Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Sve to opet zavisi od godine do godine.Svedoci smo da se klima promenila i da je zima sve toplija.Sa druge strane prednost oktobarske setve je to što je zemlja pogodnija za obradu, cesto se desi da je novembar-decembar sa puno padavina pa se ne moze raditi ili se moze raditi samo ako je mraz.Takođe, iz kasnije setve je malo slabije bokorenje, to je tacno. Evo jedna slika od setve 5. januara, slikano je sa boka, da se vidi kolika je pšenica, Simonida je u pitanju.Fotografija je od pre kise, sada je još porasla,.Iskreno, plašio sam se da li je prosla jarovizaciju i da li ce biti klasa ali ga sada polako izbacuje.Definitivno treba izbegavati raniju setvu, ili se pomiriti sa tim da ce u tom slucaju prskalica biti u jesen bar 2x na njivi.
Dobra je i ranija setva, al trazi zrtvu.
Hteo sam da pokazem da i jako kasna setva moze da bude sasvim dobra unatoč nekim predrasudama, parcela je bila zauzeta povrcem i nije bila slobodna do polovine decembra.Što se tiče sorte vec sam rekao zbog cega je Simonida , da nesto bude prinos znacajnije manji, to nije istina.Bude u povoljnim godinama ,u godini kao što je prošla sve je to tu negde.Ja sam lično hteo da ubacim u probu NS Grivnu ali je nisam mogao naći.Nisam prorok vec samo objektivan. Generalno sve NS sorte su slamarice. Dobra slama i masa, al roda nigde. Ni prici ne mogu RWA ili LG sortimentu.
Nije mi drago zbog toga, al svi radimo da zaradimo.
U svakom slucaju ovde si valjda hteo da nam pokazes kako je psenica zdrava i prava i kako lepo izgleda bez obzira sto je posejana tako kasno.
Jesam li u pravu?