Pašnjaci

  • Začetnik teme brundalo
  • Datum pokretanja
B

brundalo

Guest
Dakle ovo je jedna od tema koja je ostala neotvorena. Cinjenica je da su dobri pasnjaci izvor najkvalitetnije i najeftinije hrane kako za ovce tako i za koze. Ja koji zivin na otoku iman strasnih problema sa tim. Naime godine politike depopulacije otoka tamo jos od stare Austrije ucinile su to da su sve povrsine ovdi zarasle u makiju i da je mene dopa red da ih cistin :zli:. Ja mislin da je slicna situacija svugdi narocito po brdsko-planinskom podrucju. Dakle bilo bi dobro da svak iznese svoje iskustvo po tom pitanju. Pocevsi od iskoristavnja, oplemenjivanja travnjaka, odrzavanja jednom rjecju svega sta se tice tog nacina hranjenja blaga. Naravno da bi i koja slikica dobro dosla
 
B

brundalo

Guest
Ovako ja stvaran pasnjake drukcije se ne moze


A sad me ceka ovo za iskrcit. Ovde san najprije pustija koze, pa ovce a sta ostane ceka mene i moj stihl alat


Da bi na kraju balade pokusao dobit ovo

Eto sad vidite zasto san ljubomoran na vase pasnjake :ppozdrav:
 

Dare

Član
Učlanjen(a)
7 Jan 2008
Poruka
487
Lokacija
Svrljig
mogu da ti kazem da i kod nas trnje sve vise i vise napreduje. Uskoro ce ogromna prostranstva postati neprohodna ::lose::
 
B

brundalo

Guest
E moji decki ovdi ni koze puno ne pomazu jer je masu ovog drveca crnogorica - četinari, iglicasta roba. zakiseljava tlo do besvjesti i tu pomaze samo dobar alat. Ne kazem da koze i ovce ne pomazu. Vidite na gornjoj slici biljcicu bez lista. Obrstile je ovce i koze sad kad trave nema ni za lika. a nakon toga samo motorka i motorni cistac i nakon svega vatra. Drukcije ne ide......
 
B

brundalo

Guest
Velimir je napisao(la):
Svaka cast cika Brunda :D, a koju detelinu sejes?
Nisan ja ovo posija ovo je samonikla bijela djetelina :ppozdrav:
Naime ovdi je toliko kamena da je nemoguce uc plugom u teren. Slomija bi i stroj i sebe. Sloj zemlje se krece oko 5-10 cm a to bi jedino mozda mogla freza i motokultivator
 

djura

Član
Učlanjen(a)
23 Jan 2009
Poruka
181
Lokacija
Guča
Moja farma se nalazi teritoriji opštine Guča. Zemljište spada u kategoriju manje plodnih ( smonica )Trava koja na takvom zemljištu raste je lošijeg kvaliteta i vremenom na svim livadama se formira pokrivač od mahovine pa prinosi svake godine opadaju. Za ovakve situacije imaju dva rešenja i njih je najbolje kombinovati. Parcele koje se mogu orati pre toga se dobro nađubre stajnjakom, a oranje se obavlja u jesen. U proleće je najbolje posaditi kukuruz za silažu, pa po skidanju silaže zasejati veštačku livadu. Pre toga ponovo parcelu dobro nađubriti stajnjakom ( ovčijim ), poorati, izfrezerovati i drljanjem je poravnati tako da sve bude ravno da bi se lako kosila. Postoje gotove smeše trava u poljoprivrednim apotekama, ali bolje je i sigurnije kupiti sve te komponente posebno.Smešu treba obogatiti semenom lucerke.Sejanje može i mašinski i ručno, ali bolje je ručno jer je u pitanju smeša semena koja nisu istog oblika i veličine pa mašina ne može ravnomerno da ih razbacuje ( seme lucerke je mnogo manje i ono se isključivo baca ručno ili se mašinom razbaca ali posebno ne u smeši ). Zadnja operacija je valjanje da pi prijem trave bio bolji.
Drugo rešenje je da se po livadi prođe drljačom koja će počupati mahovinu ( njen korenov sistem je jako slab pa se ona čupa ) dok se iznikloj travi to neće desiti. Na praznim mestima baciti seme trave. Pošto u mom slučaju sve livade su bile sličnog kvaliteta ja sam ove dve metode kombinovao iz razloga što moram imati površine gde ovce pasu ( stado broji 50 ovaca ) a livade gde se sadi veštačka trava u prvoj godini ovce ne smeju pasti. Prinosi sena su odlični kao i kvalitet sena sa sejanih livada. Nakon 7. godina sejana livada naglo smanjuje prinos jer se broj trava u njoj smanji pa je potrebno postupak ponoviti.
Jedne godine sadio sam sudansku travu. Prinos nije bio onakav kakav se opisuje u literaturi.Ovce je rado jedu ali se jako teško suši. Dodajem da je ta godina bila jako loša jer je bila kišovita i u aprilu i maju neobično hladna za to doba godine, a ja sam je posadio malo ranije tako da je prinos manji i zbog moje greške jer su korovi na toj parceli mnogo brže krenuli i zagušili sudansku travu, tako da to prvo kolo koje treba da ima najveći prinos je podbacilo. Mana joj je da je to jednogodišnja biljka pa je bolje saditi deteline jer njih možeš koristiti od 3 do 7 godina.
 
B

brundalo

Guest
@djura kad se javlja mahovina radi ti se o kiselim tlima. takav slucaj je i kod mene. Pokusaj sa kalcizacijom i viruj da ces napravit pravu stvar. ima negdi tema na forumu o kalcizaciji pa vidi. :ppozdrav:
 

Velimir

Član
Učlanjen(a)
14 Dec 2008
Poruka
497
Lokacija
Љиг, Србија
Brundalo :ppozdrav: koliko dodje ovaca po hektaru na tvojim pasnjacima iliti bolje reci koliko hektara po ovci?
Pozdrav i tebi Djuro, a zasto nema ispase prve godine sejanja, jel zbog razvitka trave?
 
B

brundalo

Guest
Velimir je napisao(la):
Brundalo :ppozdrav: koliko dodje ovaca po hektaru na tvojim pasnjacima iliti bolje reci koliko hektara po ovci?
Pozdrav i tebi Djuro, a zasto nema ispase prve godine sejanja, jel zbog razvitka trave?
Negdi oko 20 ali tribalo bi za optimalno 13 komada. Da nema ispase prve godine radi razvitka travne mase
 
B

brundalo

Guest
Velimir je napisao(la):
Al si brz... misli na one tvoje kamenjare Brundalo ne na sejane, koliko povrsine ti treba za ovcu?
Puno prijatelju u mene bi na takav kamenjar islo max 2 - 3 ovce sreca da cistim pa ih mogu stavit i koju vise
 
B

brundalo

Guest
Šošara je napisao(la):
[quote . Da nema ispase prve godine radi razvitka travne mase


I zbog razvoja korenovog sistema sto je jako bitno.
Za tu 1 godinu ce se i njiva ulediniti i rizik od gazenja je manji.Mislim na gazenje ovaca koza ili goveda.
[/quote]
a ovce i koze vise uniste pasnjaka guzicom i kopitom nego ustima he he
Hocu kazat da vise uniste pasnjaka gazeci i kakjuci i pisajuci nego sta pojedcu trave za razliku od goveda. A isto tako su i podgrizaci (nemaju gornje prednje zube) pa di oni dodju trava ne raste za razliku od goveda
 

Velimir

Član
Učlanjen(a)
14 Dec 2008
Poruka
497
Lokacija
Љиг, Србија
Pa ni goveda nemaju gornje prednje zube :nono:
ali zato travu hvataju jezikom a ovce ustima...nego jel se te prve godine trava bar pokosi, sme li to?
 
B

brundalo

Guest
Velimir je napisao(la):
Pa ni goveda nemaju gornje prednje zube :nono:
ali zato travu hvataju jezikom a ovce ustima...nego jel se te prve godine trava bar pokosi, sme li to?
Vidis za krave nisam znao majke mi...
a ja mislim da bi se moglo kosit kad dodje na neku visinu od 20-30 cm odnosno prije cvjetanja da dobijes na kvalitetu travnjaka
 

Šošara

Član
Učlanjen(a)
5 Jan 2009
Poruka
1.459
Lokacija
Srbija, Šabac
Pa ni goveda nemaju gornje sekutice.

Razlika je u stilu odgrizanja trave.Goveda grizu vise a ovce i koze nize do zemlje.Tako da se posle goveda mogu napasati na istoj parceli i ovce/koze.

Livada odn. pasnjak najvise stradaju od gazenja ako se napasanje vrsi po vlaznom zemljistu.Tada je najosetljivija a ovce/koze su neprevazidjene da učepaju-ugaze livadu.


Ne samo da se sme kositi u 1.god vec mora zbog boljeg ukorenjevanja i unistavanja korova tzv. mehanicko unistavanje korova.Kosenjem se izaziva novi rast trave i njeno bolje bokorenje.Livada bolje napreduje u sledecoj sezoni a korovi se povlace tj livada ih "gusi".


Mercy bokuu :cao:
 

djura

Član
Učlanjen(a)
23 Jan 2009
Poruka
181
Lokacija
Guča
Odgovor na pitanje zašto nema ispaše je dat. Što se tiče kalcifikacije i tu se slažem uz napomenu da ona ima efekat samo uz primenu stajskog đubriva.Moj sledeći zadatak je da počnem sa korišćenjem prerađenog stajnjaka pomoću kalifornijskih glisti jer kasnije tako korišćeni stajnjak može da poravi maksimalno kvalitet zemljišta, što će se odraziti na prinose trava.
 

cesmina

Novajlija
Učlanjen(a)
6 Jan 2009
Poruka
21
Pozdrav
Dobio sam pasnjak 5ha,nije dugo bio obrađivan,nedavno je malčiran.(nemam ga vremena obrađivat i sijat kulture)Zanima me dali mogu travu koja krene sad na proljeće balirat i takvu davat ovcama.Kako da sprječim davanje nečeg što bi ovci smetalo ili da ju ne otrujem.
pozdrav
 
Vrh