Pšenica 2024-2025

Isto soja,tu imam najmanja ulaganja.I ove godine je na 80% povrsine,potez gde je sejem uvek ima jaku rusu i nikada u zadnjih 20 godina nije rodila ispod 1000kg/hektaru a okvirna ulaganja u soju su mi oko 60 000din sa sve kombajnom. Tako da gubitak nikada ne moze biti,ili zarada ili nula + mi manje mesta treba za skladistenje jel radja mnogo manje kolicinski od drugih kultura + laksi prevoz i moze da stoji kolko hoces jel je nista od ovih baguda u skladistima ne napada.
sta je 'rusa'?

ako bude srece ide LG Absalon na jesen

ono sto je sigurno posto kod nas uljane repice nece biti sejano verovatno,bice psenice i jecma da se useres

Ja cu cekati repicu do zadnjeg da je posejem, uspeo sam da pripremim, mnogi su odustali od nje. Inace drug imao Askonu dosta slabija od Avenue

U planu je Sofru prva reprodukcija na jedno 70-80% površine, a ostatak ću semensko to se još dvoumim dali ću Basmati ili LG Apliko, a na kraju možda bude i nešto treće 😅

Ja cu cekati repicu do zadnjeg da je posejem, uspeo sam da pripremim, mnogi su odustali od nje. Inace drug imao Askonu dosta slabija od Avenue
kod nas su vec odustali jer od kise nista
nama treba 100l da bi se posejala repica
cak je i zito i jecam vec problem jer evo mesec dana do sejanja jecma a mi u kurcu

kako sada stoje stvari icice suncokret na prolece ako ni od jecma i psenice ne bude nista a mora da se okisi u pm

evo prekljuce 5 bunar presusio u okolini,kopaju ljudi i silaze dole u sahtu

moj prvi komsija sto sam rekao,kupio pumpu 23hilj dinara sto vuce do nekih 9m,ove severove ne mogu da povuku vise,spustila se voda

moj prvi komsija sto sam rekao,kupio pumpu 23hilj dinara sto vuce do nekih 9m,ove severove ne mogu da povuku vise,spustila se voda
Pedrolo pumpa, eno je i kod mene i kod još dosta nas u okruženju. Jel vam je bunardžija iz Đurđina?
Btw, 90% reprodukcija Sindženta Pibrac a ostatak nešto bez osja. Nešto od eLGija.

Pedrolo pumpa, eno je i kod mene i kod još dosta nas u okruženju. Jel vam je bunardžija iz Đurđina?
Btw, 90% reprodukcija Sindženta Pibrac a ostatak nešto bez osja. Nešto od eLGija.
kod komsije smo mi sami resavali,za ostale nisam pitao

2019 smo kod komsije vadili cev i stavili alkatan,novu korpu itd
cistija bila voda odmah a fora sto smo tada merili da je voda bila na 4ipo metra
evo sada kada je nestalo,merili voda se spustila na 7ipo metra i kazem ovi severovi motori tj pumpe dal osmica ili desetka jednostavno ne mogu da povuku vodu

al da ne davimo temu sa of topikom

Razmišljam između Askone, Alkantare, Avenu i Sofru, sludio se, a pitanje je i da li će se moći lepo i pripremiti zemlja za setvu u oktobru.

Nisam sejao žito puno godina (možda 15 tak). Međutim, došlo je tako vreme da mora da se odustaje od soje, pa sam razmišljao da na bar polovini površine na koju je išla soja zamenim sa pšenicom. Al' sad tu staje znanje, niti znam koju sortu da kupim, niti koliko semena treba po jutru, niti s' čim se i kad prska. Za početak ako neko ima preporuke za prva dva pitanja, pošto para nemam da kupim odmah, već moram uzimati na ugovor pa da znam ako treba naručivati šta i koliko...

Uzmi nešto iz LG asortimana ako ćeš raniju sortu uzmi Avenue a ako ćeš nešto kasnije sorte moja preporuka je Asterion.Njihove su sorte i Apolo,Askona,Anapurna,Alkantara,uglavnom sve na A.Setvena norma je 200kg/ha mada ja volim da posejem 220-230 kg/ha.
Meni se dobro pokazao i Sobred a burazer je zadovoljan bio i sa Sostenom i Solindom.Takođe ni neke KWS sorte nisu loše.
Što se tiče prskanja obično idem u prvom prskanju herbicid,fungicid i insekticid i u drugom prskanju od fuzarijuma fungicid i insekticid.E sad što se tiče fungicida to je sve koliko para toliko i muzike.Protiv korova idem ili Sektor ili Biatlon a insekticid neki najjeftiniji.

Ja sam nešto načuo da će od sledeće godine meriti proteine i tu Avenu otpada. Čuo sam da mlin iz Glušaca ove godine nije hteo da je otkupljuje jer je stočna sorta.

Zavisi ko otkupljuje po proteinu.Još uvek to ne rade svi.
Dosta stranih sorti koje imaju visok prinos imaju loš protein ali mogu da imaju dobar hektolitar.
Postoji tu veza između hektolitra i proteina.Može da se bude dobar hektolitar i loš protein ili lošiju hektolitar a dobar protein.
Ako se ide na otkup po proteinu moraju dati dobru bonifikaciju za protein 13 i preko 13.

Nazad
Vrh