Pšenica 2021-2022

Jel probao neko da seje bez selektiranja samo zapraseno i selektovano i isto zapraseno, ima li neke razlike u prinosu?
Probao sam ja kao neki ogled, pojačao normu setve za 15%, prinos bio nekih 5% lošiji, ništa strašno. Veći problem bilo posejati, bilo očinaka jer je bila brkata pšenica a nismo baš specijalno kombajn podešavali pa par puta zagušilo lule u sejalici. Posejao i jednom kooperantu tako, on i zet su kao nešto mešali i to u sejalici, neki fungicid...Imao strašno glavnice, tek iz 7-8 puta su mu primili tu pšenicu...

Godinama nam dolazi ekipa iz Cantavira koji selektiraju, i ako cemo iskreno i u selektiranom ima poneki/dosta loma a najveca zrna isto izbace napolje.Tako da sve u svemu nisam bas nesto zadovoljan .Narucio sam mali ciklon za tretiranje sa kojim i mislim da punim iz prikolice u sejacicu direktno, tako da cu ove godine da probam ne selektirano ( tj cekam jedan vetrovit dan pa cu sa velikim ciklonom iz jedne u drugu prikolicu da prebacim da malo izvijem plevu i slamu sto ima).

Mora barem na neko sito za pesak ili tako nesto da se.propusti da otpadne slama i osije itd ,gusi sejalicu ide na zivce popizdis , pa naspemo seme u sejalicu pa mankogal i prut i mesaj tad pljuckam mankogal mesec dana posle setve ,a jednom smo mesali u mesalici dzaba maska ako tad nisam crko necu nikad , razlozi sto radim doradu je bezobrazna cena semenske i to sto pakuju sve i svasta ko da su selektovali na sito za pesak ,na uporednim testovima moja dorada rodi i tonu vise po hektaru a da nije drugara i njegovog doradnog centra kako je uradi alal mu vera uzimao bi semensku

Godinama sam sejao neselektovanu pšenicu. Sa prinosom nikakvih problema, koliko sa setvom. Prosevao kroz sito, vejao na vetru, mučio se, izlazio na svaka dva kruga da prekontrolišem da nije neka luka zagušila...
Pre 3 godine kupim selektor, i odradim sebi i drugarima.

Kupio sam selektor da lepo odradim semensku pšenicu iz kućne radinosti ali ga ne koristim jer me nervira da non stop čačkam sita jer se zapuše krupnim semenom koje uglavnom izbaci napolje pa zaprašivanje odradim pužnim/spiralnim transporterom direktno u prikolicu a kroz selektor pustim samo da mi respirator pokupi plevu, mada sejalica guta i papke od prasića koje su mačke zakopale. :ROFLMAO::ROFLMAO: Setvenu normu povećam za 10% i nikakvih problema.

Za seme ce ici nesto avenue i ostalo sve Basilio.
Prvi put smo ga sejali ove god i bio je super i delujem da je dosta otporan na bolesti
Kako ste vi zadovoljni sa Basiliom?

Ove jeseni posejacemo sigurno stoposto obradivih povrsina pod psenicom desetak hektara.solehio a ostalo anapurna i avenue pa kako bude sejacese na tanjirano.

Jesam imao sam ga ove godine pored LG Alcantare i KWS Farinelija bio je bolji od konkurencije.

Nazad
Vrh