Pšenica 2014-2015

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To oko vage je davno proslo i tu sad niko ne krade. Sad se krade na vlagi i primesama, rastur itd.

Napisi i koliko si imao njiva gde ti je davila voda i koliko si imao psenica na 5 i 6 klasi zemlje.Cisto da ljudi znaju sta je razlog slabijem prinosu.

Voda je možda jedno 15% zeznula gde je bilo samo slame nije imao snage ni prazan klas na napravi, 40% je bilo na boljim njivama do 3.klase a sve ostalo lošije i poneki sa flekama slatine ima gde je veličina i par ari gde ni trava ne raste. Imali smo i mi rod od blizu 4t ali je prosek lošiji. Sve je prskano i protiv trave i protiv bolesti i neke parcele čak i u cvetanju.

Kombajniralo se po Sremu i juce a danas u nasoj cuki.I znate sta vam mogu reci,posle ovog provoda na kombajnu mogu reci da je kod vas u Vojvodini jutro relativna stvar,moze biti 57,5 ari a i nemora.Posto sam terao burazerovu 142-ku i radilo se usluzno svi imaju njive jutro,jutro ipo,dva jutra......njiva do njive,kocka,ma iste u metar vidi se iz aviona da ne kazem iz vasione,kod jednog dva jutra njiva,kod drugog tri jutra,tu uopste nepostoji mera u 10 ari,ma to se frljaju s merama ma to je strasno,a najzanimljivije je bilo kod nekog cice kog ja pitam koliko imas a on kaze dva i po jutra,pa dobro,kad smo zavrsili on imao oko 6 tona(+-) i ja mu kazem nije lose kako zna da bude,a on ce"ta sta da se radi,imao sam 6 tona na hektar"pa nije hektar brate mili,to je skoro hektar ipo a on kaze da je to sve isto za njega.Vecina laze za meru pa to je strasno.

E da ja se zapricao,prinosi su sareni,zita su retka,lose bokorenje,tu je sve to od 3 do 5-5,5 tona po hektaru,vecina su losa zita,vidim bilo je i poneka lepa komsijska psenica ali jako retko je to videti.Mnogi su se zeznuli sa racunicom pa su sa njiva vracali visak prazne prikolice.Jedan je cak dosao sa dve zmajevke na oko hektar i malo jace,dva jutra,ja reko ovaj pukotina,nije cestito napunio ni jednu prikolicu,posle pitam jednog tu sto je bio sto je ovaj dosao s dve prikolice,kaze da ga vidi selo kako vuce dve zmajevke psenice sa dva jutra,svi misle pune su a on ima o cemu da lezeeeee:haha:

Poslednja izmena od urednika:
Citam i hvata me muka kod nas se prinos krece 2-3 tone po hektaru i mozda jedno 5% povrsina prebaci tih 3 tona.Ja sam na proseku i sredini negde oko 2.5 T/H jedino jecam vadio stvari sa 60 ari navrseno 2200 Kg.

A ti da preispitas mozak,ako si ti rekorder nemogu bas svi biti.Evo i NA se zali na prinos,sta treba da de se preispituje,negde opalilo,negde nije.
Ti kad bi dosao da radis zemlju kod mene mislim da bi se obesio posle dva kruga oranja,dalje od toga nebi isao:haha:
Nemoj biti siguran,uporan sam ja
Što bi rekli,nikad ne jebe ni lep ni pametan nego uporan :cvetic:

Nemam ja veze sa rekorderima,bilo je ove godine prinosa i preko 11t/ha
Jedina stvar sa takvim prinosima jeste,da se tu gubi rentabilnost,jer to mnogo košta

Nemoj biti siguran,uporan sam ja
Što bi rekli,nikad ne jebe ni lep ni pametan nego uporan :cvetic:
Uh sto imam jednu parcelu za tebe,kao stvorena,jako lep pejzaz,kao na jajetu,na jednu stranu ores s dve brazde a na drugu s pola prve brazde,plug nesmes da dizes iz zemlje u protivnom svasta moze da se dogodi:osmeh:Tu rodi psenica pa zakucava 2 tone po hektaru(u boljim godinama).

Zetva privedena kraju, prinos se krece od 2.5 do 4.5 t/ha, hl 79-83,vlaga 11-14...

ohis9j.jpg

154hahd.jpg

Kazem ja da si ti tajfun jbte pa kod nas svi zavrsili zetvu pre tri dana cak i kostic i djoka,a ti jos kosis masala!:osmeh:

Danas zavrsena zetva i kod mene,sa 1,7ha skinuto oko 6t,sejana semenska ns Gora,i Pobeda treca reprodukcija,bacile su identicno prinos,ali razlika je bila u tome sto je Gora bila dosta retka ali je imala dugacak klas,a Pobeda malo gusca ali mali klas,razlozi ovako loseg prinosa su vise ljudski faktor nego prirodni :D

Dakle ovako njiiva uzeta u zakup kasno,predhodnik je 5god sejao psenicu samo na tanjirano bez grama djubreta,jedva se pooralo(u pojedinim delovima je lezala i voda),baceno je 200kg 6-12-24 ,tanjirano,sejano sredinom novembra,da drljaceno,....Seme baceno ciklonom,od grudvi slabo niklo,bilo je razmisljanja da se razore,ali ipak nije,u prolece dobilo jos 150kg uree i oprskano sekatorom,malo ga davila i voda....

Sve u svemu za prvu godinu zakupa i u kakvim je uslovima radjeno,a i koliko je ulozeno nije za kukati,sad ide prskanje totalom,zaoravanje map-a,pa ce mo videsti sta sejati u prolece,kukuruz ili soju :osmeh::ppozdrav:

Svaka vama cast,gledam mnogi seju psenicu na psenicu i imaju neki prinos.Na mojim njivama sejanje psenice na psenicu je ravno samoubistvu,obicno tu nema sta da se ovrse na leto,uskolisna trava sve pojede.
Ja dok sam ziv vise tu gresku necu napraviti,iskljucivo plodored u protivnom neka njive stoje,necu ni da ih radim.

Ja sam najveći prinos ove godine imao baš na predusevu-pšenica,od 7,5 tona po hektaru.Strnika je orana u julu prošle godine,ujesen bačeno pred tanjiranje 250 kilograma po hektaru Ruske 3x16,sejano 180 kilograma po hektaru originalnog semena-ingenio,prihranjeno u proleće sa 250 kilorama po hektaru ureje i prskano sa metmarkom i presingom.I kod nas je imalo loših prinosa od 2,5-3 tone po hektaru,ali uglavnom kod domaćina koji su slabo uložili i nisu obradili kako treba i na vreme.Ove godine sam imao prosečan prinos više od 6 tone po hektaru a nije baš da su mi sve njive u ravnici,imam njiva i na brdima.Ove godine presudno za dobar prinos je bilo đubrene,vreme setve i dobra priprema zemljišta,dok prošle je naj bitnija bila zaštita fungicidima i izbor sorte.

E pa evo i mene, konačno stigao malo za komp da sednem... Radilo se bogami punom parom, juče završena žetva, danas dovezli slamu i sad može da pada... :kisa: Što se tiče mojih prinosa i iskustava stvar je sledeća:Simonida 35,5 m/kj, NS40S 42,5 m/kj i Ingenio 40 m/kj. Setva je bila kasna (6-7.11) što je i bio nejveći razlog za malo manji prinos. Agrotehnika svuda ista- predusev soja, 150 kg 16-ice po jutru, dva puta tanjirano, oko 150 kg semena po jutru (IMT sejalica + brana), Ingenio je pređen sa kembridž valjkom, loše bokorenje, početkom marta 150 kg AN-a po jutru, dve zaštite od bolesti, i to bi od prilike bilo to... Sve u svemu nisam ne zadovoljan, celokupan prosek kod mene je 4 t/kj. :ppozdrav: Inače ove godine sam vršio žita od 1800 do 5700 kg/kj, a čuo sam da je bilo ko je imao i 400 kg/kj a bilo je i preko 6 t/kj...
Neka napiše kolega mixer87kac,na kakvim njivama mi je bila pšenica i kakva je bila :ppozdrav:

Ne moram ja ništa da pišem, sve si ti napisao i koja je klasa zemlje i prinos. Ja mogu samo da posvedočim za tačnost informacije... :ppozdrav:

I na kraju evo kako je to bilo kod mene...

Kumov Ingenio 5 t/kj
A bilo je i ovakvog posla...

Kolegin zmajcek je juce posustao pred ciljem...Za zadnja 2,5kj je morala doci pomoc...

anknle.jpg

Evo je jednog malo p'janog snimka zadnjeg dana...

[video]https://youtu.be/n5_dw3YcIEI[/video]

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh