OVNOLIKI KUNICI

A šta se dešava ako se na izložbu odnese onakva boja kao što je Dankov? Je l' dobija negativne poene? I koju osnovu ima taj sa tvoje slike?

Drobac, upravo u tome i jeste problem što velika većina sudija niti su ikada bili niti će biti pravi odgajivači , uglavnom su to sitni trgovci a odkada je sveta i veka ocenjuje se po sistemu ja tebi ti meni.Izlažem kuniće od 1997 godine znam iz gotovo sve kako dišu , šta misle a pogotovo šta znaju.Oceniće se u zemlji Srbiji sve i svašta zato što nemamo niti savez niti kunićarski odbor niti se zna ko je ko , za sudije se polaže ne tribinama daš pare pa si sudija. Ostavimo mi odgajivači , nisam sudija niti me to interesuje, sudije to je poseban sloj naravno čast izuzecima.Ima i među izlagačima veliki broj onih koji trče za titulama samo zbog prodaje ,pa posle djukelu za pedeset evra kupiš , misliš kupijo si nešto a ono mauna običan mešanac.
Osnovni problem kod odgajivača koji počinju je u tome što kupe nešto a ono u principu ništa neko ga odro pa se posle smeje.Kada mu dobronamerno ukažeš na greške i izneseš svoje mišljenje krvni si mu nprijatelj , posle se razočara pošto posle izvesnog vermena shvati da je živeo u zabludi i prastane kunićariti.Osnovni problem je edukacija ljudi , nemojte žuriti sa kupovinom, nemojte kupovati po berzama i izložbama zapamtite kunići se kupuju od kuće .

- - - - - - - - - -

Drobac, upravo u tome i jeste problem što velika većina sudija niti su ikada bili niti će biti pravi odgajivači , uglavnom su to sitni trgovci a odkada je sveta i veka ocenjuje se po sistemu ja tebi ti meni.Izlažem kuniće od 1997 godine znam iz gotovo sve kako dišu , šta misle a pogotovo šta znaju.Oceniće se u zemlji Srbiji sve i svašta zato što nemamo niti savez niti kunićarski odbor niti se zna ko je ko , za sudije se polaže ne tribinama daš pare pa si sudija. Ostavimo mi odgajivači , nisam sudija niti me to interesuje, sudije to je poseban sloj naravno čast izuzecima.Ima i među izlagačima veliki broj onih koji trče za titulama samo zbog prodaje ,pa posle djukelu za pedeset evra kupiš , misliš kupijo si nešto a ono mauna običan mešanac.
Osnovni problem kod odgajivača koji počinju je u tome što kupe nešto a ono u principu ništa neko ga odro pa se posle smeje.Kada mu dobronamerno ukažeš na greške i izneseš svoje mišljenje krvni si mu nprijatelj , posle se razočara pošto posle izvesnog vermena shvati da je živeo u zabludi i prastane kunićariti.Osnovni problem je edukacija ljudi , nemojte žuriti sa kupovinom, nemojte kupovati po berzama i izložbama zapamtite kunići se kupuju od kuće .

- - - - - - - - - -

Što se tiče ovnolikih jako puno ima šarenih kunića koji nemaju osnovna rasna obeležja počinjući od težine , dužine i širine ušiju , građe a o boji ,međuboji i donjoj boji.Upravo po boji ,međuboji i donjoj boji i aguti obeležjima kod kunića koji treba da ih imaju , naqjlakše se otkriva mešanac koji i pored što je ovnoliki samo se tako zove zato što drži uši dole.

steker- hvala na iznešenom znanju, ovo su moji prvi ovnoliki i prvi okot, nadam se da ću vremenom steći dovoljno znanja i posedovati kvalitetne jedinke čemu verovatno svako teži.

Prijatelju poslaću ti broj u svakom trenutku mi se možeš javijti i ti i svi ostali , samo da vam kažem da sedam godina nisam prodao kunića tako da nemojte ovo smatrati kao epp.

- - - - - - - - - -

Danko , počinje se od dobrog kunića bez obzira koji je po redu

Tu si u pravu u potpunosti ali jasam se susreto cesto sa problemom da od dobrog odgajivaca nemozes da kupis ono sta oces ,Bukvalno je izvrsio selekciju odmah u startu i nudi samo ono sto nije za daljnje drzanje.Zadnji slucaj je bio kad mi nudi da biram od 25-30 mladih ,kad sam se osvrnuo malo u dva kunicarnika 6 mladih u svakom po 3 kom,kad sam izrazio zelju da ocu od tih po dvoje samo se kiselo nasmio i odbijo svaku daljnu pricu.Ovim ocu samo da kazem da je VEOMA tesko doci do kvalitetnog kunica,naci kvalitet ,pa jos i kooperativnog uzgajivac e te dvije stvari ja jos nisam uspio spoiti!

Šteker- slažem se sa vama samo treba znati šta je dobar kunić i prepoznati to, bavim se odgojem pasa pa razumem vaš komentar i slažem se u potpunosti, hvala za broj čućemo se.

Pozdrav,vidim da je tema oživjela,istina je što je napisao šteker,nije ovnoliki svaki kunić koji ima uši dole,to sa bojama je vrlo interesantno jer nije tako jednostavno,najbolje je da se odlučiš za jednu boju pa polako od provjerenih odgajivača najlakše je tako da naučiš,bar ja sam počeo tako,posle multicolor serije,evo i slike

20739571.jpg
19310623.jpg
19748594.jpg
20249447.jpg

A ako se pare crni, sivi i čelični kunići, je l' se tu gubi nešto na boji? Je l' se mogu te boje kombinovati? Jer meni lično je malo dosadno da držim samo jednu boju, a nemam prostora da držim po par priplodnjaka za svaku boju. Meni se jako sviđaju plavi npr. ali slabo ih viđam kod nas. Takođe volim i crne.

Rwss - prelepi kunići.

Drobac, nijanse sive boje su čelična, tamno siva, divlje siva, zečije siva i zečija.Svaka boja ima potrebnu pokrovnu , međuboju i donju boju.Boju na stomaku , nosu i obrubu očiju, zatim na ušima.I ima odgovarajuću boju očiju, kao i trbušnu boju , odgovarajuću boju gornje stane repa i donje strane repa. Kada to sve dobiješ onda imaš kunića odgovarajuće boje pa vidi dali vredi pariti kuniće različitih boja.

Znači, ako hoću ozbiljno, najbolje je da uzmem jednu boju. Je l' ti isključivo sive držiš?

Da samo sive

- - - - - - - - - -

Ko nas jedino u sivoj boji možeš pronaći solidnih kunića

Poslednja izmena od urednika:
Ne , nema ih možda nađeš koje komad ali to ti je od ko zna kakvih

Poslednja izmena od urednika:
Gajo , jedna lasta ne čini proleće pogotovo ako nisam siguran da su joj oba raditelja laste. Ovi liče na to na šta ti misliš ali me moraš ubediti da je to to ako nam pokažeš kod oba kunića međuboju i donju boju na leđima i stomaku. I ako mi garantuješ da ću od dva madagaskara othraniti samo madagaskare o ne šarenčiće i od dve havane samo havane a ne crne.A ono što sam gore rekao iza toga odgovorno stojim a ti me demantuj ovde ili na izložbama

Gajo , jedna lasta ne čini proleće pogotovo ako nisam siguran da su joj oba raditelja laste. Ovi liče na to na šta ti misliš ali me moraš ubediti da je to to ako nam pokažeš kod oba kunića međuboju i donju boju na leđima i stomaku. I ako mi garantuješ da ću od dva madagaskara othraniti samo madagaskare o ne šarenčiće i od dve havane samo havane a ne crne.A ono što sam gore rekao iza toga odgovorno stojim a ti me demantuj ovde ili na izložbama

Nemam sta ja da demantuje ja sam samo ljubitelj ove rase i nisam opterecen ni prodajom ni izlozbama a jos manje peharima u sustini je sve tacno sto si napisao samo sto takve koje si ti opisao imas samo u Nemackom standardu tj. to su idealni sa 100 bodova a takvih nema ni u Nemackoj.Ne kazem da ne treba teziti idealnom kunicu ali treba imati granicu.
Nemam nikome sta da pokazujem i dokazujem ali ako te bas toliko zanima boja dlake i podlake ........dodji pa duvaj koliko hoces !
Trenutno imam dva legla havane i jedno cisto sivo pa mozes i to proveriti.
Jos da dodam da kod nas 95% odgajivaca ovnolikih kunica nemaju ni tip i oblik tela a ti navalio na boju i medju boju .

Gajo ,nisam imao nikakvu nameru nekoga da vređam samo pričamo o rasi onda svakaima svoja obeležja , a ako pričamo o boji onda pričamo o boji.Moram da priznam da nespadam u ljubitelje nego u odgajivače i tu nam se verovatno shvatanja kunićarstva razilaze.A u potpunosti se slažem sa tobom da velika većina kunića nisu u tipu i obliku , samo fali dao tome krenemo da raspravljamo onda smo rat napravili .Ali to nija razlog da ne svratim na salaš u Kulu pa ida dunem nije peoblem.

Nazad
Vrh