Pšenica 2022-2023

Nije mnogo povezan sa prinosom.Npr imao sam prinos 5t/ha psenice i hektolitar 78 ,i 6.5t/ha hektolitar 81 ....I npr ns40s preko 7t/ha isto hektolitar preko 80 ....Na otkupnom mestu kaze decko koji radi vidjao je i hektolitre ispod 75 a prinosi oko 7t/ha pa i vise,jedino mozda ako ga lazu sa prinosima :D.
Povezan je itekako. Na Sofru i Obiwan sam imao 7 t/ha na 72 HL, a da je to bilo 82, onda bi bio poso, preko 8 t/ha ladno... fizički nje ima puno, ali nema kile jednostavno, ove godine u prikolici jedva 17400, a prošle godine na 84 hl-u 19800 kg, nije baš mala razlika...

Hektolitar je specificna tezina psenice a i za mlinare znak da ima kvalitetnije brasno. Sofru jako los hektolitar a rodi jako puno po povrsini , kraljica hektolitar 84 i vise a rodi 1,5-2t manje od sofrua po kj, ali kako se gleda ekonomska zarada, sofru isplativiji , jer reazlika cijene na hektolitru +5% za kraljicu a razlika prinosa +25% za sofru vise.

Hektolitar je specificna tezina psenice a i za mlinare znak da ima kvalitetnije brasno. Sofru jako los hektolitar a rodi jako puno po povrsini , kraljica hektolitar 84 i vise a rodi 1,5-2t manje od sofrua po kj, ali kako se gleda ekonomska zarada, sofru isplativiji , jer reazlika cijene na hektolitru +5% za kraljicu a razlika prinosa +25% za sofru vise.
Hektolitarska masa je masa 100 litara pšenice svedene na 13% vlage. Može da ima vlagu i veću i manju od 13%, pa se preračunava na 13% vlage. Ko ima vlagometar i izmeri težinu 100 litara pšenice, može da izračuna hektolitarsku masu. Ono što karakteriše pšenicu je njena gustina bez imalo vlage. Da bi izračunali hektolitarsku masu treba izračunati težinu 87 litara čiste pšenice (bez vlage) i na tu težinu dodati još 13 kg od vlage.

Axereal Frenetic moja dorada 4036kg/kj HL 77.1
Axereal Complice original(najbolji izgled tokom vegetacije) 3655 kg/kj HL 74.3
Kws Ultim original (najgore po izgledu retko i malo) 3920 kg/kj Hl 77.7
Ajde popo budi pametan.

Poslednja izmena:
Juče završena žetva pšenice za ovu godinu. Kao i većina zadovoljan prinosom nezadovoljan cenom. Anapurna nije izdala ni ove godine.

Послато са SM-A536B помоћу Тапатока
977ef6a755c3516e5f260ba8cfd65245.jpg

Došlo i naše na red. Juče se radilo ceo dan. Na slikama sobred. Curio od 41 do 55 po jutru. 41 gde je bilo pologa i bio je dosta gust. Tu je i hektolitar bio od 68 do 73. Gde je bio malo redji i nije polegao lepo nacureo. Danas nastavak...

Послато са SM-A515F помоћу Тапатока

U subotu završena žetva. Avenue, Alkantara i KWS Ultim. Prinosi se kretali od 5.700 do 6.500 kg po hektaru. Kakva je godina ja sam prezadovoljan. Ima nas samo dvojica koji u selu radimo fungicidne tretmane i jedino smo mi i imali prinosa. One koje nisu imale ni jednu zaštitu prinosi su se kretali od 2 do 3 tone.

Sve je skladišteno kod kuće.

Ove godine je stigla zamena Zmaju 135. Odradjeno blizu 50 hektara bez ijednog zastoja ili problema, što je sa zmajem bilo nemoguće. Prvi put da sam žetvu sa lakoćom odradio. Žao mi samo što ranije nisam promenio kombajn a bilo je prilike.

Zavrsena zetva. Prinosi od 5200 do 7400 kg/h, prosek 6100. Hektolitar od 69 do 75, malo vise ovog losijeg pa je u proseku bio oko 71. Najbolji prinos i najbolji hektolitar imao je Solindo i to na nekim losijim njivama. Basmati nesto preko 6.5 t/h dok je Sobred bio u rasponu od 5200 do 6500.

U subotu završena žetva. Avenue, Alkantara i KWS Ultim. Prinosi se kretali od 5.700 do 6.500 kg po hektaru. Kakva je godina ja sam prezadovoljan. Ima nas samo dvojica koji u selu radimo fungicidne tretmane i jedino smo mi i imali prinosa. One koje nisu imale ni jednu zaštitu prinosi su se kretali od 2 do 3 tone.

Sve je skladišteno kod kuće.

Ove godine je stigla zamena Zmaju 135. Odradjeno blizu 50 hektara bez ijednog zastoja ili problema, što je sa zmajem bilo nemoguće. Prvi put da sam žetvu sa lakoćom odradio. Žao mi samo što ranije nisam promenio kombajn a bilo je prilike.

Koja ti je ovo prikolica što curi žito i kako si zadovoljan s njom?

Nasa je isla u vrsu kod komsije, nisam pitao oca da li je pustala.Mada najveca zamerka je na izradi stranica, mozda je bolja izrada ako ima rinfuzno ostvaranje stranica.Jaka prikolica.

Nazad
Vrh