Pšenica 2012/2013

Koliko planirate posejati pšenice na jesen?

• Isto kao ove godine

Glasovi: 74 37,9%
  • 50% manje

Glasovi: 14 7,2%
  • 50% više

Glasovi: 40 20,5%
  • 100% više

Glasovi: 31 15,9%
  • 100% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 10% manje

Glasovi: 3 1,5%
  • 20% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • 30% manje

Glasovi: 5 2,6%
  • 40% manje

Glasovi: 4 2,1%
  • ništa

Glasovi: 17 8,7%

• Ukupno glasača
    195
  • Anketa je zatvorena .
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
znaci zeznuo sam se ja sam misleo da za mlin to zito .a kazite mi balaton i ingenio jel isto za stoku ili za mlin?

image.jpg
image.jpg

Zvezdana, dve zaštite, regulator rasta.

ljudi kazi te mi dali je apac ljudska psenica il je stocna? i sta moze biti problem na 10 ara sam posejao apac semenski dzak sam uzo od 25 kila.a baceno mu 4 kila djubre pola zaoravanje pola kan.psenica je zelena bas nije zuta.ali ima problem sto je niska nema je vise od 80 cm sta moz biti uzrok??

duki 78 ja mislim da je problem za dukitovu psenicu da nije djubre dovoljno dobila.

i moje misljenje je da i moja zemlja moz da rodi vise od 4 tone po ha .samo treba da se posoli bolje a mi smo navikli po 2 do 3 kila po ar djubre. i kukamo na prinos, i kao nije to kao u vojvodinu.to ja pricam nekima iz mojeg sela al nemoz da gi dokazes...........

Kod mene je takva zemlja moz da bacis 100kg po aru ali jednostavno nece,peskovita je zemlja,brzo se susi a kise retko padaju....Sto se djubrenja tice pre zita bio je kukuruz koji je rodio 500-1000 kg/ha , baceno mu je 300 kg/ha NPK u setvi,tako da je to djubrivo ostalo u zemlji,u jesen pre setve zita baceno je 150 kg/ha NPK, u martu baceno 150 kg/ha UREA i u aprilu 120 kg/ha KAN/AN....

Takođe sam zadovoljan izgledom pšenice kod mene na parcelama.Zaštita je rađena 2 puta i isplatilo se za sada.Nisam imao srca da slikam danas neke parcele koje vlasnici nisu zaštitili.Ono je tuga za gledati.Lepo,gusto a dobilo po tamburi samo tako.
Dobila su po tamburi i neka koja su rađena dva puta sa fungicidima.Mnogo utiče i od sorte pšenice.

Tu ne mogu ništa da kažem jer je jako mali broj parcela na kojima je rađena zaštita pa nema mnogo materijala za poređenje.

Ja imam parcele na suvom,rađena zaštita presing pa duet ultra.Sve na vreme i u pravo vreme.Zastavičari požuteli skroz.Sorta ingenio i feria.Nije tako samo kod mene nego i kod drugih.I za njih znam da su radili u fulu sve.Da je zrno naliveno maksimalno jeste i da tako velika zrna nikad nisam video i to stoji ali zastavičar je otpisan.Primetio sam još da ima donje lišće potpuno zdravo i zeleno.:sta:

Parcela od skoro devet jutara pod balatonom ima raznih varijanti ogleda.
2 kj ,dve prihrane sa sanom,prva zaštita od bolesti sa falkonom +zaštita od korova ,druga zaštita od bolesti sa amisterom +fastak.
1 kj dve prihrane sa SAN-om + zaštita od bolesti sa falkonom + zaštita od korova
3 kj jednom prihranjena sa urejom + jedna zaštita od bolesti sa falkonom+ zaštita od korova.
Ostatak parcele od 2,75 kj ,jedna prehrana sa ureom + zaštita od korova.Za sada ne vidim nikakvu razliku u korist bilo koje varijante.Jednog momenta se videla razlika u dve prihrane sa SAN-om ali sada se ne vidi ni ta razlika .
Sva ostala zapažanja i približne rezultate ćemo analizirati posle žetve.

Kako može donje lišće zdravo a zastavičar otišao ?
A recimo moj slučaj , prošle godine radio sve u fulu , a ove godine imam malo pšenice i namjerno sam radio sve najprimitivnije što može . Možda će lanjski rod biti veći , ali u ovo doba ova u koju prskalica nije ni ušla je dosta zdravija zasad ??

04062013003.jpg
[/IMG]
04062013004.jpg
[/IMG]
ingenio,malo je zajebala susa ali bice dobra. pocelaa je da zri zrno je u vostanom stanju,nadam se da je kvalitetna planiram dogodine da posejem malo vise.

- - - - - - - - - -

Ja imam parcele na suvom,rađena zaštita presing pa duet ultra.Sve na vreme i u pravo vreme.Zastavičari požuteli skroz.Sorta ingenio i feria.Nije tako samo kod mene nego i kod drugih.I za njih znam da su radili u fulu sve.Da je zrno naliveno maksimalno jeste i da tako velika zrna nikad nisam video i to stoji ali zastavičar je otpisan.Primetio sam još da ima donje lišće potpuno zdravo i zeleno.:sta:
moze da se desi da je u pitanju do parcele na kojoj je psenica,meni je na primer na najboljoj parceli koju imam ubedljivo najgora psenica,pre 5godina imao sam 8th a sada cu biti zadovoljan i sa 4t nisam prskao od bolesti jer je nije ni bilo vec je problem bila velika kolicina padavina u martu,psenica se davila u vodi i ako je njiva na brdu,teska zemlja je u pitanju nevoli kisu,kasnije je zapekla susa i zemlja je ispucala sve su se zile iskidale od psenice,sada je situacija dobra ali listovi su podgoreli jos za vreme suse ali sada se malo povratila ima dobro zrno i bice nesto.primetio sam da je svuda gde je njiva malo lokvasta i zadrzavala je vodu nesto duze tu je psenica izgorela skroz,nevoli vodu u ranom stadijumu

- - - - - - - - - -

ljudi kazi te mi dali je apac ljudska psenica il je stocna? i sta moze biti problem na 10 ara sam posejao apac semenski dzak sam uzo od 25 kila.a baceno mu 4 kila djubre pola zaoravanje pola kan.psenica je zelena bas nije zuta.ali ima problem sto je niska nema je vise od 80 cm sta moz biti uzrok??

duki 78 ja mislim da je problem za dukitovu psenicu da nije djubre dovoljno dobila.

i moje misljenje je da i moja zemlja moz da rodi vise od 4 tone po ha .samo treba da se posoli bolje a mi smo navikli po 2 do 3 kila po ar djubre. i kukamo na prinos, i kao nije to kao u vojvodinu.to ja pricam nekima iz mojeg sela al nemoz da gi dokazes...........
iz mog iskustva mogu ti reci sto se Balatona tice to je vrhunska psenica za brasno,prosle godine imala je hlebnost 82% a apac 76%,apac izbegavaju kod nas jer je lagan i nema kvalitetno zrno,mozda mu zemljiste neodgovara,ja sam imao jednu malu parcelu od 10ari na kojoj je bila pobeda i jedan deo apac,pobeda je bila vrhunska a apac po mojoj oceni 2.zrno nikakvo suljivo razocarao me nacisto,ja sam isti slucaj je bio i na drugim parcelama ali ponavljam mozda nije za moje uslove,verujem da ima potencijal ali treba ga prvo probati.

kod mene je apač ok,sijao sam 230kg/ha ali nekako mi se slabo istićao tj, porijedak mi je.Možda treba ići gušće,oni preporučuju oko 190 kg/ha pa me malo buni.Šta mislite dal je caka u tome,ako je preko norme smeta sam sebi pa se ne tića,možda bi trebalo ići ili po normi ili kao običnu pa da se i ne tića.

Evo onih mojih nesrecnica simonida.
Kanda je uspelo drugo prskanje,zastavicar je zelen,jedino su redovi gde sam porosao sa drugom zastitom losi,tj,tu mislim da je kaput.
photo0088.jpg

photo0086.jpg

Vlat sto sa palcom drzim je od polegnutog,a vlatovi pored su sto stoje "pravo"!Vidim da je taj vlat "ziv",sad je*** li ga kako ce biti na kraju.
photo0087.jpg

A ima i ovako da stoji.
photo0082.jpg

Ja sam primetio da tu gde su tockovi presli i polomili psenicu krece iz korena novo mlado zito,e sad da li ce i koliko to praviti problema u zetvi.

Ja sam ručnom kosom namerno pokosio 2 m kvadratna i sada je tamo ozelenela mlada pšenica.Tako da je moguće očekivati probleme na parcelama gde je imalo uslova za nicanje.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh