Pšenica 2023-2024.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sofru imao, sofru ostavio i sofru ću da sejem. Defender + gaučo, tako bilo prošle godine i bilo je dobro tako će biti i ove. Setva druga polovina oktobra ako uslovi dozvole....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

Pa jel se nije ovde pisalo da je Sofru najviše oboleo i da ga je bolest upropastila u odnosu na sve ostale pšenice?

Ja ga sigurno neću sejati,sejao ga jedne godine i pored 2 prskanja je bio oboleo.Tako da verovatno ostajemo verni LG semenskog kući.Probaćemo Asterion od njih i još ubaciti ponovo za probu Sobred koji mi se odlično pokazao pre jedno 2 g.

Super smo izabrali džambo vreće, taman za taj ram. A patent za ram sam vudeo kod Minđušara. Ja imam dva rama i te 4 cevi, da seletor ne čeka dok merim i nosim džambo vreću

Imam i ja viljuškar na traktoru, vile same od sebe padaju. Spušta se na gumama kako se puni vreća i td. Selektor mora da čeka, komplikovano mi je merenje i td.I nije mi praktično za manipulaciju sa džambo vrećama ni po dvorištu ni na njivi. Znam ljude koji su koristili moj viljuškar, kupili telehender i na kraju hidrauličnu ruku jer im se pokazala najpraktičnije

Što se tiče manipulacijije po dvorišta to sam rešio paletarom,on mi je baš zgodan da ih poslazem kako hoću da se ne zavlačim traktorom po šupi sa sve vrečom.Na njivi stvarno nije praktičan,preblizu je traktoru ,pravio sam dodatak ali nije to to.Kad treba dići preko stranice veliku dzambovku muke,one male od 500 kg još nekako velike nikako.

A zašto punite vreće toliko? Mi gledamo da bude od 350 do 500 kg da se može manipulisati i manjim traktorima.

Meni su najzgodnije vreče one od 500 jel lako u šupi stavim jednu na drugu i manipulišem sa malim traktorom,a na njivi mi nije nikako zgodno za manipulaciju,mašina ima sanduk za veštak i sanduk za seme ,ni jedan ni drugi ne mogu da progutaju dzambovku.Rinfuz mi je napraktičniji.

I moja ima dva posebna sanduka, ali skidanjem pregrade imam jedan za 600kg pšenice. Kako sipaš rinfuzu u sejalicu?

Ručno,kofama,povedem radnika to mu je jedini posao ceo dan.Ne zna voziti traktor pa sam pravio produzenu rudu mašinu dignem maximalno a na donju poteznicu kačim prikolice.Đani samo otkači i zakači prikolicu i sipa ja samo vozim zavisi gde su njive uradimo oko 20-25 kj dnevno.
To punjenje nam se najbrze pokazalo,ako vodim viljuškar treba mi još jedan spreman vozač a to nemam.Ovako Mu treba 5 min da napuni kad se ja parkiram.Veštak za sejalicu naručim u malim vrećama.

Mene će koštati oko 50 dinara/ kg. Kupljena odabrana merkaltilna, selektirana i zaštićena.

Deklarisanu kupujem samo za semensku proizvodnju ili kada menjam sortu.Sve ostalo je moja domaća ambaruša tako da mi je svejedno koja će cena biti.Ove godine u žetvi dosta ljudi koji su sejali deklarisanu semensku pšenicu, muku su mučili sa divljom zobi i primesama ostalih kultura što je sramota.Znam da je drugar seme plaćao preko 100 dindži, svaka njegova parcela se poznavala u ataru, antene po njivama u vidu zobi, poludeo je.

Zvao sam neke semenske kuće i rekao da želim da kupim njihovo seme ako mi potvrde da nema primesa. Rekli su da oni namerno stavljaju primese da mi ne bi koristi merkantilu za seme. Rekao sam im da će svaka naredna repridukcija imati isti odnos semena i primesa i da im je besmisleno što stavljaju primese.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh