Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Uslovi za nicanje su bili odlični ,tako da ne znam šta više da dodam pošto je Rale već rekao koliko smo semena trošili.Pozitivno je što je sejalica išla odmah posle RD na jednaku dubinu .

Ta šta se jedite,kaz'će kantar ko je radio dobro,ko nije
Danas,otvaram ja vreće na prikolici,prolazi vladimirac,sa rasipačem onim okruglim što baca na jednu stranu iz 70tih godina,vuče špediter,za njim traktor sa malom tanjiračom,ja još u sebi,idu momci da bace veštak,da zatanjiraju,kad cvrc,na špediteru SEME,rekao bi NETRETIRANO,jer se vreće nisu ni crvenile,ETO ZAŠTO SRBIJA IMA PROSEK PRINOSA KAKAV IMA,takvima nemože ni papa Benedikt XVI turbo dizel (što bi rekli Mlađa i Daško) a ne ministarstvo sa subvencijama,OGORČEN sam ::jako_besan::

Jedan "paor" ima njivu pored mene a tehnologiju kao što si opisao .Samo posle kad je išao u kontrolu setve zatrpavao je nogama.Strašno.

Jedan "paor" ima njivu pored mene a tehnologiju kao što si opisao .Samo posle kad je išao u kontrolu setve zatrpavao je nogama.Strašno.
Ovaj će otići sledeći put na njivu sa kombajnom,ili eventualno ako bude rešio da investira u 100kg/kj ureje,i vikaće podbacilo žito,i svi će mu biti krivi za to,umesto da stavi prst na čelo

Zalosno je za one koji znaju , a nemaju uslova da imaju masine, a ni najmanje ne zalim one koji imaju a pametuju da moze i ciklonom da se seje psenica. Takvih ima u moje selo.

- - - - - - - - - -

Takvima ne vredi platiti ni 500e lanac , uvek oni znaju bolje.

I ja sam danas završio setvu.
30 jutara u 10 parcela.
Sorte Balaton,apač,ingenio,simonida,ferija i farineli.
Setvena norma od 100 kg po jutru do 150 kg po jutru. Namerno je tako rađeno pa utisci na leto. Povaljano sve ostavljeni po dva prohoda na dve parcele od 5 kj radi kontrole nepovaljano. I u rano proleće će jedan progod ostati nepovaljan.
Sve urađeno RD direktno osim 2 kj koja su prvo poorana.Pre kiše je išao jedan prohod pa setva a posle kiše sam još jedan prohod RD uradio jel se zemljište "zabetoniralo".
Urađena i parcela koja 3 godine nije orana,podrivana,gruberisana.Prošle godine 0,7 ha 5100 kg pšenice SRPS. Sada pređeno dva puta RD ima puno žetvenih ostataka ali seme je ispod površine.Videćemo šta će biti.

talianu
Samo da padne kisa za vikend i bice dobro.Meni ostalo jos 7 lanaca ali tu tek trebam stajnjak da vucem pa ce to sledece nedelje da bude gotovo.
Inace posejan Andino,Alinea i Nikol.Apac ide na ovih 7 lanaca.

ej kad nisam poludeo zove me komsija da mi proda 15 lanaca cena 350 I POLA POVRACAJA!!!!!!!!
dokle su dogurali sve za njih samo neka rade izvinte na off

mnogo smo ih razmazili.
Ima kod nas ljudi koji svoju zemlju izdaju i od nje lepo zive i obavezno godisnje kupe koji lanac vecito
prekidam sa off

troskovi za naftu:
rasturanje djubriva 5 l/ha
tanjiranje 2x 20 l/ha
setva 5 l/ha
prihrana azotom 5 l/ha
zastita od korova i bolesti 5 l/ha
zastita od bolesti i insekata 5 l/ha
ukupno 45 l/ha *2 (amortizacija)=90 l/ha, po ceni od 150 din=119 eura/ha

seme 200 kg/ha *50eura=100 eura/ha
djubrivo NPK 3x16 350 kg/ha * 56,5 eura/100kg=197 eura/ha
djubrivo AN 300 kg/ha * 40 eura/100kg (ne znam tacno cenu, ali tu je)=120 eura/ha
1. zastita oko 35 eura/ha
2.zastita oko 35 eura/ha
zetva 100 eura/ha
UKUPNO: OKO 700 EURA/HA

Ocekivani prinos za ovu agrotehniku-oko 6,5 t/ha.
Ocekivana cena u zetvi oko 200 eura/t. To izlazi oko 1300 eura po ha.Plus subvencija oko 100 eura/ha.

Dakle, ostaje oko 700 eura po hektaru.U to se treba uklopiti sa zakupom...
(ovo je moja racunica-nesto je uzeto na zaduzenje u evrima, nesto u kesu, tako da nije sigurno isto kod ostalih).
Izneo sam racunicu jer me zanimao taj zakup od 300 eura, koliko tu u stvari ostane-i izgleda da malo ostane.
Prinos od 6,5 t/ha, ili 3,7 t/kj nije bas lako ostvariv-barem kod mene...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh