Pšenica 2022-2023

Bolje nemoj,to će nas nagnati da je svi pravimo.Nekad je bolje da neke stvari ne znamo.

Posijao sam 3ha
Sjeme 700kg x 1,85= 1295KM
Osnovno 8-15-15 750kg× 1,85= 1387KM
Prihrana urea 750kg x 1,43= 1072KM
Nafta oko 500KM
Zastita ???
Do sada ulozeno 4255KM
Valjda cu dobiti 1500KM subvencija
Kombajn ce biti oko 1000KM, mozda ga pokrijem slamom

U cezvrtak sam bacio 200kg/ha uree. Uvece bilo malo kisice. Sutradan nisam uspeo da vidim ni jedno zrno od djubreta. Inace Zorkina urea. Samo sto je krupnija granula u odnosu na ureu na koju sam navikao. Ovo kao da je format kan-a. Ali je dobro da nije prasila. Cekam sad jos neku kisu ovih dana pa da posle ide ta psenica da raste. Za mesec dana idem ostatak potrebnog N ali verovatno sa kan-om.

Završio sam prihranu sa ruskom UREOM Agroglobe,sve pohvale....u ječmu sam išao sa turskim KANom,isto pohvale,ne praši fina i ujednačena granulacija

U cezvrtak sam bacio 200kg/ha uree. Uvece bilo malo kisice. Sutradan nisam uspeo da vidim ni jedno zrno od djubreta. Inace Zorkina urea. Samo sto je krupnija granula u odnosu na ureu na koju sam navikao. Ovo kao da je format kan-a. Ali je dobro da nije prasila. Cekam sad jos neku kisu ovih dana pa da posle ide ta psenica da raste. Za mesec dana idem ostatak potrebnog N ali verovatno sa kan-om.
Razmisli samo da li ces bas za mesec dana baciti KAN

Ovo je sad idealno za psenicu da bolje ne moze biti. Ureja ce sad doci do punog izrazaja. Ja imam neke njive koje su dobile vise od uobicajene kolicine ureje i neke koje su dobile vec standardno 170-180 kg/Ha. Druga prihrana ce ici ANom. Gde je baceno vise ureje icice maje ana. Videcu ima li neke razlike izmedju ova dva tipa djubrenja.

To bi trebalo neko stručan da nam objasni.
Postoji granica pre koje se utiče na prinos a posle koje prihrana samo popravlja kvalitet zrna.
Po meni "kasna" prihrana nema smisla i lično mislim da je to negde od 1.aprila.

Stručnjaci kažu ureu treba izbaciti iz prihrane pšenice, bolje je koristiti amonijum nitratna đubriva.
Ljudi koriste ureu zato što je jeftinija (dali je?) i što se može primenjivati u februaru po smrznutom, jednostavno lakše je...
Skoro sam gledao nekog dr-mr pričao o tome. Trebalo bi ići 3 prihrane uključujući i osnovno đubrenje kao prva prihrana.
Od prve prihrane zavisi koliko klasova će biljka razviti. Od druge koliko će ti klasovi imati zrna u njima. A od treće prihrane zavisi kolika će ta zrna da budu.
Barem tako kaže taj dr-mr.....
Evo jedne slike koja prikazuje iskorišćenjost đubriva nakon primene.
a6f651b641fe5fa01a6349e43a488d63.jpg

Kao što se vidi kod uree gubici su znatno veći....

Послато са SM-A225F помоћу Тапатока

To bi trebalo neko stručan da nam objasni.
Postoji granica pre koje se utiče na prinos a posle koje prihrana samo popravlja kvalitet zrna.
Po meni "kasna" prihrana nema smisla i lično mislim da je to negde od 1.aprila.
I samo jos jedna sitnica. Da padne kisa i unese tu drugu prehranu u zemlju. Ako ne padne zabe smo krecili, a zadnjih godina je tako.

Nazad
Vrh