Pšenica 2013/2014

Ma tu je kraj njive i velika vrba,a krila siroka.Pa paz' ovamo,pa paz' onamo i omaklo se.

Danas malo obilazio njive Psenica nije losa za sad... Prskao sam je sa Sekatorom,Tiltom,insekticid i folijarna prihrana... Za sad mi izgleda dobro sta vi mislite????

Od ovih njiva sam se najvise plasio ali izgleda da je ispalo dobro... :osmeh:

042514155232.jpg

Kiraj po meni je možda i kasno za list, koliko vidim bolesti već ima na listu (zadnja slika) lečiti pšenicu je teško kad oboli (daj bože da grešim), preventiva je zakon kod pšenice, veliku grešku sam napravio što nisam radio u tri tretmana zaštitu, zaj...na godina za pšenicu do kraja, ja sam odradio drugi tretman 23.4. i jes da je malo rano za klas pošto je izklasala možda 70% ali bolest se širi kao požar tako da nisam smeo da čekam više pošto džaba mi klas bez zelene lisne mase (bar zastavičar i drugi list odozgo da ostane zdrav), dali sam uradio dobro vreme će pokazati.
Izgleda da je hvata neka bolest.Negde je Kiš rekao da pšenica deluje "naježeno",ova je bila takva pre par dana.Ako ne bude padavina ,radićemo zaštitu u nedelju -ponedeljak.

Predvece iz obilaska stanje sa terena prva dva vlata su apac 3 vlat simonida ,za koji dan duet ultra i fastac prskanje .
fotografija0691.jpg

Sutra popodne mozda krenem zastitu po drugi put,Duett+Retengo+Fastak,pa nastavljam u nedelju,malo ranije al jbg izgleda opet neka kisa od nedelje.

Vidim da vecina Forumasa prska ili je prskala uglavnom sa duet ultra, kakvo vam je misljenje o Bayerovim preparatima Cello i Prosaro 250 EC? da li je bolje ici sa njima ili je Duet ultra pravi izbor? inace prvi tretman smo uradili sa Falconom, ali na nekim njivama opet se javila rdja.

Kaže mi jedan drugar da su kod njega u ataru obolele trnjine dok je pšenica odlična.Spasile ih trnjine.Dobar je i Prosaro za drugi tretman.Sada je kasno za tretman od lisne rđe i septorije jer pšenica polako počinje da cveta.

Pa neka "emuluzija" Basf-ova za kuruze,fungicid za gusenje spora i protiv stresa biljke,ide ga 300mil/h,malo da mu dam mrce,posle cu probati jednu parcelu kad bude u mleku sa Operom,normalno izvodim racunicu da vidi di sam.

P.S. I to je to :haha:

Vidim da vecina Forumasa prska ili je prskala uglavnom sa duet ultra, kakvo vam je misljenje o Bayerovim preparatima Cello i Prosaro 250 EC? da li je bolje ici sa njima ili je Duet ultra pravi izbor? inace prvi tretman smo uradili sa Falconom, ali na nekim njivama opet se javila rdja.

Prosaro svi hvale da je dobar za drugo prskanje (protiv fusariuma). Cello bi trebalo da je još bolji jer pored tebukonazola i protiokonazola koji se nalaze u Prosaru, ima i treću komponentu, spiroksamin.

jel mi onda kasno da idem za rdju? lisce nije pozutelo, ali na nekom ima malo bolesti sa donje strane lista, pa sam mislio da zaustavim dalji razvoj, pa da idem jos jednom za fuzarijum, mada i sad ima fuzarijuma posto mi je vlatalo, a da cekam da cveta bojim se da ce lisce se vise razboleti.

Nikola , sve su to moćni preparati , ali teško je izvući računicu stim. Što se tiče pšenicu sa današnjim danom, ona je već 90 % definisana što se tiče prinosa , sad dal tih 60ak eura po hektaru povećanja prinosa može opravdati tako skupa hemija , pitanje je ?

Kako možete reći da je već definisan prinos?Rđa za tri dana ožuti njivu skroz.Prinos gde na zastavičaru nema 30% zelene mase je po stručnjacima osuđen u startu i do 60% manji prinos.Radite zaštitu lista zastavičara i onog ispod njega jer oni su ti koji stvaraju prinos.Džaba zaštitiš klas kad ga ne bude imalo šta puniti.

Duva jak vetar ,ne može se prskati pa sam obišao i ostale pšenice . Čekam da mi stigne Exscorta plus(zamena za duet ultra)pa bi sutra prskali Simonide iz prvih rokova setve.Uglavnom su dobre ,sem jedne njive koja je cela slabija.Sorta je Balaton sejana 23 . X.

U jednoj simonidi imamo kontrolu ,pošto nismo imali dovoljno vode ,kad smo radili prvu zaštitu.
Tretirano

Ne tretirano.Visina je ista ,jedino su listovi bolesni.

Nazad
Vrh