Pšenica 2018/2019

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
fendt515c nije da nisam zadovoljan sa Faladom nego mi se ne sviđaju neke njegove osobine.Jedna od njih je što je jako svilen i hoće dobro da polegne a veoma je rana sorta,stiže prvi pa ako se okiša eto problema.Imam ga ove godine na 90% površina pa ću videti šta kaže ali definitivno prelazim na KWS.

fendt515c nije da nisam zadovoljan sa Faladom nego mi se ne sviđaju neke njegove osobine.Jedna od njih je što je jako svilen i hoće dobro da polegne a veoma je rana sorta,stiže prvi pa ako se okiša eto problema.Imam ga ove godine na 90% površina pa ću videti šta kaže ali definitivno prelazim na KWS.

Hmm ja sam imao sofru zadnje 3 godine i izbacio sam iz segmenta kraljicu koja je najprodavanija sorta u rh. Sofruu je mana sto ima los protein al ima potencijala vamo do 10-11 tona ako se zbilja sve potrefi. Zadnje 3 godine nikad nijedna njiva niie dala ispod 9 tona. Al je i full ulog bio. Falado sam dobio igrom slucaja jer je sofruu sjemenski bio proklijo i nismo dobili trazene kolicine. Sofru je zbilja dobar protiv poljeganja a ako i polegne dosta se dobro kupi.
Falado je u pravilu otproniji na bolest strasno se dobro izbusao e sad poljeganje vidjet cu. Proteinom je bolji od sofrua a prinosom malo losiji tako barem kazu al ja ga nisam nikad imao naoko mi izgleda da ce poleci ako ne polegne onda bi ga zadrzao. E sad zastavica je nekako podjednaka sa sofruom al vidit ce.o kad ce doci vrsenje. Hvala na savjetu. Jesi radio regulatorom i kojim falado?

Cime mogu da prskam protiv prilepace u psenici. Imam dve parcele gde je ostala prilepaca. Moracu ponovo prskati, ali cime?

Kod nas je Ingenio završio karijeru.Prošle godine ni kod koga nije dao ništa posebno.Menjaj sortu.

Cudno, imam prvi put ove godine i mislim da je ingenio, nisu imali drugo kad sam uzimao (imam i sofru) , vizuelno je puuno bolji od sofrua. Gust i izgleda kao psenica u dobroj godini , dok je sofru kilav, prskan od korova rano i kako je nikakav gluha kopriva ga prerasla , takvo nesto nisam jos imao prilike da vidim, ali opet taj sofru bolje izgleda nego vecina na zadnje 2 strane koje je slikano. Moguce da imamo vise kise , inace nije dobio jos 2 dio KAN-a. Tek sam oprskao danas prvi puta zastita lista , sofru ima one karakteristicne crte kao da ga lema pase , ali leme nema a ovaj je ok. Ovaj sto mislim da je ingenio je dobrih 15-20cm visi od prednje gume od 533.

Cudno, imam prvi put ove godine i mislim da je ingenio, nisu imali drugo kad sam uzimao (imam i sofru) , vizuelno je puuno bolji od sofrua. Gust i izgleda kao psenica u dobroj godini , dok je sofru kilav, prskan od korova rano i kako je nikakav gluha kopriva ga prerasla , takvo nesto nisam jos imao prilike da vidim, ali opet taj sofru bolje izgleda nego vecina na zadnje 2 strane koje je slikano. Moguce da imamo vise kise , inace nije dobio jos 2 dio KAN-a. Tek sam oprskao danas prvi puta zastita lista , sofru ima one karakteristicne crte kao da ga lema pase , ali leme nema a ovaj je ok. Ovaj sto mislim da je ingenio je dobrih 15-20cm visi od prednje gume od 533.

To mu je sortna osobina prvo spic lista u obliku trokuta bude zut a kasnije kao da je list izgorio. Sofru na pretkulturi uljanoj repici dolazi do svog punog potencijala i zato ga volim.

Kod mene ce za koji dan da izbije klas. Kad bi htela ovih dana da padne dobra kisa da ima da naliva zrno. Klas je bas zadebljao u stabljici. Cim dozvoli vreme sledi prskanje klasa s nekim fungicidom ( razm da li s Amistarom ili Prosaro) uz insekticid i verovatno 10kg istopljene uree po ha. Zvezdana inace nije visoka a ove god je malo manja od normalne god. Za sad nije to lose a videcemo na kraju sta ce biti

Sofry je u proleće najružnija pšenica u ataru a kako se približava žetva izgled joj je sve bolji i bolji. Ako bude padavina kako se najavljuju za Maj mesec stanje će se popraviti a moja procena da će se prinos kretati između 4t i 5t po ha.

fendt515c rađen je regulatorom Modus.Bio je povaljan bukvalno i jako teško je bilo za košenje.Možda su glavni razlog kiša i vetar koji su ga bukvalno iščupali iz korena.Nisam jedini kod koga je tako bilo.

fendt515c rađen je regulatorom Modus.Bio je povaljan bukvalno i jako teško je bilo za košenje.Možda su glavni razlog kiša i vetar koji su ga bukvalno iščupali iz korena.Nisam jedini kod koga je tako bilo.

Hvala sto si ovo podijelio, imali smo i mi kisa lane al sofru nije problematican a vidit cemo ako je tako rizican necu ga stavljati i dobro.

Prva slika NS40, druha Solehio. Zbog cega se ovako uvio zastavicar na solehiu?
d96530c894aad5f3c82f1d165aa96e50.jpg
683e9a8d6401a916f783a4cc8f6069d3.jpg
e87bb49edb8ec48a8fd8c402140a539d.jpg

Послато са Redmi 6A уз помоћ Тапатока

Takva je bila i pre upotrebe herbicida i fungicida samo što kod mene nije uvrnuto lišće već nekako špicasto.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh