Pšenica 2013/2014

Da mogu počeo bih 100%.Moram još jednom preći tanjiračom tako da čekam da dobro prosuši zemlja.

Kod mene u selu je posejano da ne kazem 30% Psenice 20-25 Septembra... Neverovatno,a jecam dosta pre toga sad je uveliko zelen... Ja ne planiram da pocnem dok dobro ne prosusi imam jos za tanjiranje... Nisam sve spremio...

Ja sam zavrsio sa kukuruzom imam jos nesto manje od hektara svoje i jedan hektar usluzno ali ima vremena,parcele koje planiram za psenicu su vecinom jednom istanjiranje a neke i spremene za setvu... Ali nisam bas toliko pozurio kao neki da sejem 20-tog Septembra... Sto je rano rano je....

i posle se cude sto mrzne i sto pocnu da se javljaju razne bolesti kako je krenulo i avgustu ce da seju ,kad ona iznikne do snega deseak centimetara pa kad je staba sneg u patos koliko njoj treba vremena da se oporavi u prolece i koloko je smanjen prinos :sta:

Baš bih voleo da vidim taj ječam koji je uveliko zazelenio. Mora da je posejan sredinom septembra... Ne znam čemu ta žurba. Zna se lepo koji su optimalni rokovi za setvu.
Meni uvek ostane poneka parcela za setvu oko 1. novembra i prinos bude odličan, iako je kasnije posejana.
Mislim da je najbolje sejati pšenicu oko 15. oktobra.

Kod nas su se najbolje pokazale pšenice iz prvih rokova setve, tj. one koje su sejane do 10. Oktobra. Manje semena ide, lepše nikne, ima bolje bokorenje, malo pati posle zime, ali to brzo preboli. Pošto pšenicu ove godine sejem na sojišta, nadam se da ću ove godine i ja posejati do tog roka, a najavljuju lepo vreme. Inače, cena semenske pšenice na mestu gde ugovaram je 29 RSD/kg, za domaće sorte. Da li neko zna možda pošto je Balaton? Uzeo bih jedan džak, da posejem za seme.

Kod mene ima dosta tih koji su zavrsili setvupsenice.. :haha: I to jos 22 Septemra.. A ima koji su jos pre toga sejali Jecam i to dosta pre... Kako je krenulo sa vremenom izgleda da ja necu da zavrsim setvu pre Novembra... :sta:

Nazad
Vrh