Posto sam spomenut na temi, hajde da se oglasim... mada i ne bi trebalo jer ove godine (2011/2012) nisam sejao psenicu a sada cu je sejati na dva jutra iskljucivo zbog resavanja korova na njivi koju sam lane kupio...
Sto se tice kvaliteta i placanja na osnovu njega...naravno, to ce biti hteli mi to ili ne i to je i normalno kao sto se radi i u drugim kulturama..mada....
1) Ima mnogo (citaj vrlo velika vecina) otkupnih mesta koja osim utvrdjivanja vlage, hektolitra i sadrzaja primesa nisu opremljena za utvrdjivanje nekih pekarskih kvaliteta psenice i kako da onda placaju na osnovu pekarskih kvaliteta...a ako budemo morali da cekamo placanje 20 dana zbog utvrdjivanja kvaliteta i pekarskih svojstava, onda cemo predavati psenicu gde se to ne radi ili je necemo ni gajiti,
2)Ako psenica rodi kod nas i u svetu pa je bude puno u ponudi onda ce se mozda i utvrdjivati kvalitet ali ako je bude malo i traznja bude veca od punude (kako na domacem tako i na svetskom trzistu) onda ce se svi takmiciti ko ce vise da otkupi pa ce i Tritikale moci da se proda kao psenica
3) i najvaznije...da li ce cena psenice dobrih pekarskih svojstava biti toliko skuplja da se isplati njeno gajenje...sto li se onda durum psenica ne gaji na najvecim povrsinama?
I sta ce velika vecina od nas uciniti...opet cemo naci sta je za nas najekonomicinije, pa ako psenica hlebnih i osnovnih sorti bude u bruto iznosu dohodovnija od sorti poboljsivaca...mi cemo gajiti takve sorte. Naravno neki ce uvek sejati samo domace, neki samo strano, neki ce kombinovati....koliko nas, toliko i cudi...
Sad nek svako prosudi na osnovu ekonomike i sopstvenih zelja i afiniteta sta ce sejati