Pšenica 2025-2026

Za sutra kažu dnevnu temperaturu 18 stepeni a noćnu 6 stepeni. Da li bi moglo da se prska pšenica pre ove kiše što najavljuju?

I ja sam prskao jecam juce,drugar je pre 2-3 dana prskao ,misljakinja rasti ,plasio sam se kad cu ponovo u njive sad kad zahladi i bude kisnih dana ,za koje se nadam,jer je suvo dosta.Treba ti 4-5 dana toplijeg vremena da bi biljka usvojila hemiju i da se smanji rizik na gajeni usev,tako kaze teorija ....Ja sam trebao jos u nedelju da prskam jecam ali nisam stigao.

Onda ću sutra prskati jedino što za petak, subotu, nedelju kažu 11,12,13 stepeni hoće li biti problem?

Pa nzm iskreno,trebalo bi biti ok ,nije idealno ,ali sta je tu je.BIlo bi bolje da si danas prskao po meni,sto duze vremena da ima pre nego sto padnu temperature.Kazu dnevne preko 10 c je ok ,preko 15 je idealno,ali za rane jutarnje nzm ,kad sam prskao repicu herbicidom sad pre nedelju,dve ,bile su jutarnje 3-5 c ,i eno korov se zuti dobro,tj gorusica,e sad hoce li se skroz osusiti ,sto bi ameri rekli,time will tell.

Ne prskam dok se nesteknu uslovi.Posle ovog talasa što najavljuju.Ionako su cene preparata otišle i nebesa.

Ako sada ne bude nekih ozbiljnijih padavina ja u pšenicu više ne ulazim do kombajna. Sa trenutnom cenom od 19 dinara, to joj je što joj je.
Svaki naredni ulazak bez kiše biće samo veći trošak.

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Pa ako ne zaštiti protiv bolesti i insekata ko zna da li će se isplatiti ulaziti sa kombajnom

Zna da bude dobra zajebancija. Njiva od njive 300 metara. Pre neku godinu ja radim T1 i kažem tom liku da prskamo, on kaže ne treba. E tek tamo posle dosta vremena kad je cela njiva požutela, kaže prskaj. Ceo traktor mi bio žut od rdje. Na kraju kod mene 5t po jutru, a kod njega 300 metara dalje nije bilo ni 2 tone...

Sent from my SM-A546E using Tapatalk

Управо о томе се ради...ја пар година нисам прскао Жито у цвету прошле године јесам све је релативно од године до године.

Bilo je godina kada je sa kompletnom "zaštitom" rodilo 2t po kj, a bilo je kada bez zaštite rodilo 5 tona. To je relativna stvar, ako ga ne oprska onaj od gore, zna se šta bude.
Ali što kolega kaže, nema smisla prskati samo zato što komšija prska.

Ja se iskljucivo vodim po vremenskim uslovima i stanjem useva,nista drugo me ne zanima. Ako psenica obecava,ako je izbacila dobar klas a ima kise,naravno da cu odraditi treman i sacuvati prinos,ako je susa i psenica uvrce list,onda ne pomaze ni popa da joj dovedem.

Ja se iskljucivo vodim po vremenskim uslovima i stanjem useva,nista drugo me ne zanima. Ako psenica obecava,ako je izbacila dobar klas a ima kise,naravno da cu odraditi treman i sacuvati prinos,ako je susa i psenica uvrce list,onda ne pomaze ni popa da joj dovedem.
Isto to sam i ja napisao i mislim da je tako ispravno.
Ali odmah se nađe neko pametan i pri tome ubeđen da bez otrova nema roda....
Ljudi, barem malo razmaknite amove!

Nazad
Vrh