Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Slazem se , ali druga zastita je radjena kod mene uglavnom posle djurdjevdana a realno to moze da drzi najvise 2 do 3 nedelje . Tako da je prosao taj period delovanja zato i sada pored toga sto se zavrsava vegetacija i bolest uzima zalet :)
Inace u Z.Evropi standardno se tri puta radi zastita bas zbog tog dugog perioda od vlatanja pa do zetve.

Slažem se i ja, ali u čuvenoj Z. Evropi imaju ''malo'' veće subvencije po ha, i koliko toliko sigurnu cenu. Za većinu naših ljudi je i jedna zaštita misaona imenica. Ima i do starih navika, ali uglavnom je glavni razlog ::novac::

Шта ли се тек овим русима исплати са оваквим приносима. Какве субвенције њих ваде. Пуно је фактора у игри, а ми смо дошли до тога да нас принос од 6 т/ха доводи на нулу, по најновијим ценама.

untitled-rus.png

Kod njih je zakup oko 50 dolara po ha. A kod nas otprilike deset puta vise.
Знам. Код нас је све скупље. Држимо се златног правила, један ради а гомила се накачи на њега, и сви хоће добро да зараде, ваљда сматрају да је то и њихов бизнис. Зато смо и дошли у фазу да нам се скоро ништа не исплати да радимо, већ само да тргујемо и пружамо неком неке услуге. А зато дође криза или суше па онда произвођач амортизује све губитке, свих учесника на тржишту. Па онда следеће године смањи улагања, или иди у банку. Па онда се смање приноси, па мање пара, па се и држава задужује због тих истих несмањених апетита и оних који мисле да треба да живе лепо иако производња не постоји или је смањена. Па пошто држава онда нема пара да врати дугове, онда се продаје све у приватизацији. Па кад се све прода, онда долазе на ред породичне драгоценисти као што су Телеком, Епс и земља. И све је ово неко лепо смислио, а овде су извршиоци само то спровели у дело. Е зато се Русији, Канади, Казахстану, и свима осталима а то су скоро сви, који имају принос око 2 т/ха и сеју пролећну, исплати да раде пшеницу, а нама се не исплати ни да после ње вадимо нафту.

Juce bio u polo.apoteci,pita me vlasnik dali sam isao gledati zito ovih dana?Rekoh nisam.Kaze napale neke bube i ima vasi,idi vidi,ljudi kupuju Fastak ili neki drugi insekticid,kazu haos(na nekim njivama).Ma necu da ga ni gledam,a kamoli da ga gazim(mozda gresim)Izgazio sam ga i vako(bacanje vestaka,prskanje od trave,
1-zastita od bolesti,2-zastita od bolesti + insekticid) i sad ponovo-NE!!!Insekticid nije skup i nikakva su ulaganja,ali gazenje?Kakva ce biti cena,da nije grehota od Boga naj radije bi tu zemlju nadjubrijo pepelom.::jako_besan::

Juce bio u polo.apoteci,pita me vlasnik dali sam isao gledati zito ovih dana?Rekoh nisam.Kaze napale neke bube i ima vasi,idi vidi,ljudi kupuju Fastak ili neki drugi insekticid,kazu haos(na nekim njivama).Ma necu da ga ni gledam,a kamoli da ga gazim(mozda gresim)Izgazio sam ga i vako(bacanje vestaka,prskanje od trave,
1-zastita od bolesti,2-zastita od bolesti + insekticid) i sad ponovo-NE!!!Insekticid nije skup i nikakva su ulaganja,ali gazenje?Kakva ce biti cena,da nije grehota od Boga naj radije bi tu zemlju nadjubrijo pepelom.::jako_besan::

Što kažu moji Čuružani '' 'oću je još i j...ti '' , sledeće ''tretiranje'' je kombajnom.

@lazarmatic upravo sam se vratio iz obilaska i uocio sam da ima psenicnog tripsa. Jel imao neko iskustva sa njim i da li vredi sada prskati, nema ga mnogo?

ja nemam iskustva a price su razne... jedni kazu da je obavezno prskanje dok drugi kazu da je kasno i da nece biti velike stete. imam mali zahvat prskalice pa mi se ne gazi psenica

Trips je vektor prenosioc o nekih bolesti ,najcesce viroza.Treba da je trips zarazen virusom i da ubode psenicu i prenese virus .Tada nastupa period inkubacije virusa u novoj sredini koji moze potrajati razlicito dugo.Psenica je vec na kraju vegetacije i kad otvrdne nece je ni trips sisati.Zato je svako tretiranje sada po meni nepotrebno a i zabranjeno.

Ima ga posejanog clan Farmer Bob,nalazi se preko puta moje njive,I bas dobro izgleda,planiram da ga sejem na jesen,Nije radio nikakvu zastitu ni tretman insekticidom i nije ga napala lema,dok moju simonidu preko puta jeste.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh