Pšenica 2017/2018

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Zaboravio pre snega jednoj musterili da odradim razbacivanje veštaka.Jutros bio da uradim.Jako lepi uslovi za rad.Kajem se što sam svoje po onom vetru radio.

Kolege imam 3h psenice na novoj aredi koju sam uzeo prve god u zakup.6 godina je bio parlog i sve je zaorano na 15cm.Bilo je svakakvih trava.Posejao sam 17.10...sve je niklo idealno ali je vec u decembru pocela da zuti.Po konstataciji strucnjaka je "zuta patuljavost".Bacio sam u jesen 250 kg/h mapa i 9.02 sam bacio 150 kg/h urea.Nakon bacanja uree listovi su poceli da prelaze iz zute u crvenu boju.Da li se oporavlja ili joj nema pomoci?
Drugo pitanje...kada mogu da koristim prvi tretman fungicidom...da li temperatura mora da predje 12 C ili nije neophodno?

Ako su parcele u kondociji i ako je psenica dobila odredjenu kolicinu azota u jesen,ne vidim razlog zasto ne iskoristiti sad ovo vreme da prihranu ureom....

Bas zbg tog vremena.Jer citam razlicite komentare u vezi prihrane ureom.Ne valja zbog snega,zbog sledeceg otopljavanja postojeceg snega,kisa koje najavljuju sledece nedelje itd.Pa za to razmisljam ali i trazim savet od vas iskusnijih.

Vegetacija jos nije krenula tako da nije jos uvek kasno,po meni ispiranje nije problem,veci ne problem za koliko dana je azot iz uree dostupan biljci.Ja bih licno iso sad samo ureom da nisam prihranio,koga je strah preporucujem 1/4kan,a 3/4urea cisto ako je biljka gladna da dok azot iz uree postane dostupan,biljka koristi azot iz kana...

Bas zbg tog vremena.Jer citam razlicite komentare u vezi prihrane ureom.Ne valja zbog snega,zbog sledeceg otopljavanja postojeceg snega,kisa koje najavljuju sledece nedelje itd.Pa za to razmisljam ali i trazim savet od vas iskusnijih.

Nije ti jos kasno za ureu, mozes i sad da prihranis dok ima jos snijega da ne gazis po blatu , a mozes i kad se vrijeme popravi , ako nisi bacio u jesen 3x15 onda je od vece koristi da dodas i malo KAN-a jer ce njega poceti prije koristiti od urea, prevelika kolicina dusika bacena jako rano u proljece ima za posledicu da ce ti poleci psenica , zato se dusik baca na vise puta. Skini sa neta uputstva za gnojenje pa procitaj.
http://www.savjetodavna.hr/adminmax/publikacije/AgrotehnikaPsenice1532017.pdf
Ja sam prosle godine prihranjivao samo KAN-om i imao sam 5t/kj prinos , ureu nije ni vidjela jer sam kasno poceo tek druga polovina marta , ali prije sam radio sa ureom i kan-om.

Nije ti jos kasno za ureu, mozes i sad da prihranis dok ima jos snijega da ne gazis po blatu , a mozes i kad se vrijeme popravi , ako nisi bacio u jesen 3x15 onda je od vece koristi da dodas i malo KAN-a jer ce njega poceti prije koristiti od urea, prevelika kolicina dusika bacena jako rano u proljece ima za posledicu da ce ti poleci psenica , zato se dusik baca na vise puta. Skini sa neta uputstva za gnojenje pa procitaj.
http://www.savjetodavna.hr/adminmax/publikacije/AgrotehnikaPsenice1532017.pdf
Ja sam prosle godine prihranjivao samo KAN-om i imao sam 5t/kj prinos , ureu nije ni vidjela jer sam kasno poceo tek druga polovina marta , ali prije sam radio sa ureom i kan-om.
Kojom kolicinom KAN si isao?

Послато са SM-G800F уз помоћ Тапатока

Ja upravo razmišljam da moju Ureu koju neću moći razbaciti bar do nedelje,a to je već 11.03. ipak zamenim za An kao prva prihrana, a za drugu već spremio An,sve po 200 kg/ha.To bi bilo 400 kg An plus jesenas malo MAP i 6:24:12.Biće sigurno preko 150 kg azota po ha.

Mi upravo stigli kući i uhvatili zadnji voz... To je to što se tiče prve prehrane.
Mišljenja sam da naredne 2 nedelje se neće sigurno moći ući u njive...

Послато са GT-I9195 уз помоћ Тапатока

Mi upravo stigli kući i uhvatili zadnji voz... To je to što se tiče prve prehrane.
Mišljenja sam da naredne 2 nedelje se neće sigurno moći ući u njive...

Jel moze sad nocu da se baca, msm jel se vidi gde je sklad od snega?

Jel moze sad nocu da se baca, msm jel se vidi gde je sklad od snega?
Ako je komšija uzorao onda se vidi, a ako je i kod komšije žito onda ne baš tako... Ali srećom navigacija pamti granice parcele pa teramo di ona kaže... Ali opet uz koliko toliku vizuelnu konformaciju...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh