Pšenica 2020-2021

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ubrzano zre kod nas u ataru. Bukvalno ujutru i uvece je uocljiva razlika.

Kod mene u kraju se vide pšenice koje nisu rađene drugim tretmanom u cvetanju. Zastavičar je već požuteo a po klasovima ima onog belila od fuzarijuma. Jesu bile dobre u startu te pšenice ali sad teško da će biti nekog dobrog prinosa. Sad kad bude krenulo ovo toplije vreme msl da će se raditi pre 01.07. Kod komšije i kod mene koji smo radili tretman je sasvim druga situacija. zastavičar je zelen i sad polako naliva zrno. Dobila je u ova dva deljenja skoro 30-35l kiše i biće joj sasvim dovoljno. Lepo da sazri pa da je uradimo suvu i izmerimo.

Isto i kod mene Sobred bio najlepši a sad najgori,zastavica usukana gde nije već bolesna ili osušena.
Solehio-Falado mešavina najbolja,zelena zastavica široka velik klas.
Balaton se još uvek drži nije loš.
Zvezdana srednje žalosno.
NS40S ni ne gledam ga samo me nervira.

Alcantara iz drugog dela atara 'Kačarevačko'.
5f5ea1d1ea4b6f5a496fc6c8263219c9.jpg
7d860e650432808ff58fa3b0e546b8b6.jpg
53394211f7e7ba89e0bda16429555060.jpg

Poslato sa SNE-LX1 pomoću Tapatoka

Meni je Basilio zanimljiva sorta, nezam je l neko sejao nju, deluje dosta tolerantna na bolesti, ima neku izuzetno tamno zelenu boju, nije mnogo visoka.Videcu kakav ce prinos biti, na onoj slici gore vidi se seme koje je preletelo od komsije kod mene i ono je pozutelo ali moja psenica nije.Inace radio sam tri tretmana, u cvetu sam malo pozurio jer tako je moglo ali svuda gde nema viroze List zatavicar je zdrav, 30-40ari sigurno imam stete od viroze da sam znao da posejem kasnije ali jebi ga.Samo da ostane ovako kao sad i nekako ce se izvuci prosek, nesmem da predvidjam prinos sada tako je najbolje jer je godina haoticna.

Isto i kod mene Sobred bio najlepši a sad najgori,zastavica usukana gde nije već bolesna ili osušena.
Solehio-Falado mešavina najbolja,zelena zastavica široka velik klas.
Balaton se još uvek drži nije loš.
Zvezdana srednje žalosno.
NS40S ni ne gledam ga samo me nervira.
Sto sta fali ns40s ?.
Kod nas ima psenica po ataru na slabijim zemljistima zute su kao pred zetvu skoro,sta tek tu ocekivati,ja imam jednu takvu parcelu,ako bude 4-4.5t/ha ima da se sutiram u **greška od srece.....

Bio malo u redovnom obilasku, ne pamtim da je nekada ovako ispucala zemlja u psenici, dobro se i drzi.neverovatno i opet kod mene ima problem sto se bolesti tice pored medje ali to je stalo srecom odavno obilazim ovaj Sobred da vidim dal ce da izdrzi da uzri a da se pre toga ne osusi ali ima ga jos evo kako izgleda druga polovina njive, gde je manje bolestan.

sothis

Precnik po 10cm sigurno sve se iskockala ova nasa smonica, kazu drzi vlagu, drzi moj ....

Ovo je izmedju mog brata i mene, moj Balaton nestao metar sirinski celom duzinom, na srecu ostao je dobar ovamo dalje jos je zdrav, kako je krenulo tako je i ostalo.Brat je sejao mesec dana kasnije ali evo sve uzutela pocelo je da je hvata sa jednog kraja i za 4 dana se prosirilo na celu njivu 2hektara.Postoji neki problem u klsu nema svuda zrna dovoljno ali je bila bas dobra psenica.

I meni ovako na jednoj parceli krenulo da se suši i nestaje popreko 4 jutra u širini od 20m. Šta ovo može biti nije mi jasno sem da je sušenje zbog deficita vlage u tom delu gde je malo jače zemljište. Ne mogu da poverujem da je bolest jer je baš ovo zaštićeno i nedavno kao ni jedno drugo što nisam radio. Ovu i još jednu parcelu sam radio više tretmana dok ostale koje su mnogo bolje radio samo jedan tretman

I meni ovako na jednoj parceli krenulo da se suši i nestaje popreko 4 jutra u širini od 20m. Šta ovo može biti nije mi jasno sem da je sušenje zbog deficita vlage u tom delu gde je malo jače zemljište. Ne mogu da poverujem da je bolest jer je baš ovo zaštićeno i nedavno kao ni jedno drugo što nisam radio. Ovu i još jednu parcelu sam radio više tretmana dok ostale koje su mnogo bolje radio samo jedan tretman
Jeste bolest sigurno, imam i ja jos na jednioj njivi rana setva ist bna trake po 50 metra po duzini to je virus patuljasti psenice,ili viroza. Ne postoji lek za to jer se infekcija javlja jos na jesen a prenose je cikade.Treba da se radi preventiva na jesen to je jedino resenje.mene ovo izludjuje psenica u tom delu je dobra ali na toj njivi pola najebala.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh