Pšenica 2013/2014

Kog Slavka?Vreterinara?

Bice kukulele sto nisam dao pare za zastitu kad udje kombajn,a kad se vidi tek cena,ijaoooo.

prvi put tretiram zito fungicidom i odlucio sam se da tretman izvrsim Amisterom. E sad zanima me kad je najbolje vreme za tretman i da li mogu neki insekcitid da dodam da se zastitim od leme.

Ako se prska protiv Fusarium-a onda se mora sačekati početak cvetanja, odnosno kad se pojave prašnici ("cvetići" žute boje) na sredini klasa. Ne sme se čekati da prašnici pobele jer je tada oplodnja završena i tada je kasno za tretman.

WheatFlowering3June09_Lancaster.jpg

Pozdrav Drugari

Evo ove godine zasejo sam malo zita na jednoj basti,Inace ovo je prvi put da radim zito.Pa me interesuje sa cime bi bilo najbolje da ga prihranim,sejan je 2 novembra sorta je NS 40 od djubreta nista nije bacano pa sta mi savetujete da bacim?I interesuje me dali je vreme da ga prskam necim?

2014-04-25150355_zps544aa554.jpg

2014-04-25150328_zpsf958c54a.jpg

Evo i moje psenice, do koje sam mogao da dodjem juce posto je blato neverovatno pa nisam hteo bas da se prljam :osmeh: ...u pitanju je Apac, prskan Duetom i insekticidom...drzi se solidno...na krajevima je klasala, doj e u sredini daleko od klasanja...ne znam zasto je to tako? vidim da i na forumu ima dosta takvih slika...

img20140424174009.jpg

img20140424173943.jpg

img20140424173928.jpg

Zanimljivo je da se poznaju njive koje nisu prskane, kao sto svi pricate i to drasticno su napadnute bolescu...nisam slikao u povratku komsijinu (posto je vec kisa krenula) psenicu koja je neverovatno zahvacena bolescu i zutilom, da vidite razliku od pored nje prskane psenice...inace komsija radi dosta zemlje i nikad ne prska protiv bolesti, kao ni ove god kad sam pricao sa njim, kaze da je to glupost...

Evo i moje psenice, do koje sam mogao da dodjem juce posto je blato neverovatno pa nisam hteo bas da se prljam :osmeh: ...u pitanju je Apac, prskan Duetom i insekticidom...drzi se solidno...na krajevima je klasala, doj e u sredini daleko od klasanja...ne znam zasto je to tako? vidim da i na forumu ima dosta takvih slika...

Zanimljivo je da se poznaju njive koje nisu prskane, kao sto svi pricate i to drasticno su napadnute bolescu...nisam slikao u povratku komsijinu (posto je vec kisa krenula) psenicu koja je neverovatno zahvacena bolescu i zutilom, da vidite razliku od pored nje prskane psenice...inace komsija radi dosta zemljei nikad ne prska protiv bolesti, kao ni ove god kad sam pricao sa njim, kaze da je to glupost...

verovatno zbog viska azota - ako se tako rasipa, da bude "duplo" rasipano na uvratinama (napr. pihrana), onda tuda i bolje napreduje usev...

dosad ni mi nismo prskali protiv bolesti (do ove godine nikad nisam koristio fungicid u psenici, sem zaprasenja sa mankogalom ili tome sl. pri selektiranju semena), ali izgleda da cemo morati da naviknemo i na to...

Kiraj po meni je možda i kasno za list, koliko vidim bolesti već ima na listu (zadnja slika) lečiti pšenicu je teško kad oboli (daj bože da grešim), preventiva je zakon kod pšenice, veliku grešku sam napravio što nisam radio u tri tretmana zaštitu, zaj...na godina za pšenicu do kraja, ja sam odradio drugi tretman 23.4. i jes da je malo rano za klas pošto je izklasala možda 70% ali bolest se širi kao požar tako da nisam smeo da čekam više pošto džaba mi klas bez zelene lisne mase (bar zastavičar i drugi list odozgo da ostane zdrav), dali sam uradio dobro vreme će pokazati.

Nazad
Vrh