Pšenica 2022-2023

@Matić
Upravo to. Ove godine ih potrefilo. I to ne zato što su mnogo razmišljali, nego nisu pre stigli.
Zima mekana, nikakva.
Šta će biti ako se desi ozbiljniji zimski period sa adekvatnom hladnoćom, a setva sredina ili kraj novembra?
Da li je to rešenje?
Mislim da nije, već kocka na kojoj se retko kad dobija.

Slažem se da su se rokovi pomerili, ali ipak po meni, zadnja dekada oktobra je neki optimum.

Inače ove "pojave" žućenja i crvenjenja krajeva listova pšenice su kako ja vidim takodje posledica nenormalno tople zime kao i takodje nenormalnih izliva hladnoće i mrazeva, vetra u proleće koji su oštetili biljnu masu a moguće otvorili put nekoj infekciji.

Do pre par godina sam uvek gledao da jedan deo posejem do 10. oktobra. Par godina sam sa cikadama imao ogroman problem na ranijoj setvi. Poslednje tri godine sejem uglavnom od 20-og oktobra pa do kraja meseca. Novembarsku setvu ne praktikujem.

Ja praktikujem od 2017 i problema sa virozom, setvu od 20.10 do 1.11. u normalnim godinama taman stigne da obavi sta treba do zime. Jesenas sam mozda imao i srece, spremao sam od 5-10.10 posle toga nije bilo kise pa sam sejao u suvo oko 25.10. Kisa je pala tek polovinom novembra pa je psenica nikla u decembru i za sad je zdrava. Na onih 5-10% koji su nikli kad treba jer su uhvatili neku vlagu, ima onih crvenkasto zutih listova ali je i klas prilicno lep. Jedan zastitar mi rece da je to neka fizioloska promena i da ne diram nista zbog tog malog procent, tek u cvetanju da prskam.

Tko nije dozivio ozbiljnu stetu od viroze sijat ce sredinom. Mjeseca mozda i 10.10. A tko jrndozivio ozbiljnu stetu taj prije 25. 10. Ni ne pomislja o sjetvi. Naravno da kasna sjetva ovosi o zimi kakva ce biti, sjetva 10.11. I 15.11. Dobro izgleda na dobroj zemlji uz povecanje sjemena od 20% kad je ovakva zima. E sad dal smo uopce i imali pravu zimu u ovih 10 do 15 godina? Ja se ne sjecam.

Ja već više godina sijem oko 20.10. i to mi se pokazalo jako dobro. Već sam spomenuo pošto ujaku radim sve, znači sve sam isto odradio prihrane, prskanje osim sjetve, njegovu sam sijao desetak dana ranije i puno teže sve ovo podnosi. U početku je brzo rasla i sad je puno žuća, a agronomi kažu da je to neka viroza, jer prolazili smo po njoj i ne ostaje hrđa na nama. Sad raspravljamo o trećoj zaštiti, vrijeme ne dozvoli, vidjet ćemo, a po ovom vremenu koje stalno prati pšenicu i ove zaštite su bile slabe...

Sobred setva 20.10
a563fdbd551fb1688448406f44a02029.jpg
01091c6584af4651546542a2725e5ac8.jpg
ddb48f1e5bad240e55989989b9c03acf.jpg

Poslato sa ANA-NX9 pomoću Tapatoka

drug sejao pocetkom oktobra mislim da je prvi krenuo i evo ne moze da se izbori sa bolestima
Послато са SM-A536B помоћу Тапатока

Setva od 3.novembra pa na dalje, nikakvih problema sa bolestima.Jedna ili nijedna zastita. Od zastite 400 ml Difenokonazola na hektar i insekticid.

Definitivno treba izbegavati raniju setvu, ili se pomiriti sa tim da ce u tom slucaju prskalica biti u jesen bar 2x na njivi.
Dobra je i ranija setva, al trazi zrtvu.

Kod kasnije setve je slabije izrazeno bokorenje, to je ono sto sam ja primetio.. Treba naci neki sklad, neku sredinu, u poslednjih nekoliko godina od kako sam intezivirao bavljenje poljoprivredom gadjam period 20.10.-1.11., zbog vremenskih uslova cesto nesto ode nedelju dana kasnije a desavalo se da bude setva i 4-5. januara ali to je nesto ispalo neplanirano uz puno srece(nesrece) da bude topla zima..

ja sam tako sejao i bio jesenas,sad cekam lepse vreme da je zastitim u cvetu

Послато са SM-A536B помоћу Тапатока

Definitivno treba izbegavati raniju setvu, ili se pomiriti sa tim da ce u tom slucaju prskalica biti u jesen bar 2x na njivi.
Dobra je i ranija setva, al trazi zrtvu.
Sve to opet zavisi od godine do godine.Svedoci smo da se klima promenila i da je zima sve toplija.Sa druge strane prednost oktobarske setve je to što je zemlja pogodnija za obradu, cesto se desi da je novembar-decembar sa puno padavina pa se ne moze raditi ili se moze raditi samo ako je mraz.Takođe, iz kasnije setve je malo slabije bokorenje, to je tacno. Evo jedna slika od setve 5. januara, slikano je sa boka, da se vidi kolika je pšenica, Simonida je u pitanju.Fotografija je od pre kise, sada je još porasla,.Iskreno, plašio sam se da li je prosla jarovizaciju i da li ce biti klasa ali ga sada polako izbacuje.
346061270_163019273364594_6459082563762890955_n.jpg

Poslednja izmena:
Simonida je jer nije bilo dovoljno Avenue semena, ova setva je ispala neplanski.Što se tiče prinosa, verovatno si prorok pa sada znas sta ce biti u julu mesecu.

Nisam prorok vec samo objektivan. Generalno sve NS sorte su slamarice. Dobra slama i masa, al roda nigde. Ni prici ne mogu RWA ili LG sortimentu.
Nije mi drago zbog toga, al svi radimo da zaradimo.
U svakom slucaju ovde si valjda hteo da nam pokazes kako je psenica zdrava i prava i kako lepo izgleda bez obzira sto je posejana tako kasno.
Jesam li u pravu?

Taj Solehio ima dobar potencijal za rod ali je bolesljiv u pm, imao sam ga 2 godine za redom i obe je kuburio sa necim.. Kao da su mu ugradili neku genetsku osobinu da mora da se prska najmanje 3 puta fungicidom kakvi god da su vremenski uslovi jer nije pomogla ni kasnija setva..

Nisam prorok vec samo objektivan. Generalno sve NS sorte su slamarice. Dobra slama i masa, al roda nigde. Ni prici ne mogu RWA ili LG sortimentu.
Nije mi drago zbog toga, al svi radimo da zaradimo.
U svakom slucaju ovde si valjda hteo da nam pokazes kako je psenica zdrava i prava i kako lepo izgleda bez obzira sto je posejana tako kasno.
Jesam li u pravu?
Hteo sam da pokazem da i jako kasna setva moze da bude sasvim dobra unatoč nekim predrasudama, parcela je bila zauzeta povrcem i nije bila slobodna do polovine decembra.Što se tiče sorte vec sam rekao zbog cega je Simonida , da nesto bude prinos znacajnije manji, to nije istina.Bude u povoljnim godinama ,u godini kao što je prošla sve je to tu negde.Ja sam lično hteo da ubacim u probu NS Grivnu ali je nisam mogao naći.

Nazad
Vrh