Pšenica 2021-2022

Jel probao neko da seje bez selektiranja samo zapraseno i selektovano i isto zapraseno, ima li neke razlike u prinosu?
Ja godinama radim tzv finansijski redukovanu obradu zemlje.Za seme pšenice je postupak sledeći.Prilikom drugog tretmana odabrem čistu i dobru njivu .Za kraj žetve pojačam vetar otpustm korpu pritvorim sita donesem kući u bunkeru,istresem u džambo vreće.Većinom bude čistija nego meni dostupni selektori.Kada dođe setva u špric napravim koktel i u mešalicu za beton sipam pšenicu i prskam dok nedobije odgovarajuću boju.Sorta je samo jedna(euklid od kad se pojavio)Prošle god. sejao sam rođaku pored mene euklid ‚original ,i hteo sam da obnovim seme ali u žetvi je bio lošiji (rađeno sve isto jedio kod mene tanjirano sojište a kod njega orano kuk. 500kg po kj manje)pa sam ostavio svoje,mislim 8. godina.
P.S.Ne sejem puno 10-20 kj,i radim sam bukvalno :ppozdrav:

Ja i ne znam da li u opšte da sad idem bilo kakvo đubrivo, obzirom na cene, a i na toj parceli imam baš mnogo i P i K. Možda ću rasturiti 100 kg/ha uree da "potpomognem" razgradnju šarovine kad je zaorem. A onako mi kroz glavu prolazilo da idem sa 200 kg/ha 8:15:15 ili možda ono 8:24:16. Ne znam ni sam šta ću raditi.

Bacio vec 8 15 15 oko 140 kila po jutru i potanjirao.I de jos jedno tanjiranje i setva tamo oko desetog oktobra.
Isto uradjeno u suncokretistu i kuruzistu.

Nazad
Vrh