mcbaycow
Član
Kad se pokazalo najbolje prskanje protiv fuzarijuma, kad isklasa, ili kad je u cvetu?
Ja sam prakatikovao kad je u cvetu preko 70%.
Kasnio si, cim isklasa i krenu uvratine da cvetaju to je idealno vreme, ili do 20% cvetanja.
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Kad se pokazalo najbolje prskanje protiv fuzarijuma, kad isklasa, ili kad je u cvetu?
Ja sam prakatikovao kad je u cvetu preko 70%.
Kasnio si, cim isklasa i krenu uvratine da cvetaju to je idealno vreme, ili do 20% cvetanja.
Podmazi mu lanac pojesce ga rdja i prasina!Solehio, slika je od pre dva-tri dana:
100 ljudi, 100 ćudi... Dok god je u cvetanju valja prskati od fuzarijuma...
U pravu si, ali kako cvetanje prevali 70% tako se i zatvaraju cvetovi. Odnosno zrno se vise ne moze zastiti od fuzarioze, jer se buduce zrno zatvorilo u klasu.
Zato sam i napisao da je najbolje pocetak cvetanja.
Evo i potvrde PISa.
U periodu cvetanja pšenice, u vlažnim uslovima, može doći do infekcije klasa gljivom koja prouzrokuje fuzariozu klasa, odnosno šturost klasa (Fusarium graminearum). Ovo je jedno od najdestruktivnijih oboljenja strnih žita. Bolest dovodi do smanjenja prinosa i kvaliteta zrna. Poseban značaj ove gljive je u njenoj sposobnosti da na obolelim zrnima sintetiše mikotoksine koji su veoma štetni po zdravlje ljudi i životinja. U cilju sprečavanja infekcija i sinteze mikotoksina mere zaštite treba sprovesti na samom početku cvetanja, kada 5% klasova izbaci prašnike nekim od sledećih fungicida: Prosaro 250-EC (tebukonazol + propikonazol) 0,75-1 l/ha Zamir 400 EW (prohloraz+tebukonazol) 0,75-1 l/ha Bumper P (prohloraz + propikonazol) 0,75 – 1 l/ha Cello (tebukonazol + protiokonazol + spiroksamin) 1,25 l/ha Osiris (epoksikonazol + metkonazol) 1,5 – 2,5 l/ha Antre plus (tebukonazol+tiofanat-metil) 1,5 l/ha Duett ultra(tiofant metil + epoksikonazol) 0,4-0,6 l/ha
Slažem se ja druže, ali taj PIS govori uopšeteno, svaki preparat radi na drugačijoj osnovi. Ja lično koristim Prosaro, i ima kad sam prskao na poćetku cvetanja, tih 5%, a bilo je kad i tretmana kada je i svaki klas bio potpuno ispunjen cvetom, i nikad misam primetio zrna koja su zaražena fuzarijumom..
A one što sam primetio kod Prosara, je da ta pšenica tretirana njim ima bolji hektolitar od one koja nije tretirana sa njim....