Pšenica 2024-2025

Zar onda nije bolje ici necim za zastavicar, posto je jeftinije nego za klas?

Znamo mi svi kako

Bilo bolestii i pre 20 godina.
Ali ljudi mozda nisu bili toliko informisani.
Možda nije bilo interneta pa nisi na jedan Klik mogao proveriti o čemu se radi ali je gotovo svaki poljoprivrednik imao neku brošuru o zaštiti bilja gde je mogao pronaći sve o bolestima i štetočinama bilja.Takođe,naučni rad u institutima.koji su se bavili poljoprivredom je bio na većem nivou nego što je danas, više je se i ulagalo u to nego danas.Da ne pominjem kakvi su pesticidi bili u to vreme, navešću neke aktivne materije ,benomil, cineb, afugan, bayleton.,brestan.....Ne neke gluposti od fungicida kao danas( jedna aktivna materija na 300 načina...

Prskano pre ove kiše sa Adaminom Custodiom i više mislim da se neće ni moći ući u njivu zbog kiše.Pšenica će procvetati i biće kasno za neku prevenciju od fuzarijuma.Šta joj Bog da.

Pre 2 dana obišao, cvetanje tek počelo. Juče kiša, danas ili sutra prskanje čim se dovoljno prosuši.
Inače, prvi put radim ovu zaštitu.

Послато са DN2103 помоћу Тапатока

Kod nas za ovih par dana 28l ,neverujem da će se moći pre nedelje ući u pšenicu.Sija sunce ali sve nešto kilavo..

U narednom periodu najavljuju ne baš neke visoke temperature već u granicama normale za ovi doba godine.Možda je to i bolje jer bi u kombinaciji velike vlage i visokih temperatura bolesti jednostavno eksplodirale..

Sa čim prskati ovo čudo u apaču?
fede9f1a7e7ae743fece63d052ef0d67.jpg
dcb4e4a88e5c7e757d1000bf50ddd942.jpg

Послато са SM-G986B помоћу Тапатока

Šta da radim da probam ili?

Послато са SM-G986B помоћу Тапатока

Starane, tomigan, Lodin...

Sent from my SM-A536B using Tapatalk
Mislim da Starane ne može to da pipne, Starane može da se kao herbicid koristi u kupusu a slačica je iz grupe kupusnjača...Po meni Lancelot super , samo ne znam da.li će uništiti slačicu, što se tiče uzrasta pšenice za Lancelot to ne smeta....

Poslednja izmena:
Ili možda Quelex , piše da uništava samoniklu uljanu repicu a to je opet ista familija biljaka kao i slačica ,može ići do kasne faze lista zastavičara...

Iskreno nisam probao. Corteva je na nekom predavanju imala slajd u vezi staranea i samonikle repice. Zato sam zapamtio.

Sent from my SM-A536B using Tapatalk

Mislim da Starane ne može to da pipne, Starane može da se kao herbicid koristi u kupusu a slačica je iz grupe kupusnjača...Po meni Lancelot super , samo ne znam da.li će uništiti slačicu, što se tiče uzrasta pšenice za Lancelot to ne smeta....
Ti si nesto gadno pobrkao u vezi starane 250, kakav kupus :ROFLMAO: , samo u luku iz lucica.

Može da radi posao, 1 litar na hektar, Lontrel takođe,Klomazon aktivna materija isto, 0,25 na hektar.https://www.agromarketsrbija.rs/srb/proizvod/27/Herbicidi/LODIN

Nazad
Vrh