Pšenica 2016-2017

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ako smem da primetim da kembridz takodje lepo pomaze da se seme zatrpa, posebno gde nije zatrpano zbog krupnog busenja. Razbije ga lepo, i onda tako okrunjena zemlja fino pokrije seme. Isto tako se i zrnca psenice koja ostanu nezatrpana, a valjak ih ,,utisne'' u strukturu zemljista, hvataju za zemlju i klijaju, naravno ako ih ne pokljucaju vrane i fazani. :D

Par stvari:
1 drljaca radi na principu sita i ako je losa priprema drljaca "proseje" tako da zrno sitnije od buse dodje u zemlju,padanjem kise busa se razlaze i seme klija i nice.
2 u tragu traktora gde masina ne useje kembridz nista ne pomaze u sakrivanju semena,tu je drljaca nezamenjljiva.
3 Ako je moguce koristiti prvo drljacu,pa zatim kembridz to bi bilo najbolje,jer iza drljace ostaju buse,dok ih kembridz dosta usitni i sabije zemlju. Ono sto sam jos primetio jeste da kembridz u suvom zemljistu kad se vuce nekih 15-ak km na sad uspeva i da pokriva seme jer rastrese zemlju,ali ne sabija,ako je vlaznije tad ne rastrese i ne prekrije seme,ali zato lepo sabije setveni sloj.

Sve ima svoje.Ako je priprema loša pa uz to i zapekne toliko da traktor odskače prilikom setve i razbija kamen u bubregu tu drljača nema šta da traži.Retke su godine sa idealnim uslovima za jesenju setvu.Sada pogotovo kada kiša non stop pada.Biće veselo.

Pocela da nice.
2qujdx3.jpg
2418oyb.jpg

Mirko nema nista bez dobrog ridjana i jos boljeg prikljucka.
Poucen proslogodisnjim iskustvom,a i pretproslogodisnjim platio sam tanjiranje velikom tanjiracom,jer se okisa i nije moguce ovim malim masinama uraditi kvalitetnu predsetvenu pripremu.

Ja dok sam sejao sa imt sejalicom imao sam lancaru od armature desetke,posle nje nije moglo ni jedno zrno da se nadje.

Ja sam u subotu posejao jedan hektar Simonidu,hteo sam da posejem Nikol ali covek koji je imao ove godine Nikol mi savetovao da ne uzmem,posto kod njega je bilo mnogo sitno i ruzno zrno,i kad je prosao kroz selektor od 2 dzaka jedan je bio otpad.Jedva sam posejao,bilo je plitko oranje,jednom sam presao drljacom,tanjiracom,sejao rasturacem,i jos jednom tanjiracom,i hteo sam da ga podrljam jos jednom i da povaljam ali uvatila me kisa.Tako sam uvek sejao do prosle godine dok nisam kupio sejalicu.A komsije rade drugacije,oni direktno na oranicu seju rastiracem i posle toga dva puta udare sa drljacom i zavrse posao ali to mogu samo gde je bila psenica.I mogu vam reci da lepo pokriju seme :osmeh:.

Par stvari:
1 drljaca radi na principu sita i ako je losa priprema drljaca "proseje" tako da zrno sitnije od buse dodje u zemlju,padanjem kise busa se razlaze i seme klija i nice.
2 u tragu traktora gde masina ne useje kembridz nista ne pomaze u sakrivanju semena,tu je drljaca nezamenjljiva.
3 Ako je moguce koristiti prvo drljacu,pa zatim kembridz to bi bilo najbolje,jer iza drljace ostaju buse,dok ih kembridz dosta usitni i sabije zemlju. Ono sto sam jos primetio jeste da kembridz u suvom zemljistu kad se vuce nekih 15-ak km na sad uspeva i da pokriva seme jer rastrese zemlju,ali ne sabija,ako je vlaznije tad ne rastrese i ne prekrije seme,ali zato lepo sabije setveni sloj.
U pravu si..Godina sam radio sa drljacom od ove godine sam uzeo amazonku sa branom pozadi i mogu reci da je drljaca nezamenjiva ali ipak sam prestao da je koristim zbog ustede...

Sve je to stvar kalkulacije,nekom je ekonomicnije da kupi drugu sejalicu,a nekom da sa postojecom zadrlja.
Valjak na stranu,jer je potreban vecini sejalica,izuzetak su Olt Sigma i slicne.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh