Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
To je sad niklo i može se ladno špartati kako je lepo.U samom redu koji je sejao je pregusto da gušće ne može biti.
Moje pitanje je šta se u takvoj setvi može očekivati?

Ne znam, ali znam kad sa kupovao žitnu sejačicu, pa se nešto vajkao oko neke Mc Cormick-ovke iz uvoza sa međurednim rastojanjem od 6'' umesto standardnih 5'', govorili su mi iskusni pšeničari: "Bež odotog!" Obrazlagali su takav stav time da pšenica voli uzak međuredni razmak, ali ne pregust sklop unutar reda jer u tom slučaju navodno ima veću sklonost ka poleganju. Šta tek reći za 20 cm što mu dođe čitavih osam coli.
Ovo ne znam na ličnom primeru jer sam uvek sejao(ili su mi ranije uslužno sejali) isključivo na pet coli.
Ja samo prenosim šta su meni govorili. Ako su lagali mene i ja lažem Vas.

Pa i ne očekuje se od Kana da popravi ph zemljišta (mogo bi al jedno 3t/ha ) ali u kiseloj zemlji omogućuje usvajanja samog azota koje je mnoogo umanjeno kada je urea u pitanju. U kiseloj zemlji je ograničena količina koju zemljišta može da "drži " mnogih elemenata pa i azota pa je u tom smislu bolje pomalo više puta davati manje količine brže djelujućeg djubriva , a to je i Kan.

Ne znam, ali znam kad sa kupovao žitnu sejačicu, pa se nešto vajkao oko neke Mc Cormick-ovke iz uvoza sa međurednim rastojanjem od 6'' umesto standardnih 5'', govorili su mi iskusni pšeničari: "Bež odotog!" Obrazlagali su takav stav time da pšenica voli uzak međuredni razmak, ali ne pregust sklop unutar reda jer u tom slučaju navodno ima veću sklonost ka poleganju.
Ovo ne znam na ličnom primeru jer sam uvek sejao ili su mi uslužno sejali isključivo na pet coli. Ja samo prenosim šta su meni govorili. Ako su lagali mene i ja lažem Vas.
Nema tu standarda,ima sejalica i sa 4" međurednim razmakom a ima i sa 8",i moja je sa 6",pa šta?

Dešavalo se to i kod mene ali samo dok smo prskali sa Pivotom.Sa Pulsarom se to nije nikada dešavalo mada sam ja uvek tanjirao sojišta za pšenicu nikada nisam orao a ovo orano pa opet ima toga.

Evo neka slika zvezdane.Malo me sumrak uhvatio pošto sam malo drljao oranja pa sam svratio da vidim kako izgleda, parcele 4 i 4,5kj.

Apel za sve koji imaju zasejanu pšenicu neka je obiđu i pogledaju detaljno ,strašno je koliko ima cikada u pšenicama ( pogotovo sorta Apač ) maltene u svakoj koja je zasejana u optimalnom roku je ima i svakim danom je ima sve više i više a najavljuju još lepog vremena što pogoduje širenju . U četvrtak kad sam opsko moju sve okolne parcele gde je zasejana pšenica nije bilo cikada a danas već ima maltene u svakoj , ljudi nije šala cikade prenose virus patuljste pšenice i nanose ogromne štete pšenicama pogotovo je bilo izraženo ove godine u južnom Banatu.
2hs10fm.jpg

o5uki9.jpg

Džabe nama što imamo zasejano 575 000 H pod pšenicom ako bude ovakva neće biti ni za nas a kamoli za izvoz. Članovima tuki789 i milanv se zahvaljujem na slikama :ppozdrav:

Au majku mu, moram da pod hitno obidjem moje parcele. Sa cime si ti prskao? Daj neku informaciju da budemo spremni ukoliko moramo nesto da preduzmemo. Ja ove godine imam samo Novosadska semena...Pozdrav Marcelo

Ja sam prskao sa Fastakom 0.075 l / Kj cena je 700 din po Kj nije skupo a ima efekta inače tretman se može raditi sa preparatima na bazi piretroida evo nekih preparata Decis 2.5 EC, Cipkord 20 EC, Fobos EC , Pinto , Fury 10 EC , Vantex . Ja sam ove godine imao pšenicu sorte Apač i nije bilo oboljenja što neznači da u proleće neće biti.

Poslednja izmena:
Balaton, 130kg/kj, sejan 24okt. Ostavio sam i ja negde stalne tragove(za probu) ali nekako su mi uski tragovi, trebao sam da iskljucim 2reda na jednu i 2 na drugu stranu..no videcemo. Treba da kupimo neku veliku prskalicu, a ja sam vec ostavio tragove a neznam ni koliko siroke ce biti grane :haha: ostavio sam na 20m pa sta bude

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh