiotski sastojci i drugi proizvodi. Cajna gljiva je stoga stvarno malena biokemijska tvornica.

Pripremite caj na uobicajeni nacin, procijedite listiće, dodajte šećer i ohladite na sobnu temperatutu . Npr iznesite van.
Ulijte ga u staklenku (ništa metalno!!!). Dodajte staru kulturu čaja i gljivu opranu pod mlazom vode.

***uvijek sacuvajte dovoljno Kombucha napitka, da bi dodali oko 10% kolicine u vaš novi pripravak kao “startnu tekucinu”.

Staklenku stavite bilo gdje, ne zahtjeva neke posebne uvjete…jedino se fermentacija može produljiti na hladnije mjestu umjesto 8 na 15-20 dana.
Fermentacija treba trajati 8-12 dana, ovisno o temperaturi.

prekrijte ubrusom papirnim i gumicom učvrstite.
Posluživanje

Kombucha kultura treba toplo i mirno mjesto i nikad ju ne micite. Temperatura caja ne smije pasti ispod 20° C niti narasti iznad 30° C. Idealna temperatura je izmedju 23° i 27° C. Svjetlost nije potrebna za fermentaciju. Kultura takodjer uspijeva i u mraku. Kultura se moze oštetiti izlaganjem jakoj suncanoj svjetlosti. Bolja je polusjena.

Napitak je ispocetka sladak, ali se ova slatkoca gubi kako se šecer razgradjuje. U isto vrijeme pocinje se razvijati kiseli okus kao rezultat aktivnosti bakterija, tako da dolazi do prelaska od slatkoce u kiselost. Ako više volite blago slatki napita k, fermentaciju treba ranije zaustaviti. Za suhi ili blago kiseli okus neka fermentacija traje dulje.

Za vrijeme procesa fermentacije kvas razgradjuje šecer i pretvara ga u plin (CO2) i razne organske kiseline i druge sastojke
Ako više volite blago slatki napita k, fermentaciju treba ranije zaustaviti
Napitak ima prijatan okus. On je pjenušav, blago kiselkast i osvjezavajuci. Normalno ga pijemo tri caše dnevno; jednu cašu (0,1 litra ili više) na prazni zeludac ujutro, drugu cašu nakon rucka, a poslj ednju cašu kratko vrijeme prije odlaska na spavanje.

Kad caj postigne zeljeni ispravni stupanj kiselosti (pH 2,7-3,2) ovisno o individualnom okusu, sa cistim rukama izvadite kulturu iz posude. Operite kulturu hladnom ili mlakom vodom. Ulijte novi caj u p osudu i odmah dodajte kulturu.

Katkada kultura pliva na površini, katkada tone na dno. Oboje je u redu. Kad kultura potone na dno, na površini caja pocinje rasti nova kultura (mlada kultura). Odebljana kultura je sastavljena od lako odvojivih slojeva. Slojevi se mogu lako razdvojiti jedan od drugoga i svaki se moze upotrijebi ti kao nezavisnu kulturu za proizvodnju Kombucha napitka. Ako kultura potone na dno posude, na vrhu ce se poceti stvarati nova kultura.Kad postane tamna i prljavo smedja, bacite ju i nadomjestite sa jednim od njezinih potomaka. Tako ce ova jedinstvena kultura vama, vašoj porodici i vašim pri jateljima osiguravati trajnu zalihu Kombucha caja . Običaj je pokloniti prijateljima novu mladu kulturu s malo tekućine za pripremu novog čaja. kambucha se ne bi trebala prodavati. Vjerujem da ćete ju od nekoga dobiti na dar ako se raspitate. Svakih desetak dana imat ćete 2.

Ovo je nadeno na netu pa ko zeli da procita i informise.
 
Takode dobio gljivu i sad sam postavio u tegle cekam rezultat, pa da probam caj. Netreba ici u Mongoliju ima ga i kod nas samo treba naci ljude dobre volje koji poklanjaju glivu Kombuha. :cao:
 
Samo da vas obavestim Kombuha lepo napredujevec se stvorila jedna skrama , sloj. Sutra ili prekosutra cu probati malo da vidim kakav je ukus. Ako odgovara onda u flase i frizider i cuganje. Samo moram prvo skuvati novi zeleni caj.
Ako budem odvajao caj ako nekom treba Kombuha da zapati moze se javiti. Poklanjam.

@ Dzonko

Nesto se ne javljas kakav je caj koji ti je drugar doneo. Mogao bi nam bar opisati ukus ili dali ti prija.
 
KOMBUHA - Eliksir

Na kraju, postavlja se pitanje: šta da radim ukoliko nemam kombuhu ili spravljen napitak za početak fermentacije !!?

Početkom devedesetih godina prošlog stoleća u Serbiji je porastao interes za kombuhu i lekoviti napitak. Na žalost bilo je osoba koje su je skupo prodavale. Kombuha je mistifikovana do krajnosti.
Ponukan onim što sam video u profesionalnoj praksi konsultovao sam naučnu literaturu i svoje profesore te učinio sledeće: uzeo sam kožastu prevlaku koja se stvara na površini domaćeg, jabukovog sirćeta i postavio je na površinu spravljenog crnog čaja. U ovom slučaju sam bio potpuno siguran u vezi porekla što sa dobijenom kombuhom nije bio slučaj.
Rezultat uzastopnih i paralelnih ogleda između kombuhe kakvu poznajemo i kožaste forme sa jabukovog sirćeta u pogledu organoleptičkih i, subjektivno gledano, lekovitih svojstava gotovog napitka je pokazao identičnost. Ovo je uspešno proveravano u praksi proteklih četrnaest godina.

Radi ovog, može se preporučiti korišćenje simbiotske forme sa jabukovog sirćeta u cilju spravljanja lekovitog napitka.

~ Kombuha - od mita do realnosti

Posvećeno dragom Prvom Petlu (peto1) :ppozdrav:
 
@ Bibliotekar

Hvala ne lepe reci i pohvale lepom clanku koje jos vise daje informacije o Kombuhi i nacinu kako se moze proivoditi i u nasim metodama. Samo sto sam ja Kombuhu dobio od jedne gospode koja poklanja inace ona ga stavlja u zeleni caj. I ja sam isto tko stavio u zeleni caj. Dali ima neke razlike dal je zeleni ili crni?

Pozdrav prijatelju Bibliotekar-u.
 
@ Peto1

Ima tome već četvrt stoleća kako je izvesni bivši Predsednik oboleo od kancera debelog creva. Izvesni Predsednik mu je poslao nekoliko litara fermentiranog čaja i navedeni bivši Predsednik bejaše izlečen. Potom je bivši Predsednik još sijaset godina mirno živeo i upokojio se u Gospodu od starosti (A NE OD KANCERA).

Suština priče je da lekovitost kombuhinog čaja nije zavisna od toga da li je čaj zelen ili crn, no je bitno: da li osoba želi da pije ovaj fermentirani proizvod.

U svakom slučaju, zaključak je sledeći (u 2 etape):
1) Uzmi u desnu ruku parče slanine, glavicu crnog luka i komad domaćeg Hleba.
2) Levom rukom odsecaj oštrom bricom/oštrom čakijom slaninu, crni luk i Hleb.

Ako ima vina domaćeg: uputno je popiti par gutljaja.

Pozdrav od Internet Bibliotekara :D
 
Bibliotekar je napisao(la):
@ Peto1
U svakom slučaju, zaključak je sledeći (u 2 etape):
1) Uzmi u desnu ruku parče slanine, glavicu crnog luka i komad domaćeg Hleba.
2) Levom rukom odsecaj oštrom bricom/oštrom čakijom slaninu, crni luk i Hleb.

Ako ima vina domaćeg: uputno je popiti par gutljaja.

Pozdrav od Internet Bibliotekara :D
Obe etape poznajem samo sto od svega toga mogu samo hleb i luk, alkohol ne trosim 23godine.
 
@ Peto1 :D

Treba obratiti pažnju na individualni ukus osobe koja konzumira fermentirani čaj. Naime, najbolje je da svako sam sebi priprema kombuhu i da podesi stepen kiselosti svojem ukusu jer se dnevno konzumiranje kreće i do jednog litra čaja.
Isto tako, treba razumeti da običaj konzumiranja ovog čaja dolazi iz potpuno različitog kulturnog miljea nego što je naš. Uvažavanjem ove činjenice lakše se može razumeti i izvestan otpor koji osoba može imati prema ovakvom načinu tretiranja različitih zdravstvenih tegoba.
U svakom slučaju, žalosno je da konzumiranje kombuhinog čaja počinje u vreme kada je osoba već obolela. Zato je za svaku preporuku uvođenje kulture pijenja ovako pripremljenog čaja kao predohrana/preventiva nastanka akutnog ili hroničnog oboljenja.
 
Dakle kolonija kvasaca i bakterija sa domaćeg sirćeta. Odlično.
Svako prirodno u kući pravljeno sirće takođe je zdravo. Kiseli kupus takođe. O vinu da ne govorim. Takođe slatka grožđana vodica koju fermentišu kvasci. Posle to procediš i spakuješ u bure pa u flaše i koristiš po potrebi :haha:

Što se tiče posla sa kombuhom to mi se čini kao glupost. Ko je probao zna da se ova kolonija brzo razmnožava i onda "odgajivač" počne da saleće kumove, rođake, prijatelje da im uvali ovu "čudotvornu" koloniju. U kućnoj radinosti moguće je propizvoditi stotine litara ovog napitka bez ulaganja u opremu ili u repromaterijal. Pošto ne smrdi ovaj napitak može da se proizvodi na svakom mestu sa sobnom temp. gde može da stane bure.
Nešto što svako u stanu bez ulaganja, znanja i napora može sam da napravi ne može dobro da se prodaje.

Hteo bih da kažem da se ovaj "istočnjački specijalitet" javlja s vremena na vreme kao i "lanac sv. Antuna".
Pozivanje na to da ovaj kombinovani organizam koriste Kinezi nije nikakav argument. Poznato je da su Kinezi jeli mozak živih,pijanih majmuna sa ubedjenjem da će živeti duže ili ko zna šta. Takođe Kinezi zlatom plaćaju rog nosoroga kao afrodizijak ili mošnice tigra ili piju krv zmija ili imućni starci veruju da će produžiti život ako provedu noć sa devicom pa njihovi emisari po selima otkupljuju nedorasle devojčice.........i tako raznih istočnjačkih gluposti i perverzija ima koliko hoćeš.
Treba reći da ima i korisnih stvari i te su danas po pravilu manje ili više verifikovane.
Što se kombuhe tiče nema nikakvih validnih potvrda njene lekovitosti a ima isto tako nepotvrđenih izveštaja o mogućim negativnim posledicama.
 
Nazad
Vrh