Pečurka KOMBUHA

peto1 je napisao(la):
@ Tar

Znaci po tebi je Kombuha i caj cisto zaludivanje naroda. :sta:

Ne, nemam argumente za tako jaku tvrdnju.
Samo navodim svoje mišljenje. Činjenica je da farmaceutska industrija ima naviku da izbegava i negira lekovitost domaćih preparata. Ali samo dok se jasno ne utvrdi da je dotična stvar stvarno efikasna. Onda uzme pa napravi pilule od belog luka koje su navodno efikasnije jer je koncentracija aktivne komponente veća i ne smrdi, pa isto to uradi sa raznim gljivama i biljkama. U svakom slučaju najčesqe prvo negiraju a onda gledaju da na tome zarade. Ali takvim preokretima su uvek prdhodile brojne studije koje pokazuju i dokazuju efikasnost takve biljke, gljive li čega već. U slučaju Kombuhe nisam našao ni jedan argumentovan tekst o njenoj lekovitosti, a našao sam dosta jake tvrdnje o mogućim negativnim pojavama. Na Internetu, nažalost, ima puno nekritičkog prepisivanja i puno reklamnih tekstova koji se pretvaraju da su informativni....itd. čim naiđem na neki stručan tekst koji ističe lekovitost kombuhe rado ću postaviti link. Za sada imam odnos kao da je reč o onom "pričam ti priču" a u 21. veku, priznaćeš to nije dovoljno. :sta:
 
Kombuha​
Čajna gljiva je široko poznata u svetu. Zovu je ruskom, japanskom, kineskom, indijskom čajnom gljivom. Samo ime kombuha je japanskog porekla. Čajnu gljivu zapravo čini simbioza dve vrste organizama: gljiva (kvasci) i bakterija sirćetnog vrenja. Kvasci iz šećera stvaraju alkohol, a bakterije taj alkohol koriste kao izvor energije i pretvaraju ga u sirćetnu kiselinu. Pri tom kvasci saharozu pretvaraju u glukozu i fruktozu i time omogućuju bakterijama da stvaraju glukonsku kiselinu, koja štiti kvasce od konkurentnih mikroorganizama. Vrsta kvasaca koja učestvuje u ovoj simbiozi zavisi od geografskog područja u kome se čajna gljiva gaji.

Sposobna je da iz malog broja komponenata stvori obilje različitih nutritivnih i farmakološki korisnih supstanci. To su: glukoza, fruktoza, vitamini B1, B2, B3, B5, B6, B12, B15, vitamin C, biotin, folna kiselina, lecitin, mlečna, glukonska, i glukoronska kiselina, voćne kiselin (vinska, oksalna, limunska, sirćetna, malonska), neki enzimi, 14 aminokiselina, biogeni amini i neki antibiotici. Zbog ovakve sposobnosti kulture kombuhe, ne iznenađuje njen naziv čudesna gljiva i svrstava se u grupu gljiva značajnih lekovitih karakteristika.

Vitamin B1 (tiamin) pomaže održavanje mreže nervnih vlakana u organizmu. Zajedno sa vitaminom B2 i B6 redukuje depresiju i gubljenje pamćenja. Vitamin B2 (riboflavin) pomaže ćelijama da koriste kiseonik. Zajedno sa vitaminom A sprečava pojavu katarakte. Niacin proširuje krvne sudove, povećava dotok krvi do rana i ubrzava njihovo zarastanje. Pomaže u održavanju zdravlja nervnog sistema i u formiranju hormona. Pantotenska kiselina smanjuje broj sedih vlasi. Pridoksin važan je za održavanje jakog imunološkog sistema. Pomaže formiranje belih krvnih zrnaca koja su najveći borci protiv infekcija u organizmu. Vičin 812 ne samo da smanjuje nivo zacepljenosti arterija -aminokiselinski homocistein, već menja homocistein u metionin, aminokiselinu koja sprečava pojavu raka.

Korišćenje vitamina B12 postaje ozbiljnije starenjem organizma, jer mu je teško da ga apsorbuje, pa je potrebno povećati njegovo unošenje. Biotin (vitamin H) pomaže prilikom razlaganja masti. Pomaže u redukovanju sedih vlasi i gubljenju kose. To je razlog što se biotin pojavljuje kao sastavni deo mnogih šampona. Folna kiselina je veoma važna za obnavljanje ćelija krvi. Nedostatak ovog vitamina ogleda se u lošoj krvnoj slici.
Vitamin C je supstanca koju kao i druge vitamine organizam ne može da proizvede. Sprečava skorbut, bolest arterija. Pomaže biosintezu kolagena, proteina koji čini strukturu kostiju., kože, krvnih sudova. L. mlečna kiselina reguliše ćelijsko disanje, sprečava stvaranje ćelija kancera. Reguliše pH krvi. Glukaronska kiselina stvara se u zdravoj jetri a dosadašnji pokušaji da se sintetički stvori nisu uspeli.

Njena uloga u organizmu je da vezuje otrove nastale u organizmu u procesu metabolizma i unete spolja. Tako zarobljeni otrovi odlaze preko žuči u creva i preko bubrega u mokraću. Ova kiselina se ne resorbuje već se cela odstranjuje. Takođe, ona je i jedna od komponenata heparina koji održava nivo gustine krvi. Usninska kiselina ima jake antibiotske efekte. Smatra se da sprečava rast ćelija tumora. Aminokiseline su konstituenti proteina. U ljudskom organizmu dolazi do spajanja više od 20 aminokiselina u različitim kombinacijama pri čemu se formira veliki broj proteina. Prisustvo cisteina i metionina, u kombuha napitku je veoma bitno, jer metionin pomaže organizmu da se zaštiti od teških metala, kao što su olovo i aluminijum.

Napitak kombuhe je aktivan prema nekim stafilokokama. Iz napitka kombuhe izolovane su sve supstance pod nazivom baktericidin i preparat MM. Primenjuju se u lečenju stomačnih bolesti.

Gajenje gljive i priprema napitka:

Kombuhom se naziva debela, sluzava, smeđa navlaka pihtijaste konzistencije koja pliva na površini zaslađene tečnosti, koju nakon fermentacije koristimo kao čajni napitak, ali takođe i kao kiselinu koja se može koristiti kao začin umesto sirćeta. Čitav proces se odvija u staklenoj tegli. Može se staviti u običnu, zaslađenu vodu i tada ima ukus običnog sirćeta. Ime je dobila upravo po tome što se stavlja u ohlađene čajne napitke od raznih lekovitih biljki. U tečnosti se drži nekoliko dana, dobro zatvorena, dok se ne postigne željena kiselost, a to se meri lakmus papirom.

Izuzetno je važno da napitak bude blag, pošto se u njemu nalazi glukonska kiselina, koju inače u normalnim metaboličkim okolnostima proizvodi jetra čoveka. Ova kiselina ide direktno u krv i ima zaštitnu ulogu za ljudski organizam. Povećanjem procenta ove kiseline u krvi dolazi do prekomernog zakišeljavanja krvi, što može u mnogome da poremeti ravnotežu organizma, a u težim slučajevima da izazove i smrt. Umereno konzumiranje napitka koji proizvodi čajna gljiva pruža zaštitu od zagađenja raznih vrsta koja dospevaju putem respiratornih organa i drugačije u naš organizam i mogu izazvati pojavu kancerogenih oboljenja. Rusi su dokazali da je rudarima na Uralu naročito pomogla u čišćenju organizma i sprečavanju prerane smrti zbog udisanja ugljene prašine.

Kombuhu možete i sami napraviti. Nakon vinskog vrenja i ceđenja vina u kominu (iscedak) treba dodati određenu količinu vode i malo šećera, a posudu zatim ostaviti izloženu vazduhu. Već nakon 7 dana vinski kvasci iz komine će se udružiti sa sirćetnim bakterijama iz vazduha i dobićete smeđi, sluzavi pokrivač koji se ponaša kao čep i prekriva vinsko sirće.
 
Sa neta ima koliko hoces. Ne bi da ulazim u neku raspravu dali je lekovita ili nije nego gledam sta drugi misle o kombuhi.
 
Upravo sam na tako nešto mislio kada sam napisao da se po internetu piše ( i prepisuje ) svašta
Pošto nisi naveo ni autora ni izvor ispada da je to tvoj autorski tekst !? ::namigivanje::
Sada će neki ljubitelj kombuhe da to Copy-Paste na neko drugo mesto i tako u krug...

Umesto toga treba pročitati šta kaže sajt američkog udruženja za rak. Meni to izgleda kao ozbiljan sajt. Vrlo su otvoreni za alternativne oblike lečenja. Navode se čak i alternativni postupci koje finasiraju osiguravajući zavodi. Kombuha se tu ne nalazi. Naprotiv...
" No human studies have been published in the available scientific literature that support any of the health claims made for Kombucha tea. There have, however, been reports of serious complications and death linked to the tea. "
Ne postoji ni jedna objavljena studija koja potvrđuje bilo kakvu lekovitost kombuhe. sa druge strane postoje izveštaji o ozbiljnim komplikacijama i smrtnim slučajevima povezane sa čajem kombuhe.
http://www.cancer.org/Treatment/Tre...rnativeMedicine/DietandNutrition/kombucha-tea

Kombuhi se pripisuje da leči ćelavost, nesanicu, artritis, hronične upale, sklerozu multipleks, HIV i kancer i produžava život. Da nije malo mnogo?
Inače u gradovima u Srbiji ova i još jedna slična "japanska gljiva" bile su popularne među domaćicama između 2 svetska rata.
 
Tar ja jesam zapatio kombuhu ali ga jos nisam probo samo se raspitujem i trazim podatke koje se mogu naci na netu,U svakom slucaju ima svega i dobog i loseg o kombuhi. Sad ge povuci crtu dli je ili nije pozelna za upotrebu.
 
Pokušavam da unesem malo neophodne odgovornosti u delikatnu temu. Pitanje zdravlja je svakako delikatno. Zato se ne usuđujem da tvrdim da je nešto lekovito ili zdravo. Pogotovo kada postoje kontradikcije?

Isti sajt sasvim drugačije piše o ši-take npr: "There have been some studies in humans. At least one randomized clinical trial of lentinan has shown it to prolong life of patients with advanced and recurrent stomach and colorectal cancer who were also given chemotherap .."
Znači : "bilo je studija na ljudima. Bar jedno istraživanje je pokazalo da je pacijentima sa kancerom stomaka i debelog creva u poodmakloj fazi produžen život uz korišćenje kemoterapije!"

Zašto su oni za mene zanimljiviji od drugih. Prvo to je zvanični sajt. Drugo oni nemaju nikakav lični interes ni sa Kombuhom ni sa Ši-take. Treće sve tvrdnje su im oprezne i uzdržane. četvrto, na istom mestu kažu da je pokušaj saq lečenjem raka prostate propao..itd. Svesu to ozbiljne tvrdnje sa ozbiljnog sajta. Ali to nije jedini.
 
Poceo sam da citam ovaj sajt sto si postavio, ima tu svega ali izgleda da je tu u pitanju novac. No da ne duzim ja sam dobio od jedne gospode cija je majka imala karciom i bila je totalno nepokretna posle nekih tri meseca konzulmiranja caja ona je ustala iz kreveta i zivela pokretna jos 3 godine. Mozda nekom pomaze a nekom odmaze. Sad budi pametan pa razmisli dali ce te prevagnuti na dobru stranu ili losu.
 
Ma stvar je jednostavna.

Ako je neka stvar sporna, a to znači da postoje različita mišljenja onda to treba navesti kao upozorenje.
Ako ne postoji ni jedno istraživanje koje bi potvrdilo da je nešto korisno i to treba navesti. Ako neko navodi da kombuha ima B-vitamine a onda navodi za šta su B-vitamini dobri to je zamagljivanje. I pivo je puno B-vitamina pa se niko pivom nije izlečio. A stoji da je u umerenim količinama zdravo, naročdito crno. :ppozdrav:
Ne treba prenositi neke neproverene tvrdnje a da se pri tome ne navodi izvor.
Zato sam te pitao odakle si preneo onaj tekst. Nije važan samo sadržaj već i ko šta navodi. A u onome što si naveo ima tvrdnji koje ne stoje jer postoje navedena istraživanja sa ref. autorom, metodom i svim naučnim referencama da određena materija koja navodno postoji u kombuhi ne postoji uopšte. To jest da postoji nešto slično u drugoj formi a to je u izvesnoj meri toksično....nešto kao nitrati i nitriti.
Iskreno ne verujem mnogo u priče čudesnom izlečenju. I ja sam ih se naslušao a kada počneš se malo više raspituješ onda se ispostavi da su to "rekla-kazala".
Da kombuha nije ispitivana, da je to neko novo otkriće ja bih rekao možda to i jeste nešto. Ali ispitivanja su pravljena na pravom uzorku. Znači jedna grupa pacijenata je na standardnoj terapiji druga po sopstvenoj želji dobija i kombuhu. Ni najmanji napredak nije registrovan. Registovan je izvestan broj alergijskih reakcija. Slučajevi intoksikacije nisu registrovani jer je kombuha bila pod lab. kontrolom.
Međutim, u kućnim uslovima;
jedan, samo jedan od problema je to što ne znaš šta piješ. To si i ti citirao u onom tekstu. Pored kvasaca mogu da budu različite bakterije što zavisi od okoline ,temperature, higijene....Znači ni jedan korisnik ne zna šta pije. Nema načina da se u kućnim uslovima neguje samo korisna (ako je korisna) kombinacija. Da li je korisna ili štetna prepušteno je slučaju, pa kakav je to lekoviti napitak?
 
Interesantno. Supruga ima problem sa jetrom, u prodavnici suplemenata sam joj kupovao ekstrakt gujinog lista i prodavac mi je rekao da je za jetru odlicna kombuha, ali po ovom pisanju sad se ne bih usudio da je konzumiram ili promovisem kao zdravu stvar.
 
Ja sam je koristio i nista mi ne fali sem koja daska u glavi al to je stara boljka mnogih.

dobio sam je tako sto sam kupo "sok" u prodavnici popio pola a u ostatak sipao 2-3 kasike secera i ostavio
u spajezu napolici neko vreme,cep od flase sam ostavio blago odvrnut da senestvara pritisak.Nakon nekog
vremena pojavila se skrama(nesecam se koliko je to mozda sedmica) nju izvadio oprao sa mlakom do hladnom
vodom i stavio samalo tekucine iz flase u kojoj je bila u teglu od 3kg napravio 1l jako slatkog crnog caja iz
rinfuza(mlo jace koncentisan caj) i ohladjenog sipao preko nje pa preko tegle stavio gazu i vezao gumicom.
7 dana u spajez pa proces izpocetka. a skoro litar finog osvezavajuceg soka u flasu pa u frizider.

- - - - - - - - - -

e da jos nesto
ekstra ukus ima ako taj sok od kombuhe pomesate sa malo domaceg soka od zove. mnogo dobro osvezava preko leta.
ja je vise nekoristim jer me smorila, koristio sam je 2,2ipo god. a nema cela god. kako je ne koristim.

mislim da ne moze danaskodi ali jako osvezava ako je ne ostavite predugo u caju pa bude jako kisela

- - - - - - - - - -

A uz to sto pisete za amere oni da vode racuna o svom narodu i njihovom zdravlju zabranili bi kokakolu i brzu
hranu, al od toga zivi pola amerike a kombuha i slicni proizvodi istoka su im trn u oku jer su skoro dzaba i ne
moze tu puno love da se zgrne kao od brze hrane
mnogo ljudi bi pomrlo da je kombuha stetna a i procula bi se da je ta gljiva opasna
 
Poslednja izmena od urednika:
Cim neka biljka, gljiva, pecurka ili ko zan sta vec leci sve.. to je onda nista, to je prvo;
drugo; nije sa nasih podrucja , mozda ima efekat kod istocnjackih naroda, koji se drugacije hrane, imaju drugaciju klimu nego mi
trece; stvara se procesom vrenja i fermentacijom- pa i nas kiseo kupus tako se kiseli, pa vinsko sirce, jabukovo sirce pa i samo vino- alii sve to nase istocnjaci ne koriste kao lek!!
Ja sam malo rezervisana oko toga nam za tu kombuhumozda 15 godina, ali ne verujem u njeno lekovito dejstvo. Bolje da se pije domaca boza vise je lekovita. Mislim da svi znaju kako se boza pravi, od kukuruznog brasna i kvasca.. sta ces bolje!!
 
Јел зна неко где у Н.Саду могу набавити саму печурку комбуху?Захвалан унапред!
 
,,jokins" mas u prodavnicama zdrave hrane da je kupis kao sok pa vidi gore kako dalje, pisao sam vec o tome
 
Ja je koristim evo nekoliko nedelja. Pravim je sam.
Osjecam se primjetno lakse, imam vise eneregije i vise sam budan i nekako spreman :)

Za ljekovita svojstva nebih tvrdio nista ali internet je pun raznih tvrdnji.
Inace sam imao ranije problem sa padom B vitamina pa sam poceo da experimentisem sa raznim frementisanim picima
koja ga imaju puno i tako dosao i do kombuhe.

Procitao sam takodje negdje da je neki naucnik posao u neko selo gde nije bilo oboljelih od raka
da proba da otkrije zasto. Istrazivanjem je dosao do toga da jedino sto u tom selu ima dukcije je
da tradicionalno prave i piju kombuhu. Dali je ovo istina ko zna. Na internetu ima svasta.

U svakom slucaju ja sam jako zadovoljan ali naravno nebih se zalijetao da je to neki lijek za sve i cudo nad cudima
 
Nazad
Vrh