Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Sve te poslove, rasturaje djubriva, prskanje... radim sa 2 traktora, pa racunam i potrosnju drugog... A duplirao sam naftu jer sam uzeo empirijsku formulu za amortizaciju- nafta*2.

Da, medjutim kompletan rizik je na tebi. Zakupodavac dobije svojih 300e/kj i noli ga uvo. Ne daj Boze, sta ako se ne prebaci ni 3t/kj psenice? Onda smo gotovi sa profitom....

I ja takodje radim sa 2 e sad zavisi da li su parcele blizu,daleko,krupne, sitne pa ima vozikanja ali kao i sto sam napisao u prethodnom postu sitna razlika moze da bude ako je ima.

Ko god je sejao pre kise ima takvo nicanje,nebitno da li je orano,tanjirano,radjeno RD...

Upravo tako. Između moje i komšijine parcele pod pšenicom nema nikakve razlike. I jedna i druga njiva se zelene. Redovi su pravi, a izniklo žito svo jednako kao vojska. Ne može se prepoznati da su dve njive od različitih gazda. Čak se ni na međi ne vidi prelaz. Evo kako smo uradili:

Ja sam prvo istarupao suncokretište
Zatim po preporuci dobijenoj prilikom kontrole plodnosti zemljišta rasturio ciklonom(onim kao što je Minđušar opisao) 50kg/kj MAP i 300kg/kj 15:15:15
Osnovnu obradu sam uradio plitkim oranjem odgovarajućim dvobrazdnim plugom sa pridodatim jednim krilom drljače iza pluga.
Sutra dan sam jednom podrljao lakom drljačom, pa posle prve kiše još jednom.
11. oktobra sam posejao sejačicom Brandys Melichar sa raonim ulagačima i kandžastom branom.
Sutra dan sam utabao glatkim valjkom.
Sorta NS Simonida - naravno deklarisano seme
Prilikom izvođenja svih ovih koristio sam upravo taj VTZ T-25a ili popularno Vladimirec(kao što je Minđušar opisao) jer je to trenutno moj jedini traktor.

Komšija je jedan od viđenijih poljoprivrednika u Kikindi. Zato ne sumnjam da je i on uradio osnovno đubrenje po PS-u i ako je izostavio tarupanje suncokretišta.
Osnovna obrada je bila tanjiranje tri puta(valjda zbog krtoga) teškom tanjiračom + karikasta brana i sve to agregatirano sa Belarusom 1025
Posejao je u prvi dan optimalnog roka, dakle 5. X sejačicom IMT sa tanjirastim ulagačima + lančasta brana, agregatirano sa IMT 539.
Sorta/hibrid meni nepoznati, kad ga sretnem pitaću ga.
Utabano kembridž valjkom.

- - - - - - - - - -

Danas,otvaram ja vreće na prikolici,prolazi vladimirac,sa rasipačem onim okruglim što baca na jednu stranu iz 70tih godina,vuče špediter,za njim traktor sa malom tanjiračom,ja još u sebi,idu momci da bace veštak,da zatanjiraju,kad cvrc,na špediteru SEME,rekao bi NETRETIRANO,jer se vreće nisu ni crvenile,ETO ZAŠTO SRBIJA IMA PROSEK PRINOSA KAKAV IMA...

Nemoj mi zameriti na opasci, ali nije svako počeo sa Torpedom pa sad vozi "Big-Bada". Ja sam, na primer, počeo sa motokultivatorom pa sad imam Vladimirca.:osmeh:
Za "seme", "sejačicu", pa čak i laku tanjiraču se slažem sa tobom.

Krlemrle Nije bitan traktor koji vozis , nego kako ga uradis. Ja vidim iz ovoga sto si napisao da si ti uradio poso po PS-u. I onda nema promasaja.

Rapsodija 15-ti dan

img2103.jpg

Evo jedna parcela sejana direktnom setvom u paljeno kukuruziste.Ostavljeni su i stalni tragovi.
fotografija04441.jpg

Ja sam sejao Goru ove godine,pola jutra, za probu i seme. Na institutu mi rekli da ce biti hit sledece godine kad bude u prodaji, u ogledima je sisala sve sorte ubedljivo.
img2090.jpg

Sejao sam je 10.10.2012, znam da ide nesto malo vise semena od ns40 oko 200kg/ha, ali ona ima daleko bolji hektolitar i dobar kvalitet zrna, agrotehnika je ista kao i za sve ns sorte.:cao:

pozdrav forumasi ja da pitam,posejao subu 7hektara ali greskom umesto 2.5kg po aru posejao 2.2kg nisu se dobro videli brojevi na sejalici mislite li da nece mnogo omanuti sa prinosom? bas sam zabrinut uzeo seme na kredit... ::pomoc:;

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh