Probao sam svašta.
Pre 15-ak godina kad sam krenuo sa stranim sortimentom išao sam po preporuci 180 kg po hektaru. Žito retko katastrofa. Ajd reko sledeće godine biće bolje, medjutim isto. Reprodukciju sam išao sa 250.
Počnem da povećavam polako.
Kad sam počeo da sejem u ravnici na dobroj zemlji, primetim da je bokorenje značajno bolje sa istom setvenom normom kao na brdu. Dakle, uticaj zemljišta veoma bitan.
Uglavnom, tokom godina došao sam do toga da je nekih 280 do 300 kg tavanuše najbolje na mojoj zemlji i toga se držim.
Kad je manje ostaje retka, na ovoj mojoj zemlji nikad bokor ne može da bude kao kad neki članovi postave ovde na forumu slike bokora sa kvalitetne zemlje.
Posle poplava 2014.godine sejem isključivo na brdu gde mi je zemlja od 4.klase što je retkost, do 6. I 7. U ravnici su mi isplativiji kukuruz i soja, jer je zemlja sa izuzetno jakim podzemnim vodama i velikim rosama tokom celog leta, i u najgorim letima bez padavina kao što je bila 2012. I 2017. Iznese sasvim zadovoljavajući rod.
Još jedna stvar kod mene, uvek ali uvek bolje nicanje a kasnije i bokorenje na samo tanjiranom nego na oranom.