Pšenica 2017/2018

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Danas poslepodne se otopio sneg, ostalo nesto malo sto je zaklonjeno i slicno. Vec za 2-3 dana ce krenuti i zutilo itd ce proci.

Ja imam bas smedju psenicu na par mjesta, hoce se to na prinos odraziti? Sutra bi mozda uslikao. Kaze mi kolega da ako je klas izmrzo onda sa.o plug u zemlju, dok drui kolega kaze da u ovom terminu ne moze jos klas biti formiran unutar psenice. Ima tko iskustva?

Ja imam bas smedju psenicu na par mjesta, hoce se to na prinos odraziti? Sutra bi mozda uslikao. Kaze mi kolega da ako je klas izmrzo onda sa.o plug u zemlju, dok drui kolega kaze da u ovom terminu ne moze jos klas biti formiran unutar psenice. Ima tko iskustva?
Kazi kolegi da lupa kao otvoren prozor.

Послато са Coolpad R108 уз помоћ Тапатока

Plitko si orao,ili samo tanjirao? :haha:

I ovde su gotovo sva zita dobila tu neku bronzanu nijansu. Prosto ne verujem da je od hemije jer nisu svi isto prskali. Jedna psenica je sejana na jagodnjak i ona je jesenas bila odlicna zelena, a sad i ona ima tu boju. Mislim da je ono toplo hladno vreme u januaru napravilo taj problem. Velike razlike noc-dan, pa onda naisli mrazevi, pa sneg i -20.

Juce obilazili psenice, sve imaju manje vise antocijan boju po vrhovima. Smeta im ovo veliko kolebanje temperature. Ali sve je uredu, odlicno se izbokorile.

Nada poslednja umire.

Ajde jedno misljenje da li raditi prvu zastitu zanatrom ili priaxorom?:ppozdrav:

- - - - - - - - - -

I jos jedno,ako se na primer radi falkon kao prva,a duet ultra kao druga zastita klasa,sta mislite da se ovo ubaci izmedju kao neka jeftinija varijanta?
http://www.fitofarmacija.rs/proizvodi/fungicidi/galofungin_t.html

nema ti smisla ići prvu zaštitu sa zantarom ilii priaxorom jer je em skuplja em nije potrebna jer su to fungicidi koji su namjenjeni za zastavicu. idi prvu zaštitu opus teamom ako je malko skuplji od falcona jer testovi pokazuju da opus bolje odradi od falcona, ako si falcon namjenio i to je dosta dobar fungicid. vamo u rh je opus team isti ako ne i jeftiniji od dueta pa ću s njim raditi, a odradi bolje od dueta.
2. zaštita neka bude u fazi zastavice, ako već ne radiš 3 zaštite bolje izbaci zaštitu u klasu a odradi zaštitu zastavice, osim ako baš imaš strašnu navalu fuzarioze. al ove godine moglo bi ladno ići 3 zaštite kao standard.
uglavnom 1. zaštita falcon/opus team (ako baš inzistiraš idi duetom), 2. u zastavici priaxor/zantara, a 3. ako se odlučiš u klasu.

- - - - - - - - - -

Danas od Tovariseva do Novog Sada sva zita isto izgledaju. Zuti vrhovi i samo se presijava na suncu.

stručnjaci kažu da to neće utjecati na prinos, bitno da nije centralni dio biljke dobio po tamburi (vamo su samo vrhovi takvi). e sad možda zbilja bude tako, jer lane su nam žita nakon što smo ih oprskali korovom i regulatorom rasta dobila po tamburi kad su 3 noći minus bile. isto su rekli na prinos neće utjecati a ja rekao da da kako da ne. a evo nacurilo ko nikad.

Dobio sam cenu kompleta Falcon+Secator za 2ha=7,450din a za 20ha=67950. Kako vam se cine cene?

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

Taj za 20 ha fali još falcona da se doda...

Послато са GT-I9195 уз помоћ Тапатока

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh