tea je napisao(la):
a i šošara ide tvojim stopama, čak te i preduhitrio na ovoj temi,makar sam mislila da ćeš ti prvi nešto dodati!
i od njega se daju izvući dobre lekcije! šošara,jesi li ti imao taj slućaj da štene pustiš sa obućenim psom među stado? dal stvarno štene može naućiti sve od odraslog psa,a da ga ti uopće ne dresiraš? mislim nabaviti još jedno štene,pa me zanima.
Tea draga
Brundalo i ja se malo "utrkujemo"
to je kao sport
Od mene mozes cuti svasta i pametno i "pametno".
Salim se naravno.Ja sam pobornik teze da nije sva pamet u jednoj glavi a narocito ne u mojoj. Od svakoaga se moze cuti nesto novo i korisno,teorijsko,prakticno i
teorijsko-prakticno saznanje i iskustv
vde smo da razmenimo iskustva i misljenja
E sad rec dve i o psima:
Na prvom mestu ja nisam profesionalni dreser.Sa psima radim spontano i sa razumevanjem.Ovcarske rase su predodredjene da shvartaju sta im je ciniti u datom momentu.Oni to imaju u svojim genima.Neke jedinke vise neke manje jer je svaki pas licnost za sebe.
Moja iskustva su vezana za izvorne Sarplanince.Pa cu ovom prilikom napisati par dozivljaja sa mojim psima.
Do juna 2007. sam imao po 1 psa u dvoristu.Prvo Ars(izvorni) pa posle njega Lola(urbana),a kada je Lola otisla na onaj svet stvari su krenule same od sebe tako da sada imam 3 psa u dvoristu.
U periodu kada se jagnje ovce u ovcarniku Lola je reagovala na sebi svojstven nacin.
Onog momenta kada se ovca pocne jagnjiti ona je javljala lavezom i bila je uznemirena i nervozna.Naravno odem u ovcarnik docekam prinovu a Lola se smiri jer sam ja sa ovcama.
Ovo je nije niko ucio i dresirao,sama je shvatila sta treba da radi.
Sada cu ti ispricati za Kardja koji je kao stene donet sa Restelice.
Od malih nogu je se mnogo vezao za mene,voli oni druge ukucane ali ja sam mu centar sveta,disemo kao jedan,razumemo se pogledom,razgovaramo,samo sto on neume da govori ali ce i to nauciti
Kao stene je poceo da me prati u stopu i da gleda sta radim i kako.
Sa 5 meseci je sam odvezao kanap kojim je bila vezana kapija na koju se izlazi iz dvorista jer je provalio kako se reza najlakse otvori.Zaljulja metalnu kapiju i malo zubima povuce rezu i otvori kapiju.Kanap je na moje oci odvezao 3 puta za redom i to bez greske.Vezan je na zamku-polu masna-gde ima jedan duzi i jedan kraci kraj-koji odvezuje masnu.Svaki put je uhvatio kraci kraj u povukao i odvezao-a logicno bi bilo da uhvati duzi kraj.Jednostavno je skontao dok je gledao kad sam ja odvezivao.Cak je doveo i Mecu (zenku koja je od njega starija 11 meseci) da joj pokaze a ona blene jer ne konta sta on to radi.
Dalje,nepostoje nijedna vrata na kucama i terasi koja on nezna da otvori.Cak zna na terasi koja se vrata lakse otvaraju-koja je brava meksa.I uvek ulazi na ta vrata.
Naravno ne ulazi uvek bez razloga.
Ova sad partija jagnjadi mu je bila prva u zivotu jer se radi o mladom psu(partija pre ove je bio bas mali tako da se ne racuna).U toku dana je se ojagnjila prva ovca i ona je to sve posmatrao jer me uvek prati u stopu.
Pomogao sam ovci oko jagnjenja i jagnjeta,on sve to gleda,izadjem iz ovcarnika a on mi njusi ruke.Naravno operem ruke na cesmi u dvoristu.I ne slutim nista.
Druga noc dosla normalno spavam i samo nesto me uhvati za ruku.Skocim i vidim njega pored kreveta.Gleda me molecivo i pokazuje da izadjem.Shvatim sta je u pitanju i odem u ovcarnik a tamo poceo porodjaj.Cim je jagnje doslo na svet on je se okrenuo i izasao iz ovcarnika.
Tako je radio za svako jagnjenje bez obzira bilo da je dan ili noc.Javljao mi je svaki put i docekivao prinove.
Letos kada sam sisao jagnjad on je bio stene ali mi je pomagao da izvedem jagnjad van ovcarnika na sisanje.Ja vodim jagnje a on ga gura odpozadi.Kad ga oborim i pocnem sisati on se okrene i ode.Sledece opet isto.
Isto tako i kada dodju kupci za jagnjad ili ovce on mi pomaze da izvedem jagnnje ili ovcu na isti nacin.Naravno kupci cekaju u drugom delu dvorista jer je tada ljut zbog njihovohg prisustva ali mi pomaze a njih prati.
Djina (takodje izvorna)koja je sad 9 meseci stara ga u stopu prati i uci od njega sve stosove ali nije jaka kao on,pa ce joj terbati vise vremena da sve to skonta i jos je mlada i neozbijna.
Meca je od urbanih pasa i voli ovce ali ne radi ovo sto ume Kardjo iako je ona starija i dosla pre na farmu,i covek bi ocekivao da ona uci mladje.Ona je ovako najposlusnija jer je zrela i ne cirkuzira kao ovi dvoje omladinaca.
Znaci njih 3 a 3 razlicite licnosti.Svako prica za sebe.
Ima tu jos mnogo stvari sta oni rade ali da ne pisem vise mislice ljudi da lazem ili da sam skrenuo.
Pozdrav