Pašnjaci

  • Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
U principu moje ovce idu na pasu kad god je to moguce i leti i zimi,zimi mogu naci zaostalu travu i zimzelene biljke pre svega divlju kupinu koje ima u izobilju,naravno da im se dodaje seno i zito ujutru i uvece.takav sistem funkcionise lepo.kad su snegovi naravno da su na jaslama i ne mrdaju nikud.
:ppozdrav:
 
maestro tema se ne zove sneznjaci :haha: :haha: :haha:
Slika je dobro dosla jer se pocelo razpravljati i o zimskoj pasi ::svaka cast::
 
Bravo za Maestra , oziveo je skoro pa napustenu temu...
Vidi, ja moje ovce drzim zatvorene preko zime, uz dodavanje balirane lucerke, stocnog brasna, kukuruza, jecma...
Post je spojen: [time]1261933429[/time]
[hr
 
@Karalic
Bar na Kosmaju ne bi trebao da bude problem da ovce preko zime nadju nešto za pašu ::svaka cast::. Čini mi se, što kaže brat valjevac miladinovic da je dobro makar pustiti ovce van ovčarnika da prošetaju i malo se istrče, a posebno što postoji mogućnost da nesto nadju da pregrizu. Bar ja to pokušavam da napravim svake zime. Ove zime sam, pošto mi je pašnjak odmah uz obor, napravio jasle za napolje, tako da im jedan obrok sena (jutarnji) položim napolju. Verujte da su se već navikle, čak i kada je bilo onih 40 cm. snega.

Ovi Ameri, koliko god da ih smatram poludebilnim za mnoge stvari, čini mi se da su ovde u pravu (u jednom od ovih članaka) kada kažu da ovce kroz sneg pronalaze sveže jesenje ostatke hrane koji je prezervirao led i sneg, te da su do ideje zimske ispaše ovaca farmeri došli posmatrajući jelena na proplanku kako kopa kroz sneg tražeci kvalitetnu hranu.

Usvakom slučaju, zimsku ispašu, ili samo "šetnju" na "snežnjacima" kako reče ivanhoe treba koristiti, ako ne svakodnevno, ono bar neki dan u nedelji?

:ppozdrav:
 
Kod mene imaju jasle napolju i van su preko dana kad god je to moguce,tj samo kad bas pada sneg jako idu unutra danju,samo im se vecera polaze unutra ostalo u vanjske jasle.
:ppozdrav:
 
Ma to je standardna pricakao i kod mene... Nego, nisam voljan da ih bas teram na pasu preko dubokog oranja ::lose:: . Ali , ostalo je sve isto... A kad je bio onaj mraz od pre neki dan, ma kakvo pustanje... Ali, sada je vec druga stvar... Polu zatvoreni sistem...
 
Tine, slazem se da je dobro ispustati ih.. Ali kod mene je malo specificna situacija.. Ovcarnik mi je na ogradjenom delu od 2,5h, sa pregonom... A za dalje pasnjake koji su u mom vlasnistvu, trebalo bi da predjem dve , tri njive sa dubokim oranjem.. A u ovcarniku imam dosta akumulirane lucerke, tako da mi je bolje da im dajem lucerku , nego da unistavam pasnjak, posebno sad posle ovih kisa kod mene... Naprosto, napravili bi blatiste, kao svinje.. Kad se ocedi malo, pa krad krene travica, e onda :sreca: :sreca: :sreca: :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1262006146[/time]
_________________________________________________
Napominjem da ispred ovcarnika imam deo od jedno 5 ari gde se one slobodno setaju, koliko zbog svezeg vazduha, papaka..
 
Tine, jeste preko noci mraz.. Ali danju popusti, otopli... E , sad ... U pravu si Ti, ali samo da je mraz jedno par dana, kako nocu, tako i danju, onda je to sasvim u redu i u tom se slucaju apsolutno slazem sa Tobom :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:
Post je spojen: [time]1262081452[/time]
_________________________________________________
Maestro majstore... Isto je tvoja prica kao i moja.. Isto i unutrasnje i spoljasnje jasle... Ovcarnik sa pasnjakom. Nego, gde se nalazis:haha: Rekao bi da nismo daleko jedan od drugoga :cool: :ppozdrav:
 
Bogami l da vidis da led jeste (Jos ako imas kao ja , tucanik prosut isprad stale, 1.2m *4.5m kao sto je savetovao Brundalo) :haha: :haha: :haha:
A za sneg se slazem... :ppozdrav: :ppozdrav: :ppozdrav:
 
Prijatan docek i sretnu i uspesnu Novu Godinu zelim u svoje i u ime ureddjivackog tima
 
Nov sam na forumu zanimam se za sledeće ,želeo bih da napasam koze pored kanala i Dunava tj onim delom kojim gazduju vode vojvodine ,takođe sam zainteresovan da iste napasam na Fruškoj Gori .Sredstva sam dobio i planiram da kupim 100 koza + jarčeve .Da li je neko sklapao ugovoer o ispaši sa Vodama Vojvodine ili Nacionalnim Parkom Fruška Gora
Molim pomozite kako rešiti ispašu .Još nisam kupio domaćinstvo stoga u okolini Novog Sada radijus 30 km je prihvatljiv to je prvi uslov drugi uslov je ispaša. Želim samo arendu isključivo neželim da kupujem zemlju .Koliko se plaća godišnja arenda u gore navedenom području ?Da li privatna lica žele da arenduju zemlju za pašnjak ?Interesuju me samo pašnjaci ništa drugo .
 
Чувај се испаше поред канала и реке, јако је опасно. То је као да ухватиш голим рукама 220 в. Имаћеш метиља на извоз. Једино ће ветеринар бити задовољан. Прво прочитај књиге и овај форум добро...
 
Hvala Valjevcu ali Milan je uputio jako dobru primedbu .Pored sporih voda broj patogenih raznoraznih organizama je izuzetno visok .Lako je pored reke Gradac napasati ovce kada voda na 2km od ušća može da se pije(kontrola koju je radio tehnološki fakultet u julu 2009)pa samim tim broj patogenih i toksičnih materija je zanemarljiv .Sada mi je neki veterinar iz USA to objasnio.
 
Баш тако. Ја сам био непрецизан у вези канала и река. Мислио сам на ове око мене равничарске канале који су више баре него било шта друго. Ја лично нисам имао проблема са метиљом до сада али сам стварно избегавао било какав контакт са близином канала. И траву кад идемо косити, ову поред канала прескачемо. Друго је доле у Србији где су реке и потоци бржи и чистији.
 
Moj 1 poznanik drzi u ribnjaku ovce tu ima svasta i svakakvih nametnika samo ih 3 puta godisnje pelcuje od raznih parazita i nema problema nikakvih tako vec 15 godina radi.
 
Nazad
Vrh