oltovac u srcu
Novajlija
Pzigjjgoguhhjkvfhvmhgifzfzfufnff
;d}
;d}
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Napomena: This feature currently requires accessing the site using the built-in Safari browser.
Danas je šogor kod nas na salašu vadio pčele iz bagrena u košnicu,videćemo u ponedeljak dali smo uspeli u tome 100%.Rasekli pre par dana motorkom bagren na pola nismo ni znali da su tu i nismo ih ni čuli od motorke,nego kad su počeli da lete oko glave onda smo pobegli polako od njih srećom nisu nikog od nas izbušili.Ispričao to šogoru(on je pčelar) i danas je došao po banduMolim Vas za pomoć pošto imam problem. U dvorištu imam stari ogromni dud u čije stablo su se naselile pčele. Moram proći pored duda da bih došao do bašte. Juče sam rušio deo šupe u blizini duda i pčela me je ujela iz čista mira. Pričao sam sa pčelarom iz sela da li postoji mogućnost da uhvati te pčele i on mi kaže da se to ne može uraditi. E sada da li se stvarno ne može ili on neće ne znam? Na zimu, kada opadnu listovi planiram da srušim taj dud. Pošto imam još posla oko šupe i treba oluk da stavljam na nju po malo me je strah da se radim tamo u blizini pčela. Šta da radim?
Jel bila dobro suva ? Jedna firma u Somboru pravi samo od topole svi kupci ih hvale ali ni njima ne verujem nešto jel neće niko da kaže da se zeznuo.Probao sam ja kad mi je nestalo lipove daske , hoce da se izvitoperi.
Fenoloski kalendar. April je mesec u kome obično cvetaju sve biljke ranocvetnice. U aprilu cvetaju sve vocke – kruska, sljiva, breskva, tresnja, visnja, jabuka, orah, ribizla (crna i crvena) i dr. sumske vrste, topole, javor, jasen, bukva, breza, divlji kesten, trnjine, si*birski bagrem (karagan); ukrasno rastinje – japanska dunja, mahonija, jorgovan, trave – mrtva kopriva, djurdjevak, maslacak, veronika i dr. Sa svih ovih biljaka pcele skupljaju polen i nektar.
Staje pcelinjih drustava. Pcelinje klube vise nije jako zbijeno i polaganje jaja i razvoj pcelinjih drusta*va brzo napreduje. Tome doprinosi sve ve?i dotok po*lena i nektara, toplo vreme, kao i znatna kolicina no*voizleglih mladih pcela pogotovo posle 7 aprila, cija je sposobnost hranjenja 3-4 puta ve?a nego sposobnost prezimelih pcela. Po*vrsine zauzete leglom brzo se povecavaju, a rezerve hrane se smanjuju. Kod jakih pcelinjih drustava leglo zauzima preko 5-6-7 ramova, a kod slabijih 2-3 do4 ramova pokrivajuci skoro citave satove. Ako dotok nektara nije redovan, pcelinje drustvo trosi 4-5 kg hrane iz zaliha. Krajem aprila stare prezimele pcele su ve? pot*puno zamenjene mladim pcelama. Tada se javlja i prvo trutovo leglo. Uslovi su vrlo povoljni za odva*janje voska, sto pokazuju i produzeni i pobeleli zido*vi celija u gornjem delu satova, gde pcele stvaraju siroke vence svezeg nektara oko legla.
Rad pcelara.April je jedan od meseca u kome je rad pcelara najintenzivniji. Ukoliko u toku marta nije iz*vrsen glavni pregled, treba ga obaviti pocetkom aprila. Ulazu se napori za neometan razvoj pcelinjeg drustva i gnezda se, u zavisnosti od potrebe, prosiruju. To tre*ba vrsiti pažljivo, jer ponovo nastupaju hladni dani i leglo se moze prehladiti i oboleti od evropske truleži koja bi se kasnije mogla pretvoriti i u ameri?ku trulež. Ne treba zuriti sa takozvanim odzimljavanjem. Mate*rijale za utopljavanje kod LR (novine iznad legla) treba držati do cvetanja bagrema, a u košnici unutra dok ima mesta. Treba otvoriti poklopcice starog meda po satovima i stimulativno prihraniti drustva secernim sirupom, kome su dodate belancevine, ukoliko nema dovoljno polena. Treba iskoristiti sposobnost pcela da odvajaju vosak za izgradnju novih satova (radi obnove gnezda) i staviti ram gradjevnjak za proizvodnju vos*ka. Preduzimaju se mere protiv odgajivanja trutova i prelaza pcelinjih drustava u rojno stanje.
Ukoliko se i pored ulozenih napora neka slaba pce*linja drustva u prolece ne razvijaju dobro zbog losih kvaliteta matica, bolje je spojiti 2-3 slaba drustva u jedno nego pojacavati svako slabo drustvo posebno. Pre spajanja (15 do 18 casova) treba unistiti njihove ma*tice, a spojenom drustvu dati u kavezu rezervnu kva*litetnu maticu dobrog porekla. Time se stvara jedno drustvo srednje jacine, koje ce uspeti da se dobro raz*vije i da ucestvuje u medoberu. Ako se slaba drustva ne spoje, pcelar im mora posvetiti mnogo vremena i rada, ali se ona i pored toga nece dobro razviti za glav*nu pasu. Kasnije, kada je vreme povoljno, stvaraju se nova drustva.
April mesec je vreme najpogodnije za nabavku pceli*njih drustava i za njihovo prebacivanje u svoje LR ili DB kosnice sa pokretnim sacem, Odstranjene, stare i neupotrebljive satove i druge otpatke treba pretopiti. Pcelinja drustva se iz*nose u vocnjake, radi oprasivanja, ali se prethodno obavezno moraju preduzeti mere protiv trovanja pce*la. Ukoliko je dat nalog da se pcele zatvore za 2-3 da*na (u zavisnosti od preparata), treba tako postupiti da ne dodje do ugusivanja ili uginuca pcelinjih drustava. Pocetkom aprila treba organizovati nedelja posumljavanja. Pcelari treba organizovano i aktivno da se ukljuce u rad na posumljavanju, sadeĆi u svom rejonu medonosno sumsko rastinje.
Pozdrav mlade kolege,zar nije sada malo kasno da vam ose i dalje ulaze,napadaju i kradu med iz košnica.Ove jeseni je verovatno i kod svih ostalih bio problem oko osa za ovih mojih 20god pčelarenja mislim da je ova jesen po pitanju osa bila najgora i da ih nikada nije bilo u tolikom broju ali šta treba raditi,pa ovako leta suziti da se omogući prolazak samo jednoj pčeline širi,drugo postaviti mamce za ose to su vam plastične flaše najbolje su vam one od kisele vode,u koje će te naliti pivo a vrhove flaša iseći i okrenuti unutra flaše od njih napraviti točire,deluju poput mišolovke,ose privučene mirisom pokvarenog piva uleću unutra ali ne znaju izaći i padaju u pivo i dave se,pa kada se napune flaše sa osama ispraznite ih i ponovo ulijete pivo u njih.Evo i slike da vidite kako to izgleda.Kako se riješiti osova koji ulaze u košnicu?