Pšenica 2023-2024.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Mislim da ima oko 150 kg plus oko 15 kg u dva kalema kpk trake, plus folije oko 20 kg, znači ukupno oko 185 kg.

Kolege danas sejao kws modern izaslo mi negde oko 135 kg po kj, nzm da li sam malo bacio semena , da li ce to valjati ?

Sent from my SM-A525F using Tapatalk

Racunam da 20% sigurno nece da nikne jer je losa priprema i na tanjiran kukuruz i ima puno semena na povrsinii.
I avenu koliko sam primetio voli malo gusci sklop.

Ja sam sijao Avenu 230 kg/ ha, ali me malo brine nije baš idealno pripremljeno, zato sam i povaljao. Kod komšije niče pšenica, posijao 2 dana prije mene.

LJudi čemu takoličina po kj.110 max 120kg po kj,bilo koja sorta.Nema roda od guste pšenice!
110 kg/kj u suvoj zemlji i plus najavljuju hladnije vreme je kerin q od setve!
Ko ce ga znati da li ce i doci do bokorenja ove godine ili tek u Martu!
Jedno je preporuka u idealnim uslovima
a sasvim nesto drugo na sta sve nailazimo!

Inace danas prvi dan u setvi.
Posejan Sofru sa IMT sejalicom u sasvim suvoj zemlji sa nekih 155 kg/kj.
Odmah nakon sejalice presao sam glatkim valjkom tezine oko 300 kg.
Ceka kisu jer u suprotnom nece niknuti ni 30% od posejanog.

Poslednja izmena:
Dobro i sta cemo sa ako ne nikne 20% od posejanog? Koliko ostane od preporuke proizvodjaca ( 200kg ) ?
Uvek posejem oko 160kg kj i kad je dobra godina prebaci 4t kj kao iz sale.

To je proizvođač i dao broj semena u kg. Uostalom sve piše na kesi baš čitam na mome Basmati. U idealnim slučajevima ako je klijavost semena 100% ide za neke sorte 200kg po hektaru. Ako je domaće seme i klijavost ili posejanost loša na tanjiranoj strnjiki i slično potrebno je dodati više semena. Ja idem 170kg po lancu ili 300kg po hektaru baš zbog klijavosti. Nema tu naučne fantastike čista fizika.:):););););):coffee::coffee::coffee::coffee::coffee::coffee:8-)8-)8-)8-)8-)8-)

Po tebi neće nići 50% 😂😂😂😂
Pa da sejemo neselektirano seme rasturivačem na nepripremljeno zemljište niklo bi više od 50%.

Valjda proizvođač sorte zna iz ogleda koliko treba semenki po m².
Frljamo se sa kilogramima, a oni su nebitni, bitan je broj semenki (biljaka).
Zna da. Po njihovoj preporuci 450 sjemenki, odnosno 250-270 kg/ha kako piše na njihovoj stranici. Tako je i posijano. Nisam još dorastao toliko da ih idem zbilja brojati, ja ću se ipak još držati kilograma, a rezultati su zadovoljavajući...

Ne moraš baš bukvalno brojati.Pustiš sejalicu na tvrdu podlogu i kreneš par metara.Izmeriš koliko ti baterija daju metar, kod mene je razmak 12.5 cm pa 8 baterija daju metar širine.
Onda izbrojiš zrna na dve tri baterije, uzmeš prosek koji pomnožis sa brojem baterija i to je to.Zna da bude i 170 kg/ha a zna da ispadne i mnogo više, sve zavisi od hl.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh