Aca97
Član
Ja cu tamo posle 15-stog, nekako mi jos rano. Vidim i kod mene juce bacali neki, otpustilo bilo, sve cupali psenicu
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Ako kažu da ove pšenice koje su posejane van optimalnog roka (konkretno moja 1.nov.) treba prihraniti u drugoj polovini marta da li njih prihraniti jednom ili u dva puta?
Nije samo ti, niko to vise ne moze otvoriti. Sto rece kolega IMT, otislo dodjavola.zasto ne mogu da vidim ove slike http://prntscr.com/e3btce
A koliko je potrebno čistog azota za prinos od 7-8t/ha? Negde ovde se pročitao komentar da je potrebno između 20 i 25 kg za 1 tonu prinosa. Što znači da je za 8 tona potrebno između 160 i 200 kg N. U 400 kg uree ima 184 kg azota. Po meni je to mnogo. Ja sam prošle godine radio N-min metodu i rekli mi da ima 29 N. Da sam ih ispoštovao mislim da bi sve poleglo u "dasku" kako kažu. Ipak sam bacio oko 65 kg N (jedno bacanje) i imao prinos od 6,2 t/ha. Po meni je trebalo ići sa još oko 30-35 kg N i bio bi prinos sigurno preko 7t. Ne radim ove godine N-min pa ću odlučiti koliko ću ići (sigurno ne ispod 100 kg N) jer sam prilikom setve išao sa 100 kg/ha uree.Da li raditi u jednom ili dva puta ili pak tri puta zavisi isklučivo od potrebne količine azota, tj. ono što analiza kaže,ako je potrebno do 60kg čistog azota po ha,onda od jednom sve prihraniti,ako je potrebno od 60 do 120 kg, onda dva puta prihraniti,ako je potrebno više od 120 kg onda tri puta.Takve su preporuke.Ovo se odnosi i na pšenice posejane u optimalno roku i van njega.